Konutlarda KDV yönünden özellikli durumlar!
KDV uygulamasında, zaman zaman ortaya çıkan özellikli durumların bir kısmı aşağıda açıklandığı gibi
Uygulamada, gerçekte bir konut olmasına karşın faturada veya tapuda birden fazla konut olarak gösterilen evlere ikiz evler denilmektedir. Genellikle bir kişinin ve/veya ailenin kullanımına bırakılan bu evlere bir tek elektrik, su, doğalgaz, sayacı bulunmakta, hatta bu evlerin giriş-çıkışları tek bir kapıdan sağlanmaktadır.
Gerçekte bir konuttan olan ancak faturada ya da tapuda tek olmasına rağmen konutların faturada yada tapuda birden fazla konutmuş gibi gösterilmesi, konutlara farklı KDV oranı uygulanması neden olmaktadır. Yukarıda yer alan bölümlerde de ifade edildiği üzere, net alanı İSO m2'ye kadar konut teslimleri % 1, net alam 150 m2'nin üzerindeki konut teslimleri ise % 18 KDV'ye tabi bulunmaktadır. Gerçekte tek bir konut olmasına rağmen fatura veya tapuda birden fazla konut olarak gösterilen ikiz evler satış ya da devir tek bir konut olarak gösterilirse % 18, ayrı ayn konut f olarak gösterilir ve her bir konutun net alanm 150 i m2'nin alanda olursa % 1 KDV uygulanmaktadır.
VUK'un 3/B maddesine göre, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır. Bu esas, uygulanacak KDV oranının tespiti bakımından da aynen geçerlidir. Konut teslimlerine uygulanacak KDV oranının tespitinde konutun fiili durumu mutlaka gözönüne alınmalıdır. Tapuda iki aynen ev olarak gösterilen ancak gerçekte tek ev olan ikiz evlerin teslimlerinde, net alanı 150 m2'yi geçip geçmediğine bakılmalı, geçmiyorsa % 1, geçiyorsa % 18 KDV uygulanmalıdır: Bize göre, bu hususlar dikkate alınarak KDV oranlarının belirlendiği BKK'da bir değişikliğe gidilerek, net alanı 150 m2'ye f kadar konut teslimleri % 1, net alam 150 m2'yi aşan konut teslimlerinde ise bu konutların net alanının 150 m2'ye olan kısmı için % 1, aşan kısmı için % 18 ya da daha düşük oranda KDV uygulanmalıdır.
MÜZAYEDE MAHALLERİNDE SATIŞ VE KDV
KDV Kanunu'nun 1/3-d maddesine göre, cebri icra, izale-i şüyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye 1 gibi nedenlerle müzayede mahallerinde yapılan açık artırma, pazarlık ve diğer şekillerdeki hak, menkul ve gayrimenkul (Hazineye ait taşınmazlar hariç) satışlan KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Bu çerçevede, net alam 150 m2'yi geçmeyen konutların cebri icra, izale-i şüyu vb. nedenlerle müzayede mahallerinde saüşı, % 1 KDVye tabidir, Konutun bir işletme aktifine kayıtlı olması veya vergi mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişilere ait olması durumu değiştirmemektedir. Bu kapsamda yapılan vergilemede esas, konutun satışının müzayede suretiyle yapılması olup, konutun sahibinin kimliği bir önem tasımamaktadır.
KONUTLA BİRLİKTE SATILAN EŞYALARDA KDV
Konutla birlikte teslim edilen buzdolabı, fınn gibi ankastre eşyalar ile klima ve benzerleri için uygulanacak KDV oram % 18'dir. Bu oran teslim edi-len konutun net kullanım alanı ile ilintili değildir. Dolayısıyla 150 m2'nin altında yapılacak konut teslimlerinde ankastre eşyalar ile klima ve benzeri eşyalar için % 18'lik KDV oram uygulanacaktır.
Böyle bir konut teslimi söz konusu olduğunda söz konusu eşyaların bedeli faturada aynca gösterilecek ve bunlar üzerinden % 18 oranmda KDV hesaplanacaktır. Örneğin 350.000 TL toplam bedelle satılan bir 130 m2'lik bir konutta piyasa değeri 12.000 TL olan klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi de yer almaktadır. Bu durumda; 12.000 TL için % 18 oranmda KDV (2.160 TL) hesaplanacaktır. Kalan 338.000 TL için ise % 1 oranında KDV (3.380 TL) hesaplanacaktır.
Hürriyet-Şükrü Kızılot