Konuta yatırım yapıp kiraya verenler konut fiyatını kaç yılda geri kazanır?
IMF’nin araştırmasına göre Türkiye’de satılık konutların fiyat artışı kira artışının yüzde 42 üzerinde. İstanbul bölge bölge incelendiğinde konuta yatırım yapıp kiraya verenlerin parasını ortalama 21 yılda geri alabildiği görülüyor.
İstanbul’da konuta para yatırılıp en hızlı geri dönüş 15 yılda sağlanırken bu rakam dünyada 12 yıl düzeyinde.
YALILARIN DÖNÜŞÜ 50 YIL
İstanbul’daki yalı sahipleri ise yatırımlarını ortalama 30 ila 50 yıl arasında kira getirisi olarak geri alabiliyor.
İşte en yüksek kira getirisi olan ilçeler!
Altunizade
Göztepe
Levent
Bostancı
Yenisahra
Hacıosman
Acıbadem
İkitelli Sanayi
Dudullu
Çekmeköy
Pendik
Tophane
Kabataş
Esenkent
Kozyatağı
Ümraniye
Kartal
Olimpiyat Stadı
Tekstilkent
Maltepe
Karaköy
Başakşehir
IMF'nin araştırmasına göre Türkiye'de satılık konutların fiyat artışı kira artışının yüzde 42 üzerinde. İstanbul bölge bölge incelendiğinde konuta yatırım yapıp kiraya verenlerin parasını ortalama 21 yılda geri alabildiği görülüyor. Öyle ki Göztepe, Etiler, Altunizade gibi bölgelerde bu rakam 27 yıla ulaşıyor.
IMF'nin, Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışın 'kira getirişini yaya bıraktığı' tespitinin ardından gözler yeniden konuta yatırılan paranın kira geliri olarak kaç yılda döndüğüne çevrildi. İstanbul genelinde bakıldığında parasını faiz ya da alternatif yatırımlar yerine konuta yatırıp kiraya verenlerin parasını ortalama 21 yılda çıkardığı görülüyor. Ancak İstanbul'da öyle ilçeler var ki geri dönüş yılı 30 yıla kadar yaklaşıyor.
İstanbul'da konuta parasını yatırıp en hızlı geri dönüş sağlayan bölgelerin başında 15 yılla Istinye, 16 yıl ile Kadıköy ve 17 yılla Topkapı geliyor. Ancak dünyada bu sürenin 12 yıl düzeyinde olduğunu unutmamak lazım.
İstanbul'da hızlı gelişim gösteren bölgelerden biri de Ayazağa ve Seyrantepe aksı. Hem konut hem de ofis projelerinin yükseldiği, Türk Telekom Arena'nm çevresinde inşa edilen Skyland İstanbul, Vadistanbul, Nurol Life gibi projeler yatırımcıların dikkatini bölgeye yöneltiyor.
Bölgedeki bu yeni projelerin metrekare satış fiyatı 9 bin TL civarında ve metrekaresi 35 liradan kiralanabiliyor. Bu bölgeden konut satın alanların yatırımları yaklaşık 21 yılda kira geliri olarak geri dönüyor. Yeni konut projelerinin mümkün olmadığı İstanbul'un Anadolu yakasındaki Acıbadem, Göztepe, Altunizade gibi eski ilçelerinde kira getirileri artsa da satılık konut fiyatlarındaki artış oranını yakalayamıyor. Altunizade'de konutların metrakare satış fiyatı 6 bin 700 TL civarında ve metrekaresi 21 TL'den kiralanabiliyor. Altunizade'de konut yatırımı yapan birisi kira geliri olarak yatırımını ancak 27 yılda geri alabiliyor. Acıbadem'de konutların metrekare satış fiyatı 8 bin TL düzeyinde ve metrekare kira bedeli 27 TL. Acıbadem'de kira getirişi olarak amortisman süresi 25 yıl civarında.
Avrupa yakasının yeni konut projesi bulunmayan, İstanbul'un merkezi denilen Etiler, Levent gibi bölgelerinde konut yatırımları 23-25 yıl civarmda yatırımcısına geri dönüyor. Etiler'de metrekare satış fiyatı 18 bin TL, metrekaresi 55 TL'den kiracı bulunabiliyor.
Etiler'de konut sahibi olanlar yatırımlarını 27 yıl gibi bir sürede kira geliri olarak geri alabiliyor.
FİYATTA DÜNYA 7'NCİSİYİZ
IMF'nin raporuna göre konut fiyat artışında Türkiye 7'nci sırada. Ancak fiyat artışı kira artışının yüzde 42 üzerinde seyrediyor.
KARTAL'DA 22 YILA ULAŞIYOR
Bu verilere baktığımızda İstanbul'un merkezindeki bu ilçelerde yatırılan paranın kira yoluyla 25-30 yıl arasında çıkardığı görülüyor. Beylikdüzü, Halkalı, Kartal gibi kent merkezinden uzak ilçelerde bu rakam 15-25 yıl bandına çekiliyor. Kartal'da konut metrekare fiyatları 4 bin TL ve metrekare kiralama bedeli 15 TL civarı. Kartal'da konut sahibi olan bir yatırımcı, yatırdığı parayı 22 yılda kira getirişi olarak çıkarabiliyor.
Kentsel dönüşüm satış fiyatını artırıyor, kiraya o kadar hızlı yansımıyor
IMF'nin konut verilerini değerlendiren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Son 5 yılda satılık evin fiyat artışının kira artışının yüzde 42 üzerinde olmasının en büyük sebebi kentsel dönüşüm" dedi. Maya, Kadıköy'de kentsel dönüşüme girmeden önce bir konutun değerinin 800 bin lira civarındayken, dönüşümden sonra bu rakamın 1 milyon 200 bin TL düzeylerine çıktığını söyleyerek "Konut sahipleri, evin değerindeki bu artışı bir anda kiracıya yansıtamıyorlar" dedi.
'1 MİLYON KONUT STOKU VAR'
5 seneden bu yana fiyatlarda balon oluştuğunu söylüyorum. Özellikle merkezdeki evlerde fiyatlar çok yüksek. TÜİK'in verilerine göre 1 milyonun üstünde satılmayan konut bulunuyor. 2015 yılında 1 milyon 290 bin konut satıldı ama emlak piyasası bunu hissetmedi. 2012-2013 yılında istanbul'da satın alınan konut, kendisini ortalama 17 yılda amorti edebiliyordu. Bu rakam şimdi 20 yılın üstüne çıktı.
Habertürk