Konut üreticilerin umudu yabancı yatırımcılarda!
Herkes kilitlenen gündemin ne zaman normalleşeceğini merak ediyor. Gayrimenkul sektörüne ivme katmak için daha bir yıl önce ard arda yapılan düzenlemelerden umutlananlar yeniden bekleme sürecinde.
Herkes kilitlenen gündemin ne zaman normalleşeceğini merak ediyor. Gayrimenkul sektörüne ivme katmak için daha bir yıl önce ard arda yapılan düzenlemelerden umutlananlar yeniden bekleme sürecinde. Geçen hafta da değindiğim gibi konut üreticilerinin umudu şimdi yine yabancı yatırımcılar.
Peki bunun için çabalayan var mı? Tabi ki var ama herkes kendi bilek gücüyle sahada. Ne bir ortak ses var ne de rehber olacak bir mekanizma. Gerçekleştirilen fuarlarda boy göstermekten gurur duymak kadar sonuç alıcı girişimlerde bulunmak da artık işin gereği. Ama bu çoğu kez adeta el yordamıyla olmakta.
Hafta içinde bir araya geldiğim birkaç fon yöneticisi piyasadaki oynaklıkla mücadele etmek kadar ortaya konulmaya çalışılan Türkiye'nin yükselen piyasa değerine gölge düşürücü fotoğraftan da rahatsız. Peki kilidi kim açacak? Gayrimenkul üreticileri mi, içerideki müşteriler mi, yabancı yatırımcı mı, yoksa maalesef bugünlerde piyasaya yön veren siyasi yaklaşımların tarafları mı? Evet atılan düğümleri tek bir tarafın çözmesini beklemek yeni kayıplara kapı aralamakla eşdeğer noktasında. Bu nedenle herkes gücü yettiği kadar elini taşın altına sokmak zorunda.
Birinci adım: Siyaset kurumunun dengeleri gözetleyici, piyasaya güven verici söylemlerine ihtiyaç var.
İkinci adım: İnşaat firmalarının iç dinamiklerini zorlayarak tüketicilere alternatif satış sunumları yapması gerekiyor. Kendi kazançlarından fedakârlık yapan firmalar bankaların faiz kazanmaları yerine müşterisine kazandıracak teklifler hazırlamalı.
Üçüncü adım: Gayrimenkul satın almayı düşünenler zamanlamanın doğruluğundan emin olmalı ki bize göre peşin ve faizsiz tercihler için konut vs almanın tam zamanı.
Dördüncü adım: Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye güven duyması ve alımlar yapması için ne yapıp edip adam akıllı bir tanıtım platformunun oluşturulması gerekiyor. Yoksa üç beş marka dışında bu pazardan kimse ekmek kazanıp umduğunu bulacağını düşünmesin.
Tespitlerimizde yanılmadık . iki hafta önce sizlere Ispartakule'nin gelecek vaat eden yönlerini tüm detaylarıyla paylaşmıştım. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da, bu görüşlerimizi destekleyici bir açıklama yaptı. Maya, üçüncü köprünün önce yerleşim ve konut alanlarını, sonra merkezi iş alanlarını, daha sonra da sanayi alanlarını etkileyeceğini belirterek, "Üçüncü köprüyle birlikte konut alanları anlamında Ispartakule, Uskumruköy„ Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe'nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy, Pelitli ve Kartepe'nin öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır" diyor.
Söz Ispartakule'den açılmışken, sayın Maya'nın bakışıyla nereler nasıl gelişecek hemen sıralayalım: -Boğaziçi Köprüsü ile kentin doğu-batı aksı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'yle kuzey-güney aksı gelişti.
Üçüncü köprüyle birlikte kuzey-güney akşındaki gelişme çok daha ileri boyuta taşınacak.
-Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile birlikte Anadolu Yakası'nda Beykoz, Anadolu Hisarı, Kavacık, Çekmeköy ve Ümraniye yeni yerleşim ve çalışma bölgeleri olarak çekim bölgeleri oldu. Avrupa Yakası'nda ise Sarıyer, Maslak, Zekeriyaköy ve Kağıthane'de kent makroformunun yeniden şekillenmesi dikkat çekici.
-3. köprüyle birlikte konut alanları anlamında Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe'nin önem kazanacak. Sanayi alanları olarak ise Kınalı; Hadımköy, Pelitli ve Kartepe'nin bu anlamda öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır.
Avrupa yakasının yıldız bölgeleri Ispartakule ve İkitelli olacak. Anadolu yakasında ise Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe olacak.
Sanayi alanları açısından da Avrupa Yakası'nda Hadımköy ve Kınalı, Anadolu Yakası'nda Pelitli ve Kartepe öne çıkacak.
Özetle, ister konut üreticileri ister alıcılar olsun İstanbul'da gayrimenkulden para kazanmak isteyenler önce gelişim akslarını incelemeli ardından ilk adımlarını atmalılar. Tabi ki ihale iptali, proje değişikliğ gibi sürprizleri soğukkanlılıkla karşılamak kaydıyla. (Gelecek hafta Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu tarafından yapılan 3. Havalimam'nın ÇED raporunun İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından durdurulması sonrası bölgedeki emlak piyasasında olup bitenleri paylaşacağım.)
Mehmet Canıtatlı / Yeni Akit