Sektörel

KONUTDER Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu: Konut maliyetleri artıyor, birinci el konut satışındaki düşüş yavaşlıyor!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Sektörel Beklenti Anketi açıklandı. Söz konusu ankette paylaşılan detaylara göre konut maliyetleri artıyor, birinci el konut satışındaki düşüş yavaşlıyor.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Sektörel Beklenti Anketleri, markalı konut üreticilerinin nabzını tutmayı sürdürüyor. NielsenIQ Türkiye ile beraber yapılan ve her üç ayda bir sektörün tepe yöneticilerinden elde edilen verilerle ortaya çıkan beklenti anketi, konut sektöründe var olan durumu ve gelişmelerin yönünü ortaya koymaya devam ediyor.

Sektör tarafından merakla beklenen anketin 2024 yılı 2. çeyreğini oluşturan Haziran ayı sonuçlarına göre, kredili konut satış beklentisinde tablo da olumluya dönüyor. 
Son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut kredisi faizlerinin artmayacağı ve buna paralel şekilde kredili konut satışlarında artış yaşanacağı beklentisi öne çıktı. 2024 yılının ilk çeyreğinde kredili satışlar azalacak diyen üyelerin oranı yüzde 68.2 şeklinde iken, Haziran'da söz konusu bu oran büyük bir düşüşle yüzde 4,5’e geriledi. Paylaşılan detaylara göre yine aynı şekilde ilk çeyrekte kredili satışlarda artış bekleyen üretici oranı yüzde 4,5 şeklinde iken, 2. çeyrek anketinde bu oran yüzde 50’ye kadar yükseldi.

KONUTDER tarafından yayınlanan Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu’nda markalı konut üreticilerinin beklenti ve öngörüleri şu şekilde sıralanıyor:

BİRİNCİ EL KONUT SATIŞINDAKİ DÜŞÜŞ YAVAŞLIYOR

KONUTDER üyelerinin yarısından fazlası (Yüzde 59,1) önümüzdeki 6 ay içerisinde birinci el satış adetlerinde herhangi bir değişim yaşanmayacağı görüşüne sahip. Geçen dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59.1 şeklinde iken söz konusu bu dönemde bu oran yüzde 27,3’e indi, artış bekleyenlerin oranı da yüzde 4.5’ten yüzde 13,6’ya yükselti. 2023 yılı Üçüncü Çeyreğinden bu yana satışların azalacağı yönde görüş verenlerin sayısı da bu defa aynı kalacak görüşünün altında kalmış bulunuyor.


YABANCIYA SATIŞ ADETLERİNDE ARTIŞ BEKLENMİYOR

KONUTDER üyelerinin tamamı 1. elden yabancıya satış adetlerinin artmayacağı görüşüne sahip. Üyelerin yarısı söz konusu satışların azalacağını beklerken, diğer yarısı ise aynı kalacağı görüşüne sahip fakat hiçbir üye yabancıya satışların artacağı şeklinde bir beklentiye sahip değil.

KONUT FİYATLARININ AYNI KALMASI BEKLENİYOR

Paylaşılan detaylara göre KONUTDER üyelerinin yarısı konut fiyatlarının aynı kalacağını düşünüyor. Konut fiyatlarının artacağını düşünen üye sayısı yüzde 63,6’dan yüzde 36,4’e düşerken, fiyatların ineceği yönde görüş verenlerin oranı yüzde 13,6’da kaldı.

MALİYETLER ARTIYOR

Önceki dönemlerde KONUTDER üyelerinin tamamı konut maliyetlerin artacağı ile ilgili olarak hemfikirken söz konusu bu dönem maliyet artış beklentisi de azalmış görünüyor. Üyelerin yüzde 22,7’lik kısmı gelecek 6 ayda konut maliyetlerindeki artışın duracağı ve aynı kalacağı görüşüne sahip. Yüzde 77,3’ü de geçen dönemlerde olduğu üzere maliyet artışının devam etmesini bekliyor.

İŞÇİLİK VE MALZEME MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ BEKLENTİSİ SÜRÜYOR

Paylaşılan detaylara göre üyelerin 4'te 3'ü işçilik ve malzeme maliyetlerinin artacağını beklerken, maliyetlerin artmasa da aynı kalacağını bekleyen üye sayısı son dönemlerde yükselmiş görünüyor.

KONUT ÜRETİMİ YATAY SEYRİNİ SÜRDÜRECEK

Ankette yer alan bilgilere göre üyelerin hiçbiri konut üretim adetlerinin artacağını düşünmüyor, yüzde 63,6’lık kısmı konut üretim adetlerinin sabit kalacağını yüzde 36.4’ü de azalacağını öngörüyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINDA ÜRETİLECEK KONUT SAYISI BEKLENTİLERİ DEĞİŞMEDİ

Kentsel dönüşüm alanında konut üretimi konusundaki artış beklentileri de son dönemlerde azalmış olsa da üyelerin yarısı hala artacağı görüşüne sahip. Üyelerin yüzde 45,5’lik kısmı da üretimin aynı kalacağını öngörüyor.  

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ BEKLENTİSİNDE ARTIŞ

KONUTDER'in Sektörel Beklenti Anketi Raporuna göre, tüm üyeler, konut kredisi faiz oranlarının artık artmayacağı görüşüne sahip. Üyelerin Yüzde 63,6’lık kısmı önümüzdeki 6 ay içerisinde faiz oranlarının aynı kalacağı beklentisinde. Azalacağını düşünen üye oranı da geçen dönem yüzde 9,1 iken bu dönem yükselip yüzde 36,4’e çıktı.

KREDİLİ KONUT SATIŞLARI ARTACAK

KONUTDER üyelerinin kredili satış beklentilerinde de önemli değişiklikler raporda dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana büyük bir çoğunlukla kredili satışların azalacağı beklentisi, söz konusu bu dönemde artışa dönüşmüş. Kredili satışlar azalacak diyen üyelerin oranı önceki döneme göre yüzde 68,2’den yüzde 4,5’e inerken, artacak diyen üyelerin oranı yüzde 4,5’ten yüzde 50’ye çıktı. Aynı kalacak diyen üyelerin oranı da yüzde 45,5 düzeyinde kalmış.

KİRALARDAKİ ARTIŞ DEVAM EDECEK

Üyelerin yüzde 63,6’lık kısmı kiraların gelecek 6 ay içinde artmasını bekliyor. 

Konut alamayanlar arsaya yöneldi! Arsa yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Özak Duyu Göktürk 9 milyon 262 bin liradan başlayan fiyatlarla! Teslimler Nisan 2026'da!

Adana ve Isparta’da taksitle arsa ve arazi fırsatı! 74 bin TL’den başlayan fiyatlarla