30 / 04 / 2024

Konut sitelerinde yaşayanlar dikkat! Fahiş aidatlara itiraz edebilirsiniz!

Konut sitelerinde yaşayanlar dikkat! Fahiş aidatlara itiraz edebilirsiniz!

Son bir senede yüzde 80 yükselişle kiralarla yarışan site aidatlarına ilişkin vatandaşlardan gelen tepkiler büyüyor. Site aidatlarına yapılan rekor zamlar, sakinleri isyan ettiriyor. İstanbul’da da fiyatlar rekor kırmış durumda. En yüksek aidat 1.674 Türk Lirası ile Beşiktaş’ta ödeniyor.



İstanbul genelinde pek çok konut sitesinde istenen aidat ödemeleri rekor fiyatlara yseldi. Neredeyse kiralarla yarışan site aidatları, kat maliklerinin tepkilerine neden oluyor Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; konut istelerinde ödenen aidatlara ilişkin gerçekleştirilen araştırma kapsamında, İstanbul'da sitelerde ödenen aidatların yüzde 80 yükseldiği ortaya çıktı.

Konut sitelerinde yaşayanlar dikkat! Fahiş aidatlara itiraz edebilirsiniz!

Markalı konutlarda 100 metrekare büyüklüğündeki evlerin ortalama aidat bedeli ortalama 700 TL'yi bulukrne, aynı büyüklüğe sahip bir konut için merkezi bölgelerde bu tutar 1.000 TL ile 5 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Site yönetimlerinin uygulanan fahiş yükselişe gerekçe olarak, personel için verilen asgari ücret ve fatura giderlerini gösterse de, vatandaşlar bu duruma itirazda bulunma hakkına sahip. Mağdur olmamak amacıyla aidatların tespit edildiği genel kurullara 'mutlaka katılın' uyarısında bulunan uzmanlar, fahiş zamlarla karşı karşıya kalan konut sahibinin olağanüstü genel kurul talep edebileceğine dikkat çekiyor ve böyle yeni bütçenin hazırlanabileceğini vurguluyor. 

Konut sitelerinde yaşayanlar dikkat! Fahiş aidatlara itiraz edebilirsiniz!

ORTALAMA 1.674 LİRA

Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından hazırlanan verilere göre, megakent İstanbul genelinde ortalama 100 metrekare büyüklüğe sahip evlerde en fazla aidat ödenen ilçe 1.674 Türk Lirası ile Beşiktaş olarak belirlendi. Megakentte en düşük aidatın ise 300 Türk Lirası ile Çatalca'da alındığına dikkat çekildi. 

EVA Gayrimenkul Değerleme Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, konuyla ilgili açıklamasında "Maliyet kalemlerindeki artışlar aidatların artmasına neden oldu. Genellikle dışarıdan hizmet alınan binalardaki yönetimlerde maliyet sıkıntıları yüksek. Çünkü güvenlik, temizlik ve bakım işletmelerinin personeli genelde asgari ücretten çalışıyor. Ücret artışı ister istemez aidatlara yansımaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Konut sitelerinde yaşayanlar dikkat! Fahiş aidatlara itiraz edebilirsiniz!

TASARRUF ÖNLEMLERI KONUŞULUYOR

Hizmetin dışarıdan alınması halinde yönetime yüklenen maliyetlerde yükseliş olduğuna da dikkat çeken Bal, "Maliyetleri azaltmak için dışarıdan alınan temizlik hizmetlerinin azaltılması, ortak alandaki yüksek enerji tüketen aydınlatmaların değiştirilmesi gibi önlemler konuşuluyor. 2022 bütçelerinin yapılması ve genel kurulların gerçekleştirilmesi akabinde farklı uygulamalar da ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

Konut sitelerinde yaşayanlar şokta! Fahiş aidatlar bel büküyor!

Aidatlarını ödemeyenler için ne yapılabilir? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!


Geri Dön