Konut sitelerinde yaşayanlar şokta! Fahiş aidatlar bel büküyor!
Enflasyonda yaşanan yükseliş ve asgari ücret zammı konut sitelerindeki aidatlara da yansıdı. Konut sitelerindeki aidatlara yapılan fahiş zamlar gündemden düşmüyor. Kimi sitelerde aidat fiyatlarına yapılan zamlar yüzde 100ʻleri bulurken, İstanbul'da rekora koşuluyor...
Enflasyonun her geçen gün arttığı günümüzde doğalgazdan elektriğe hemen hemen her şey zamlanıyor. Asgari ücrette tarihinin en fazla oranıyla yüzde 50 oranında zam gelmesi de bütün dengelerin değişmesini sağladı. Böyle bir süreçte apartmanlarda ve sitelerde aidatlara uygulanan zamlar da kira fiyatlarıyla yarışmaya başladı. Kimi sitelerde aidat fiyatlarına yapılan zamlar yüzde 100ʻleri buldu.
Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından konuyla ilgili yapılan analizde, megakent İstanbul'da 100 metrekare büyüklüğe sahip bir evin ortalama aidatı en yüksek 1.674 Türk Lirası ile Beşiktaş'ta kaydedilirken, bu rakam 2021 yılında 1.350 Türk Lirası olarak belirlenmişti. İkinci sıraya yerleşen bir diğer Şişli oldu. Şişli'de 2021 yılında 1.255 Türk Lirası olan aidatlar bu sene bin 255 Türk Lirası'na ulaştı. 2021 yılında aidatı 631 Türk Lirası olan üçüncü sıraya yerleşen Sarıyer'de ise bu tutar 900 Türk Lirası'na ulaştı. En düşük aidat tutarıysa 300 Türk Lirası ile Çatalca'da kaydedilirken, burada 2021 yılında aidat tutarı 275 TL olarak gerçekleşmişti.
ASGARİ ÜCRET ARTIŞI YANSIYOR
Eva Gayrimenkul Değerleme Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, bina genel kurul toplantılarının genelde Ocak ayının sonuna kadar gerçekleştirildiğini, aidat belirleme çalışmalarının bu süreçte tamamlanacağını belirtti. Giderlerin düşürülmesi amacıyla planlanan tedbirler olduğunun altını çizen Bal, "Güvenlik, temizlik ve bakım personeli genelde asgari ücretten çalışıyor. Asgari ücret artışı direkt aidatlara yansıyacak. Maliyetleri azaltmak için dışarıdan alınan temizlik hizmetlerinin azaltılması, ortak alandaki yüksek enerji tüketen aydınlatmaların değiştirilmesi gibi önlemler konuşuluyor" diye konuştu.
Bal, ekonominin düzelmesiyle aidat tutarlarının düşürülmesi değil, birkaç dönem sabit kalması gibi bir alternatifin dikakte alınabileceğini dile getirdi. Maliyet kaleminde bulunan en büyük etkenin işçilik maliyeti olması sebebiyle, fiyatların hemen düşmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Bu süreçte dışarıdan yönetim hizmeti alan sitelerin yönetimini içeriden kat maliklerinin alması ve bu maliklerden aidat alınmamasıyla daha ekonomik bina yönetim çözümlerinin üretilmesi tavsiye ediliyor.