Sektörel

Konuta etkisi sınırlı ayrıntılar netleşmeli

Sektör temsilcileri ve uzmanlar, Başbakan'ın dün seçim mitinginde açıkladığı paketi değerlendirdi

Başbakan'ın kriz tedbiri açıklaması genel olarak olumlu bulunurken KDV indiriminin konut stoğunun sadece yüzde 5'lik kısmını kapsaması eleştirilirken otomotivdeki ÖTV indirimin ne oranda olacağının da bir an önce açıklanması gerektiği vurgulandı. Görüşler özetle şöyle:

`Hızla uygulanmalı'
- Otomotiv Distribütörleri Derneği: Uygun süreli ve beklentilere cevap verecek oranda ÖTV indirimi, sektöre moral kazandırır. Mevcut stokların hareketlenmesini sağlayacak ve tüketicilerdeki kararsızlığı giderecek bir desteğin esaslarının açıklık kazanması, sektörün önemli beklentisidir.
- Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Burhanoğlu: İç pazarın hareketlenmesi adına olumlu bir gelişme. Beklentimiz, bu açıklamaların bir an evvel yürürlüğe geçmesi.
- Tofaş CEO'su Ali Pandır: Detay içermeyen açıklamalar, otomotiv sektörünün işleyiş dinamiğini önemli oranda sekteye uğratmaktadır. Sektörün daha fazla negatif etkilenmemesi için pazartesi gününden itibaren devreye girecek biçimde paketin tüm detayları açıklanmalı.
- Peugeot Otomotiv Genel Müdürü Jean Pierre Vieux: Bu tarz uygulamaların hazır olduğu zaman açıklanması daha sağlıklı. Açıklama yapıldığında uygulamaya çok hızlı bir şekilde geçilmeli.
- Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanı Murat Önay: Seçim arifesinde üç aylık bir indirim yapıldı. Üç aylık dönemde yüzde 10'luk satışlar artacak belki ama kesin çözüm olmayacak.

`Lüks konuta yarar'
- Ağaoğlu CEO'su Hasan Rahvalı: Konut stoğunun yüzde 95'i 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluşuyor. Burada KDV zaten yüzde 1. Yapılan KDV indirimi yüzde 5 konut stoğunu ilgilendiriyor.
- Mesa GYO Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Elaldı: 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi fiyata doğrudan yansır. Bu, halen stokta bulunun ve 3 ay içinde tamamlanacak konutların satışını hızlandırır.
- Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel: Sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan yüzde 18 KDV oranının, yüzde 8'e indirilmesi lüks konut segmentine bir miktar fayda sağlar.

`KKDF indirimi yetersiz'
- Ekspres Invest Ekonomisti Güldem Atabay: KKDF'deki indirim kredi maliyetlerinde insanları bankaya çekebilecek kadar değil. Bu mantıkla insanlar bankalara koşup kredi alıp otomobil ev almaz. Ancak belki talebini erteleyenler için fırsat oluşturur.

Milliyet