27 / 04 / 2024

Konut sitelerinde otopark alanı krizi: İki ve daha fazla aracı olanlardan park ücreti isteniyor! 

Konut sitelerinde otopark alanı krizi: İki ve daha fazla aracı olanlardan park ücreti isteniyor! 

Konut sitelerinde, iki ve daha fazla aracı olan site sakinlerinden park ücreti talep edildiği gündeme geldi. Peki bu durum usulsüz mü? İşte ayrıntılar...



Bazı konut sitesi yönetimleri, tek araçlık otopark hakkı bulunmasına karşın iki veya üç aracı olan kat maliklerine yazı yollayarak, kullanılan misafir otoparkları karşılığı ücret istemeye başladı. 

Kat maliklerine yollanan yazılarda, otoparktan kendi yeri hariç diğer alanlarda yer alan araçlarını çıkarmayan ve ücret ödemeyen site sakinlerine ceza uygulanacağı da yer aldı. 

Konut sitelerinde otopark alanı krizi: İki ve daha fazla aracı olanlardan park ücreti isteniyor! 

Dubleks ve 4+1'de birden çok otopark hakkı

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre; Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sitelerin yönetim planlarının ekinde otopark vaziyet planı olduğunun altını çizen Yahya Sağır, bu vaziyet planında her bir bağımsız bölüme yani daire başına düşen otopark rakamının belli olduğuna dikkat çekti. 

Bazı sitelerde ise bağımsız bölüm sayısının otopark sayısından çok olduğuna vurgu yapan Sağır, bu tür sitelerde ise ilk gelen site sakininin boş otopark alanına park ettiğinin ve bu nedenle diğer araçların dışarıda kaldığının altını çizdi. 

Sağır, kimi sitelerde ise dubleks ya da 4 artı 1 konutların iki veya üç otopark hakkı bulunduğunu dile getirdi. 

Konut sitelerinde otopark alanı krizi: İki ve daha fazla aracı olanlardan park ücreti isteniyor! 

YETKİ YÖNETİM KURULUNDA OLABİLİR

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, son dönemde bazı site yönetimlerinin, ikinci ve üçüncü aracı olan site sakinlerinden ücret istemesi konusunda yönetim planlarının dikkate alınması gerektiğine vurgu yaparken, "Site yönetim planının içinde, sitenin misafir otopark alanlarının kiralanabileceğine ilişkin hüküm yoksa, hiçbir şekilde kat maliklerine ya da bir başkasına kiralanamaz. Usule uygun değil" açıklamasında bulundu. 

Yahya Sağır, örneğin sitede, 226 bağımsız bölümle ilgili 226 araçlık park alanı ve 30 araçlık da misafir otoparkı olması halinde, yönetim planında, misafir otoparkına ilişkin hüküm bulunmuyorsa, genel kurulda da bununla ilgili karar alınmadıysa, yönetim planında 'talep eden dairelere ücret karşılığı yer tahsisi yapabilir' yazısı yoksa, site yönetimlerinin ücret isteyemeyeceğinin altını çizdi. 

Sağır, açıklamasında "Yönetim planında, bu konuda yönetim kuruluna yetki veren bir hüküm de olabilir, o zaman yönetim kurulunun bu konuda alacağı karara göre hareket edilir, istenirse kiraya verilebilir" bilgilerini paylaştı. 

Yönetim planlarının, siteler kurulurken hazırlandığını aktaran Sağır, bu planların genel kurullarda beşte dört çoğunluğun bir araya gelmesiyle değiştirilebileceğine dikkat çekti ve otopark ücreti istenmesi halinde izlenecek yola ilgili de bilgi verdi. Sağır, "Site sakini önce park bedelini ödeyecek ve makbuzunu alacak. Kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeden, bu konuda sulh hukuk mahkemesine dava açabilir" açıklamasında bulundu. 

Konut sitelerinde otopark alanı krizi: İki ve daha fazla aracı olanlardan park ücreti isteniyor! 

Yönetim planlarının, site yönetiminden temin edilememesi durumunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınabileceğini de açıklayan Yahya Sağır, "Yönetim planlarının alınmasının kolaylaştırılması gerekiyor. Tapuyu görmek kadar kolay olmalı, e-Devlet üzerinden görülebiliyor olmalı. Bir kişi o siteden daire alacaksa yönetim planını görme hakkı olmalı" ifadelerine yer verdi. 

Kimi zaman dışarıdan sitelere yönetici olan kişilere dahi yönetim planının gösterilmediğine dikkat çeken Sağır, açıklamasını "Biz bu konuda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yaptık ve bu süreçlerin kolaylaştırılmasını talep etti" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Ucuz fiyata konut almak isteyenlere piyango vurdu! 1.20 faizle konut kredisi geliyor! 

Gaziantep'te 29 adet arsa satılıyor! Arsa alacaklara son dakika Eylül fırsatı! 

Zorunlu arabuluculuk hangi davaları kapsıyor? Ev sahibi ve kiracı arasındaki arabuluculuk ücretini kim karşılıyor?


Geri Dön