13 / 05 / 2024

Konuta yatırım yapmayanlar yeni fırsat aracını buldu! Popüler yatırım şekli artık yenilendi

Konuta yatırım yapmayanlar yeni fırsat aracını buldu! Popüler yatırım şekli artık yenilendi

Artan enflasyon rakamları ile birlikte parasının değerini korumak isteyenler arayanlar geçtiğimiz aylarda konuta yöneldi. Fakat konut fiyatlarında yaşanan ciddi yükseliş yatırımcıları alternatif arayışına götürdü ve arsa, tarla satışları öne çıktı. İşte detaylar…



SAHİL ŞERİDİNE YOĞUN İLGİ

Fiyat artışlarına da değinen Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “İlk olarak sahil şeridindeki illere ciddi bir ilgi bulunduğunu ve arsa fiyatlarının yükseldiğini görmekteyiz. İkinci kategoride son zamanlarda büyük kamu yatırımları yapılan Çanakkale, Rize, Gümüşhane, Yozgat gibi iller var. Çanakkale’de köprünün açılması, diğer şehirlerde de havalimanı projelerinin varlığı fiyatlara etki etmiş olduğunu görüyoruz. Bir diğer kategori İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır gibi Türkiye’nin büyük şehirleri ve bu şehirlerin yakınlarında yer alan bölgeler. Bu kategoride yer alan iller en çok konut yapımının ve konut satışının olduğu yerler olduğundan arsa fiyatları da arz talep dengesi şeklinde yükseliyor” şeklinde konuştu.

KONUTU GERİDE BIRAKTI

Arsa ve tarla satış sayısının konutu geride bıraktığını dile getiren Görkem Öğüt, “TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü aktarımlarına göre konut dışı gayrimenkul satışları (arsa, tarla, işyeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi vs) 2021’de bir önceki seneye göre yaklaşık % 29. 6 artarak 1 milyon 528 bin bandına geldi. Bu satışların 722 bin adedi tarla, 480 bin adedi ise arsa oluyor. Konut dışı gayrimenkul satışı 2021 yılında ilk defa konut satışlarını geçmiş bulunuyor. Bu durum yaşanan zaman diliminin en önemli göstergesi. 2022 yılının ilk altı ayında ülkemizde 1 milyon 603 bin 664 gayrimenkul satış işlemi gerçekleşmişti. Bu işlemlerin 274 bin 500’ünü arsa, 430 bin 125’ini tarla oldu. Sadece temmuz ayında 58 bin ile arsa, 90 bin tarla satışı oldu. 2021 yılının verileri üzerinden bir projeksiyon yaptığımızda 2022 yılında arsa satışının daha da artacağını öngörebiliriz” ifadelerini kullandı.

Konuta yatırım yapmayanlar yeni fırsat aracını buldu! Popüler yatırım şekli artık yenilendi

EDİTÖR NOTU: Bu haber 21 Ağustos 2022 tarihinde saat 12.05'te yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,24 Türk Lirası, euro 18,32 Türk Lirası, altının gramı ise 1031 Türk Lirası değerinde.

Çalışanlara tek seferde 27 bin 500 lira promosyon verilecek! Böyle bir promosyon miktarı görülmedi! Anlaşma sağlandı

Emeklilikte eksik günlere çare bulundu! Emekli olmak için eksik günler nasıl tamamlanır?

Erken seçime gidilecek! Vergi affı, kredi ve paralar yavaş yavaş geliyor! İslam Memiş yürekleri ağızlara getirdi

 


Geri Dön