29 / 04 / 2024

Çin'de konut fiyatları tam 9 aydır düşüyor!

Çin'de konut fiyatları tam 9 aydır düşüyor!

Büyük bir emlak kriziyle boğuşan Çin'de gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel şekilde konut fiyatları da tam 9 aydır düşüş gösteriyor. 



Emlak krizinden bir türlü kurtulamayan Çin'de gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlarda yaşanana azalışlara paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş de sürdü.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından resmi olarak açıklanan konut fiyat endeksine göre, 2024 yılının Şubat ayında ülkedeki büyük ve orta ölçekli 70 şehrin 59 tanesinde yeni konut fiyatları, 68'inde 2. el konut fiyatları gerileme gösterdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Çin'de konut fiyat endeksi 9 aydır gerileme gösterirken, hükümetin piyasayı canlandırmak amacıyla konut satışları ve yatırımlarını artırmaya yönelik teşviklerinin beklenen etkiyi de yaratmadığı kaydedildi.

2024 yılının Şubat ayında, "birinci kuşak kentler" şeklinde tanımlanan, ülkenin en fazla nüfusuna sahip 4 şehri Pekin, Şanghay, Şıncın ve Guangcou'da yeni konut fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,3 oranında, 2. el konut fiyatları ise yüzde 0,8 oranında düşüş gösterdi.

"İkinci kuşak" şeklinde tanımlanan 31 büyük ölçekli ve "üçüncü kuşak" şeklinde tanımlanan 35 orta ölçekli şehirde yeni konut fiyatları önceki aya göre yüzde 0,3- 0,4 oranında, 2. el konut fiyatları ise yüzde 0,8-0,6 oranında gerileme gösterdi.

Çin de konut fiyatları tam 9 aydır düşüyor!

2. ELDEKİ DEĞER KAYBI YILLIK BAZDA REKOR DÜZEYE ÇIKTI

Açıklanan rakamlara göre yeni konut fiyatları, 2023 yılının şubat ayına göre 1. kuşak şehirlerde yüzde 1, 2. kuşak şehirlerde yüzde 1,1 ve 3.  kuşak kentlerde yüzde 2,7 azalış gösterdi.

Ayrıca 2. el konut fiyatları da geçen senenin aynı dönemine göre 1.  kuşak şehirlerde yüzde 6,3, ikinci ve üçüncü kuşak şehirlerde de yüzde 5,1 oranında düştü.

Ülkenin en büyük 4 kentinde 2. el konut fiyatlarındaki yıllık değer kaybı, konut fiyat endeksinin yayımlanmaya başlandığı 2011 yılından bu yana en hızlı düşüş şeklinde kayıtlara geçti.

EMLAK SEKTÖRÜNDE SON DURUM NE? 


Büyük bir emlak kriziyle boğuşan Çin'de gayrimenkul sektörü ve konut piyasasındaki daralmalar son 2 senedir ekonomik büyümeyi olumsuz olarak etkileyen faktörlerinde başında bulunuyor.

Çin'de gayrimenkul yatırımları 2022 yılında yüzde 10, 2023 yılında da yüzde 9,6 oranında gerileme göstermişti. Ayrıca geçen sene yeni konut satışları yüzde 8,2 oranında, yeni konut yatırımları ise yüzde 20,9 oranında azalmıştı.

 

New Holland traktör Mart 2024 fiyatlarını açıkladı! En düşük New Holland traktör fiyatı ve 5 yıl vade fırsatı şaşırttı!

1 milyon TL'nin 32 günlük faiz getirisi ne kadar? Banka mevduat faizleri ve en yüksek mevduat faizi hesaplama!

Akbank'tan 0 faizli ihtiyaç kredisi için son 4 saat uyarısı! Borcu olanlar hesaplara tak diye yatan krediyi kaçırmayın


Geri Dön