02 / 05 / 2024

Konuta bir yılda en fazla 4 kiralama sınırı Meclis'te! Kurala uymayanlara ağır ceza verilecek!

Konuta bir yılda en fazla 4 kiralama sınırı Meclis'te! Kurala uymayanlara ağır ceza verilecek!

Konutlarda turizm amaçlı kiralama düzenlemesi Meclis’e sunuldu. Buna göre aynı konut bir sene içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek.



Turizm amaçlı konut kiralamasına yönelik düzenlemeleri içeren torba yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu kapsamda evini kiralamak isteyenler belirlenen kurallara uymak zorunda. Eğer uymaz ise ağır cezalar uygulanacak.

Turizm sektörünü dibe çeken günlük ev kiralama konusunu kapsayan yeni düzenleme için düğmeye basıldı. Artık evini kiralamak isteyen hak sahiplerinin belirlenen kuralları uyması gerekecek. Konutlarda turizm amaçlı kiralama düzenlemesi Meclis’e sunuldu. Buna göre aynı konut bir sene içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek. Amaç dışı kullanımın tespit edilmesiyle izin iptal edilecek ve ceza kesilecek.

Söz konusu durumun konularını içeren torba yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin haftaya Meclis'e geleceğini kaydetti. 

"Konutların Turizm Amaçlı Kullanılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu."

Düzenleme ile konutların gerçek ve tüzel kişilere, turizm amaçlı kiralanmasına dair usul ve esasları belirlenmesi hedeflendi. Böylece tek sefere mahsus 100 günden fazla süreyle kiralanan konutlar kapsam dışında bırakılacak. 

Konuta bir yılda en fazla 4 kiralama sınırı Meclis te! Kurala uymayanlara ağır ceza verilecek!

KAT MALİKLERİNİN RIZASI ALINACAK

Sabah'ta yer alan habere göre, izin belgesinin niteliği de yeniden belirlendi. İzin belgesini vermeye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetkisi geçerli olacak. Söz konusu yetki valilik aracılığıyla kullanılabilecek. Birden çok bağımsız bölümün bulunduğu yapılarda izin belgesine dair düzenlemede kat maliklerinin söz sahibi olacak. Kat maliklerin oybirliği ile alınan kararı neticesinde bu evler kiralanabilecek.

KURALLARA UYMAYANLARA CEZA

İzin belgesi olmadan yapılan kiralamada, 3'ncü kişilere kiralamada, mesken olarak kullanmak maksadıyla gerçekleştirilen kiralamalarda, izin belgesi bulunmayan konutların kiralanması halinde idari yaptırım uygulanacak.

Öte yandan her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 sene içerisinde aynı evin 4 defadan fazla kiraya verilmesi halinde de idari ceza kesilecek.

Bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin 30 gün içerisinde gönderilmemesi, eksik gönderilmesi, belge verilmesi veya yanıltıcı bilgi de cezai yaptırıma tabii tutulacak.

Turizm payının ödenmesine dair belgenin Bakanlık tarafından belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi ya da yapılacak denetimlerde bu belgenin sunulmaması halinde de ceza kesilecek.

Konuta bir yılda en fazla 4 kiralama sınırı Meclis te! Kurala uymayanlara ağır ceza verilecek!

O DURUMDA İZİN BELGESİ İPTAL EDİLECEK

Belge sahibinin izin belgesinin iptalini talep etmesi, konutun yeni maliki tarafından başvuru yapılmaması, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının bildirilmesi, turizm amaçlı kiralama faaliyetine son verildiğinin tespiti, konutun kamu düzeni, sağlık ve hijyen kurallarına uyun olmaması durumunda izin belgesi iptal edilecek.

Airbnb düzenlemesi ile kiralama sistemi sil baştan değişiyor! Şartlar tek tek açıklandı! Cezası 100 bin TL!

Selçuk Geçer dolar için 45 TL rakamını telaffuz etti, duyanlar inanamadı! Doları olanlar acil bakın!


Geri Dön