28 / 12 / 2024

Konut yardımı 9 aydır yürürlükte!

Konut yardımı 9 aydır yürürlükte!

2016 Eylem Planı’nda konut hesabı uygulamasından bahsediliyor. Halbuki bu sene 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6637 sayılı Kanun ile konut hesabı (yardımı) uygulamaya çoktan geçti.




2016 Eylem Planı’nda konut hesabı uygulamasından bahsediliyor. Ama yaklaşık dokuz aydır bu yardım zaten yürürlükte.


Dünkü yazımda sizlere 2016 Eylem Planı’nda yer alan çalışma hayatına ilişkin hususlardan bahsetmiştim. Eylem planı oldukça kapsamlı hazırlanmış. Ancak bazı noktalarda acelecilik yapıldığını görülüyor.

Öyle ki zaten uygulanan ve var olan bazı uygulamalar da vaatlerin içinde yer almış. Örneğin; konut hesabı (yardımı) uygulaması. Eylem planında konut hesabı uygulamasının başlatılacağı belirtilmiş ve eylemin başlangıç tarihi 21 Aralık 2015, bitiş tarihi ise 21 Aralık 2016 olarak belirlenmiş.


Halbuki bu sene 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6637 sayılı Kanun ile konut hesabı (yardımı) uygulamaya çoktan geçti.


Yardımdan Kimsenin Haberi Yok


Konut yardımı yürürlüğe çoktan girdi ama kimsenin bu uygulamadan haberi yok. Konut yardım hesabı açtırmak için bankaya gitseniz sizlere bakan iki boş göz göreceksiniz. Zaten uygulama hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kaç kişinin yararlanmaya başladığı yönünde bir istatistik de şimdiye kadar yayınlanmadı. Yani anlayacağınız ortada bir düzenleme var ama bundan haberdar olan yok.


Konut Yardımı İçin Eviniz Olmamalı

Konut yardımından yararlanabilmesi için kişinin üstüne kayıtlı herhangi bir evinin olmaması gerekiyor. Yani bir eviniz varsa alacağınız ikinci ev için konut yardımı almanız mümkün değil.


Bunun yanı sıra uygulamada çok ilginç bir nokta daha var. Konut yardımından faydalanabilmeniz için daha önceden de hiç ev sahibi olmamanız gerekiyor. Yani daha önceden bir eviniz varsa ve o evi satmışsanız, şu an üzerinize kayıtlı bir ev olmasa dahi alacağınız evden dolayı konut yardımından yararlanamıyorsunuz. Dolayısıyla konut yardımı için hayatınızda ilk defa ev sahibi olmanız gerekiyor. Bu yönüyle uygulamanın kapsamı oldukça daraltılmış durumda. Belki de eylem planı çerçevesinde bu kapsamın genişletilmesi düşünülüyor olabilir.


Ayrıca uygulamada aileden değil kişilerden bahsettiğinden eşlerden birinin üzerine ev olsa dahi diğer eş ev aldığında konut yardımından faydalanması mümkün.


3 yıl kiracı kalmanız gerekiyor

Konut yardımı alabilmeniz için öncelikle mevduat veya katılım bankalarının yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmanız ve asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmanız gerekmekte.



Dolayısıyla devlet, konut yardımından yararlanılabilmesi için üç yıl daha kirada oturmanızı istiyor. Hâlbuki samimi ve etkin bir konut yardımı projesinde, yardımın herhangi bir süre gözetilmeksizin belli bir tutarda parayı biriktiren vatandaşa derhal yapılması gerekirdi. Nitekim üç yıl boyunca kira ödeyen bir ailenin de para biriktirmesi ne kadar mümkün, bir düşünün.


Bu üç yıllık süre geçtikten sonra konut satın almanızı müteakip ilgili bankaya başvurmanız hâlinde Devlet katkısı ödenecek.


Devlet yüzde 20’sini veriyor

Devlet katkısı ödemesi (konut yardımı) en az üç yıl boyunca hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirası’nı geçemeyecek. Yani hesabınızda üç yıl boyunca 75.000 TL biriktirmişseniz konut aldığınız zaman devlet de size 15.000 TL verecek ve hesabınızdan 90.000 TL çekmiş olacaksınız.


Söz konusu 15.000 TL’lik tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar arttırılacak. Ancak şu an böyle bir hesap açtırsanız asgari 3 yıl beklemeniz gerektiğinden en erken 2017’de konut yardımından faydalanabileceksiniz.


Yardım sadece Türk vatandaşlarına

Uygulanmaya başlanan konut yardımından sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabilecek.


Dolayısıyla doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve ülkemizde yaşayıp Türkiye vatandaşı olmayan yabancıların konut yardımından yararlanması söz konusu değil.


Meydan


Geri Dön