02 / 05 / 2024

KONUTDER: Birinci el satışlarda kredi kısıtlamaları acil olarak kaldırılmalı!

KONUTDER: Birinci el satışlarda kredi kısıtlamaları acil olarak kaldırılmalı!

KONUTDER Başkanı Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas birinci el konut satışlarında kredi kısıtlamalarının acil olarak kaldırılması gerektiğini söyledi.



Konut edindirme modeline ihtiyaç duyuluyor

Gençlerin, orta gelir grubunun, çalışan sabit gelirlilerin konuta erişimini sağlayacak kalıcı bir ‘konut edindirme modeli’ne ihtiyacı olduğunu söyleyen Altan Elmas, kamu bankalarının topladıkları mevduatın yaklaşık olarak yüzde 7’sini konut kredisi olarak kullandırırken özel bankaların sadece yüzde 2’sini konut kredisi olarak kullandırdığını söyledi.

KONUTDER: Birinci el satışlarda kredi kısıtlamaları acil olarak kaldırılmalı!

Yaptıkları analizlere göre Türkiye'nin ihtiyacı olan yıllık 800 bin konut üretebilmesi ve gençlerimizin konut alımına erişebilmesi için toplanan mevduatın en az yüzde 9’unu erişilebilir konut kredisi olarak kullandırmaları gerektiğini söyleyen Altan Elmas, bu ülke ve sektör büyümesinin, istihdam ve ihtiyacı karşılayacak konut üretiminin sürdürülebilir makul seviyelerde devam edebilmesi için çok önemli bir faktör olduğunu söyledi.

8,5 trilyon TL’lik mevduatın içinde konut kredi stoğunun sadece 350 milyar TL olup, yüzde 4 mertebesi olduğunu söyleyen Altan Elmas, mevcut durum sürdüğü takdirde konut satışlarının ve üretiminin düşmeyi sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Konut satışları yüzde 25,3 düştü! 2022 Ekim'de 102 bin 660 konut satıldı!

''Konut fiyatları enflasyonun altında kalacak!''

Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!


Geri Dön