28 / 04 / 2024

Üniversitelilerin kira açmazı: 2+1 evde 6 kişi yaşayan var, fahiş kiralar okul bıraktırtıyor!

Üniversitelilerin kira açmazı: 2+1 evde 6 kişi yaşayan var, fahiş kiralar okul bıraktırtıyor!

Yükselen hayat pahalılığının yanı sıra fahiş ev kiraları da üniversitelileri çıkmaza sokuyor. 2+1 evde 6 kişi yaşayanlar bulunuyor. Öğrenciler kiraları ödemekte zorluk çekiyor. 



Son zamanlarda derinleşen ekonomik kriz sebebiyle üniversite öğrencilerinin de öğrenim hayatı zorlaştı. Beslenme, ulaşım ve eğitim masraflarını karşılamak için çalışmak zorunda olan öğrencilerin en önemli problemleri ise kira bedellerinde yaşanan dengesiz artışlar oldu. 

Eğitim yılı başlangıcında 876 bin 942 olan yurtlardaki yatak kapasitesi, 874 bin 693’e indi. 2 buçuk milyona yakın örgün lisans öğrencisinin bir bölümü kiracı olmak zorunda. Yüksek Öğretim Kalite Kurulu tarafından açıklanan Gösterge Değerleri Raporu’na göre 2018-2022 yıllarında mezun olmadan üniversiteden ayrılan 1 milyon 957 bin öğrenci  bulunuyor. Rapora göre üniversiteyi bırakan öğrencilerin büyük çoğunluğu kira bedellerinin yüksek olması nedeniyle büyükşehir üniversitelerinden ayrıldı. 

Üniversitelilerin kira açmazı: 2+1 evde 6 kişi yaşayan var, fahiş kiralar okul bıraktırtıyor!

Gazete Duvar'dan Berkay Çolak'ın haberine göre; Ankara'da ortalama bir evin kirasının 12 ila 15 bin lira arasında değiştiğine ve üniversitelilerin en fazla harcamayı barınma için yaptığına dikkat çeken Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Tiyatro bölümü öğrencisi Yağmur Alaz, konuya ilişkin "KYK yurdu herkese çıkmıyor. Bu yıl ise konut kiraları çok yükseldi. 6 binden 10 bin liraya birden yükselen kiraları ödeyebilmek aşırı zor. Şu an 2+1 dairelerde 6 kişi yaşayan arkadaşlarım var. Bu koşullar özel alanın kalmaması ve ders çalışacak sağlıklı bir ortamın olmamasına neden oluyor" ifadelerini kullandı. 

Market ve restoranlarda gıda fiyatlarının pahalı olduğunu söyleyen Tarih bölümü öğrencisi Boran Kutay da mümkün olduğunca okul günleri yemekhanede yediğini söyledi ve "Kira, faturalar ve okul masraflarını düşünürsek zaten fazla da seçeneğim bulunmuyor" diye konuştu. 

Üniversitelilerin kira açmazı: 2+1 evde 6 kişi yaşayan var, fahiş kiralar okul bıraktırtıyor!

Üniversite öğrencisiyken aldığı burs ile şu anki öğrencilere göre daha rahat geçinebildiğini dile getiren Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu Yunus Seyhan ise 2015-2019 yıllarında öğrenci olduğunu belirtti ve "Kira fiyatının uygun olması için 3 kişi merkezden biraz uzakta ev tutmuştuk ve 2017'de kiramız yapılan zamla 650 TL’ye yükselmişti, o dönem asgari ücret bin 400 TL idi, ortalama ev kiraları 700 ila bin TL arasındaydı. KYK burs/kredi ücreti ise 425 TL idi. Biz kredi ve burslarımızı ortaklaştırarak hem kira hem de faturaları ödeyebiliyorduk" şeklinde konuştu. 

Seyhan, şu an ise KYK burs/kredi rakamlarının 2 bin lira olduğuna ve 3 öğrenci bir araya geldiğinde kiranın yarısını bile karşılayamadığına dikkat çekti. 

Ulaşım, yemek, yol ve kira giderleri için çalışan çok sayıda öğrencilerin eğitim yaşamları için 'Meksika açmazı' benzetmesi yapılıyor. 

Türkiye Şeker Fabrikası’na ait taşınmaz 58 milyon 500 bin TL'ye satıldı!

Başvurana 15 bin 880 TL veriliyor! Şubat'ta 2,4 milyar TL ödendi: Hemen şartlara bakın!

İstanbul'da temel gıdaya yüzde 25 indirim geldi! Ramazan ayı boyunca geçerli olacak!


Geri Dön