17 / 05 / 2024

Konut sitelerinde yaşayanlar şokta! Fahiş aidatlar bel büküyor!

Konut sitelerinde yaşayanlar şokta! Fahiş aidatlar bel büküyor!

Enflasyonda yaşanan yükseliş ve asgari ücret zammı konut sitelerindeki aidatlara da yansıdı. Konut sitelerindeki aidatlara yapılan fahiş zamlar gündemden düşmüyor. Kimi sitelerde aidat fiyatlarına yapılan zamlar yüzde 100ʻleri bulurken, İstanbul'da rekora koşuluyor...



Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu Kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, aidatların aşırı artırılmasınımn engellenmesinin ve denetlenmesinin en kolay yönteminin şikayet etmek yerine senede bir defa yapılan kat malikleri genel kuruluna katılmak olduğuna dikkat çekiyor.

Konut sitelerinde yaşayanlar şokta! Fahiş aidatlar bel büküyor!

Markalı sitelerdeki yaşamın apartman yaşamına göre daha maliyetli olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Site aidatı daha fazla ortak alan kullanimi olduğundan bağımsız apartman aidatlarına göre çok daha yüksektir. Açık veya kapalı havuz, bahçe kullanımı, spor alanları, güvenlik, temizlik, ortak çeşitli yaşam alanları gibi giderler site aidatının yüksek olmasına neden olur" dedi. 

Konut sitelerinde yaşayanlar şokta! Fahiş aidatlar bel büküyor!

KAT MÜLKİYETİ KANUNU DÜZENLİYOR

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; bina ve sitelerde kimlerin hangi giderlerden sorumlu tutulduğu Kat Mülkiyeti Kanunu'nca belirleniyor. Markalı konut projeleri kapsamında ve site kapsamındaki aidatlar, ortak kullanım alanlarına, bu alanların giderlerine göre Kat Malikleri genel kurulu yapıldığında tespit ediliyor. Kat Malikleri Kurulu'nun salgın süreci için olağanüstü toplanarak, belli aidat kalemlerinin mesela havuz, sosyal tesislerin kullanılamamasından sebebiyle düşürülmesini ya da hiç alınmamasını isteyebilir. Bunun gibi olağanüstü ya da zamanı gelmiş bir olağan genel kurulda aidatların düşürülmesi ya da hiç ödenmemesine karar verilmişse kat malikleri bu aidatların ödenmesinden muaf tutulamaz ve itiraz etme hakkına da sahip olamaz.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20.maddesi kapsamında, kat maliki; temizlik, kaloriferci, bahçıvan, bekçi/güvenlik giderlerinden herkesin eşit olarak sotumlu tutulduğu belirtilir. Bu nedenle kat malikleri kendi konutlarının daha küçük olduğuna dikkat çekerek, bu giderlere daha az katılmasının gerekli olduğu gibi bir savunmaz yapamaz. Kat malikleri ortak yerlerin bakımı, korunması, güçlendirilmesi, onarılması amacıyla gerçekleştirilen harcamalarla , ana gayrimenkulün sigorta harcamaları ve yönetici aylığıyla ilgili giderlere arsa payları oranında katılmakla yükümlü tutulur.

Ev sahipleri şokta! Fahiş zamlar hız kesmiyor!

Konut sitelerinde fahiş aidat krizi!


Geri Dön