17 / 09 / 2024

Konut yatırımcılarının yeni rotası yurt dışı!

Konut yatırımcılarının yeni rotası yurt dışı!

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır bugünkü yazısında konut piyasasını kaleme aldı. İşte Naki Bakır’ın o yazısı…





Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır bugünkü yazısında konut piyasasını kaleme aldı. Naki Bakır yazısında Türkiye’de bir süredir durgunluk yaşanan konut sektöründe sa­tışların düşüşe geçtiğini belirterek, konut yatırımcılarının da yeni rotasının yurt dışı olduğunu belirtti. 


Naki Bakır’ın yazısı şu şekilde:

Türkiye’de bir süredir durgunluk yaşanan konut sektöründe sa­tışlar da düşüşe geçerken, Türk vatandaşlarının başka ülke­lerde taşınmaz alımlarında ise hızlı bir artış gözleniyor. 

Yabancıların ülkemizden konut alımına ilgisinin gi­derek azaldığı, konut kredi­si faizlerinin aşırı yükseldi­ği ve orta gelir grubunun alım gücünün düşmesi sebebiyle talebin baskılandığı, iç pi­yasanın giderek daraldığı söz konusu bu süreçte ülkemizde konut sa­tışları da düşüşe geçti. Üst gelir grubunda yer alan yatırım­cı tipi yerli alıcıların ilgisi de yurt dışına yöneldi. Söz konusu tüm bu ge­lişmelerle, başka ülkelerden konut alımı için yurt dışına transfer edilen dövizler yılın ilk yedi ayı itibarıyla 1,2 mi­lyar doları geçti.


GİDEN GELENE YAKLAŞTI


Merkez Bankası ödeme­ler dengesi verilerine bakıldığı zaman ocak-temmuz döneminde ya­bancıların Türkiye’deki gay­rimenkul yatırımları geçen senenin eş dönemine göre yüzde 23,5 azalarak 1 milyar 824 mil­yon dolara geriledi. Yine söz konusu bu dö­nemde Türklerin gayrimen­kul edinimi için yurt dışına plase ettiği dövizler de yüzde 20,8 artış göstererek, 1 milyar 203 mil­yon dolara ulaştı. Geçen sene ilk yedi ayda yabancıların gayri­menkul alımı için Türkiye’ye getirdikleri dövizden Türkle­rin bu amaçla yurt dışına gö­türdükleri sermaye düşüldü­ğünde söz konusu bu alanda 1 milyar 387 milyon dolar olan net giriş, bu sene aynı dönemde 55,2 azala­rak 621 milyon dolarda kaldı.

Temmuz ayı sonu itibarıy­la son bir senede de yabancı­lar Türkiye’den 3 milyar do­larlık gayrimenkul satın alır­ken, Türklerin yurt dışındaki alımları 1 milyar 989 milyon dolara ulaşmış oldu.



YABANCILAR 5,9 MİLYAR DOLAR GETİRDİ

Yeni tesis kurma veya ku­rulu tesisleri satın alma­ya yönelik “sermaye” yatı­rımları cephesinde de bu sene ocak-temmuz döneminde 3 milyar 433 milyon dolarlık bir giriş yaşandı. Gayrimenkul alımlarının bir kerelik etkisi­ne karşılık, üretim ve ihracat yaparak, istihdam yaratarak ekonomiye sürekli olarak katma de­ğer sağlayan söz konusu yatı­rımlara yönelik girişler geçen senenin aynı dönemine göre yüz­de 14,7 artış gösterdi. Fakat söz konusu bu dö­nemde yüzde 175 artış göstererek, 445 milyon dolara ulaşan tasfi­yeler düşüldüğünde net doğ­rudan sermaye yatırım girişi yüzde 5,6 artışla 2 milyar 988 milyon dolar şeklinde oldu.

Konut yatırımcılarının yeni rotası yurt dışı!

Söz konusu bu dönemde yabancıların Türkiye’deki grup şirketleri­ne kullandırdığı kredi ve öde­meler de yüzde 64,1 artış göstererek, 1 milyar 85 milyon dolara ulaş­tı. Böylelikle 7i ayda, (konut alımları hariç) toplam net doğrudan sermaye yatırım gi­rişi 4 milyar 73 milyon dolar­la geçen senenin aynı dönemin­dekinin yüzde 16,7 üzerinde gerçekleşti.


Yabancıların bu dönemdeki 1,8 milyar dolarlık konut alım­ları da dahil edildiği zaman 5 mil­yar 897 milyon dolara ulaşan toplam doğrudan yatırım giri­şi geçen senenin eş dönemine gö­re sadece yüzde 0,4’lük bir ar­tış kaydetti.

GİDEN SERMAYE 3,2 MİLYAR DOLAR


Yine söz konusu bu dönemde Türklerin yalnızca doğrudan “sermaye” yatırımı için yurt dışına çı­kardığı kaynak 2 milyar 198 milyon, 528 milyon dolarlık tasfiye düşüldükten sonra bunun neti 1 milyar 670 mil­yon dolar şeklinde oldu. Yine bu dönemde yurt dışı grup firmalara 361 milyon dolarlık da kredi ve di­ğer türde aktarma gerçekleş­ti. Böylelikle doğrudan serma­ye yatırımı için 7 ayda yurt dışına giden toplam döviz, geçen senenin aynı döneminde­kinden yüzde 4,6 daha az ol­mak üzere 2 milyar 31 milyon dolar düzeylerinde gerçekleşti. Söz konusu bu dönemde Türklerin gay­rimenkul alımı için götürdü­ğü 1,2 milyar dolar da eklen­diği zaman doğrudan yatırımlar cephesinde toplam sermaye çıkışı yüzde 3,5 artışla 3 mil­yar 234 milyon dolara ulaştı.

Konut yatırımcılarının yeni rotası yurt dışı!

7 AYLIK NET GİRİŞ 2,7 MİLYAR DOLAR

Sermaye yatırımı, gayri­menkul alımları ve grup içi ak­tarma olarak yabancıların doğrudan yatırım için 7 ayda ülkemize getirdiği top­lam döviz tutarından aynı dö­nemde Türklerin bu amaçlar­la yurt dışına aktardığı tutar düşüldüğü zaman, net döviz giri­şi 2 milyar 663 milyon dolar şeklinde oldu. Söz konusu bu tutar geçen senenin ay­nı dönemindekinin yüzde 3,1 altında gerçekleşti. Buna göre söz konusu net döviz girişi, ilk 7 ayda 16 milyar 48 milyon dolar olan cari işlemler açığı­nın finansmanına yüzde 16,6 oranında da bir net katkı sağladı.

EN ÇOK YATIRIM GAYRİMENKULE


Paylaşılan detaylara göre Türklerin tasfiyeler ve grup içi aktarmalar hariç, konut alımı dahil ilk 7i ayda yaptığı yurt dışı doğrudan yatırım 3 milyar 401 milyon dolar şeklinde olurken, bunun 1 milyar 470 milyon dolarla en büyük kısmını konut alımlarının de içinde yer aldığı “gayrimenkul faaliyetleri” için yapılan transfer oluşturdu.

Türklerin yurt dışı yatırımlarında 2. büyük payı 534 milyon dolarla madencilik ve taş ocakçılığı sektörleri aldı. Söz konusu bu sektörü 271 milyon dolarla inşaat takip etti.  Çeşitli imalat sanayi alt sektörlerinde yapılan yatırımlar için transfer edilmiş olan toplam kaynak 257 milyon dolara ulaştı. Finans sektörü ise 235 milyon dolarla Türklerin bu dönemde en çok yatırım yaptığı alanlar arasında yer aldı.

EN ÇOK YATIRIM HOLLANDA’DAN

Ocak-Temmuz 2024 döneminde Türkiye’ye gerçekleşen brüt 3 milyar 433 milyon dolarlık doğrudan sermaye yatırımında da en büyük payı 703 milyon dolarla Hollanda aldı. Hollanda’yı 514 milyon dolarla Almanya, 453 milyon dolarla ABD, 249 milyon dolarla İngiltere, 243 milyon dolarla İrlanda, 231 milyon dolarla Norveç, 168 milyon dolarla İsviçre takip etti. Ayrıca BAE 99 milyon, İspanya 74 milyon ve Azerbaycan 70 milyon dolarla söz konusu bu dönemde Türkiye’ye en çok sermaye yatırımı yapan ilk on ülke arasında bulundu. Yedi aylık dönemdeki toplam yatırımın 2 milyar 175 milyon dolarla yüzde 63,4’lük kısmının Avrupa ülkelerince gerçekleştirildiği belirlendi.

2002 yılının başından bu yılın Temmuz ayı sonuna kadar olan dönemlerde yabancıların Türkiye’ye toplam brüt doğrudan sermaye yatırımı da 189 milyar 716 milyon dolar şeklinde oldu. Bunun da 137 milyar 822 milyon dolarla yüzde 72,6’sını Avrupa sermayesi gerçekleştirdi. Hollanda 29 milyar 798 milyon dolarla bu dönemde en çok yatırım yapan ülke olurken, Hollanda’yı 15 milyar 120 milyon dolarla ABD, 14 milyar 50 milyon dolarla İngiltere takip etti.

Fakat paylaşılan detaylara göre Hollanda, seneler itibarıyla kümülatif bazda en çok yatırım yapılan ülke konumunu açık farkla hala koruyor. 2002 yılının başından bu senenin temmuz ayı sonuna kadar olan dönemde tutarı 69 milyar 4 milyon dolara ulaşan Türklerin yurt dışına yaptığı toplam brüt doğrudan yatırımın 19 milyar 907 milyon dolarla tek başına yüzde 28,7’lik kısmının söz konusu bu ülkeye yapıldığı görülüyor. Ayrıca açıklanan rakamlara göre Türklerin bu dönemdeki toplam yatırımında Avrupa ülkelerinin toplam payı 42 milyar 898 milyon dolarla yüzde 62,2’ye kadar ulaşıyor.

ABD ÖNE GEÇTİ

 Türk sermayesi, bu sene ilk 7 ayda en fazla doğrudan yatırımı 691 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gerçekleştirdi. Önceki senelerde Türk sermaye göçünde ilk adres olan Hollanda anılan dönemde 520 milyon dolarla 2. sırada yer aldı. Sırasıyla da İngiltere 416 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 295 milyon, Almanya 270 milyon, Yunanistan 216 milyon, İtalya 124 milyon, İsviçre 70 milyon, Rusya 63 milyon ve Arnavutluk 61 milyon dolarlık yatırımla ilk on ülke arasına adını yazdırdı. Akabinde 57 milyon dolarlık yatırımla Fransa, 50 milyon dolarla İspanya, 37 milyon dolarla İsveç geldi.

 

Gayrimenkul yatırımcıları dikkat! Uzmanı açıkladı, satın almak mı kiralamak mı?

TOKİ mağdurlarından yeni eylem: İsteklerini sıraladılar!

Türkiye, yıllık kira getirisinde zirvede! İşte ülke ülke ve şehir şehir kira getirileri! 


Geri Dön