05 / 05 / 2024

Konuta hücum başladı, fiyatlar bir yılda yüzde 200'e yakın arttı! Ev fiyatları neden yükseliyor? 

Konuta hücum başladı, fiyatlar bir yılda yüzde 200'e yakın arttı! Ev fiyatları neden yükseliyor? 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut fiyatlarındaki artışı kaleme aldı. Peki ev fiyatları neden yükseliyor? İşte ayrıntılar...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, "Çok talep gören yerlerdeki ya da çok talep gören tipteki konutların fiyatları elbette daha hızlı artış göstermiş olabilir" dedi ancak ortalama olanların bile çok yüksek olduğunu ifade etti. "Geçen yıl Ağustos'ta 1 milyon lira olan bir konutun bu yıl 2.8 milyonu aştığından söz ediyoruz" şeklinde konuşan Aktaş, bu bir senede TÜFE artışının yüzde 80 seviyesinde olduğunu, enflasyon düşüldüğünde konut fiyatlarındaki reel artışın yüzde 58'i bulduğunu belirtti. 

Konuta hücum başladı, fiyatlar bir yılda yüzde 200 e yakın arttı! Ev fiyatları neden yükseliyor?  

Ev fiyatlarının çok yükseldiğinden yakınan geniş bir kitlenin olduğundan bahseden Aktaş, "Aslında bu kitle konut satın alma olanağını yitirmekten çok, konuttaki bu fiyat artışının kiralara yansımasından rahatsız" diye konuştu. "Bırakın düşük faizi, sıfır faizli kredi bile verilse ortalama gelirli bir hanenin konut alması mümkün olmaktan çıktı" açıklamasında bulunan Aktaş, konutun fiyatı 3 milyon değil de 2 milyon olsa da çoğu vatandaşın yine alamayacağına dikkat çekti. 

Alaattin Aktaş, konuyla ilgili olarak "Ama konutun fiyatı 2 milyon yerine 3 milyona çıktı mı, kira da ona göre yükseliyor. Türkiye’de ev sahipliği oranı çok düşük olduğu için de, vatandaş açısından kira tutarı büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı ve ev sahiplerinin yüzde 25 kira artış sınırını aşmak için yöntemler bulduğunu ve denediğini dile getirdi. 

Konuta hücum başladı, fiyatlar bir yılda yüzde 200 e yakın arttı! Ev fiyatları neden yükseliyor? 

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, "Konut fiyatlarında son bir yıldaki artış yüzde 185; peki bir yıl önceki yıllık artış ne kadardı; yalnızca yüzde 33" şeklinde konuştu ve Döviz kurun ile genel anlamda fiyatların yükselmesinden konut fiyatlarının ayrı tutulmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Geçen yıl eylülden başlayarak faiz indirilince elinde TL  olan vatandaşların ne yapacaklarını şaşırdıklarını vurgulayan Aktaş, bir kesimin gayrimenkule, özellikle de konuta yöneldiğini aktardı. Maliyet kaynaklı artışa bir de talep eklenince konut fiyatlarının uçtuğuna vurgu yapan Aktaş, "TL değer yitirdikçe yabancının konut alma olanağı arttı. Bir de bunun üstüne Rusya-Ukrayna savaşı eklenince bu ülkeden adeta kaçmak isteyenler piyasaya hücum etti" açıklamasında bulundu. 

Aktaş, sonuç olarak yüzde 200'e dayanan bir yükseliş olduğunun altını çizdi. 

Konuta hücum başladı, fiyatlar bir yılda yüzde 200 e yakın arttı! Ev fiyatları neden yükseliyor? 

"Konut fiyatlarının artması tabii ki zor da olsa konut almayı düşünenlerin planını bozdu" diyen Aktaş, konutu olmayanların kira giderlerinin, gelirleri içinde çok daha büyük bir yer tutmaya başladığını belirtti. 

Aktaş, konut fiyatlarındaki artışın, ev sahiplerini memnun ettiğini dile getirdi. Konutunu satmak isteyenlerin daha yüksek fiyatla müşteri bulabildiğinin altını çizen Aktaş, "Satmak isteyen daha yüksek fiyata müşteri bulabilir oldu.

Bir tek evi olan ve o evinde oturan, satışı kesinlikle düşünmeyenler de mutlu oldu. Elindeki varlığın fiyatının artması insanları mutlu eder; o yüzden satılması kesinlikle söz konusu olmayacak konutun değerlenmesi bile içten içe bir mutluluk yarattı" ifadelerini kullandı ve Merkez Bankası'nın düzenleme yapması gerektiğine dikkat çekti. 

Konuta hücum başladı, fiyatlar bir yılda yüzde 200 e yakın arttı! Ev fiyatları neden yükseliyor? 

"Daha önce de yazdım; konutta toplam fiyat artışının, yeni konutlardaki artışla yeni olmayan konutlardaki artış oranının arasında olmaması mantıksız bir sonuç" diyen Alaattin Aktaş, Merkez Bankası bu durumu “Konut fiyat endeksi, yeni konutlar fiyat endeksi ve yeni olmayan konutlar fiyat endeksi, hesaplama yöntemi gereğince, farklı örneklem ve farklı tabaka yapısı kullanılarak üretilen birbirinden bağımsız endekslerdir.” şeklinde açıkladığını aktardı. 

Aktaş, "Bu farklı endeksleri açıklayıp adeta ortalaması gibi görülen başka bir endeks daha verdiğinizde işler karışıyor" dedi ve bu yöntemin düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Ağustos'taki verilerde Ankara ve İzmir için şu veriler gündeme gelmişti:

"- Ankara’da yeni konutlarda yıllık fiyat artışı yüzde 198.4, yeni olmayanlardaki yüzde 195.3, ortalama ise yüzde 193.5.

- İzmir’de yeni konutlardaki yıllık artış yüzde 170.5, yeni olmayanlardaki yüzde 173.9, ortalama yüzde 175.7"

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi, Financial Times'ta!

Uzmanlar uyardı! Sosyal konut rant projesine dönüşmesin

Ev almak isteyenler dikkat! Rekor artış!


Geri Dön