16 / 09 / 2024

Konutlarda yüzölçümü mü hacim mi?

Konutlarda yüzölçümü mü hacim mi?

İstanbul konut piyasasında sessiz ve derinden bir 'trend' daha doğrusu bir 'söylem' ortaya çıkıyor: Yüksek tavanlı konutlar ve binalar. Ya




Bu gelişme gerekli midir? Nasıl oldu da yüzölçümünden hacme geçildi? Yani bir anlamda iki boyuttan üç boyuta? Yüksek tavanın, büyük hacmin avantajları, dezavantajları neler? Yükseklik maliyetleri ve satış fiyatlarını nasıl etkiler? Yüksek tavan artı mıdır, eksi midir? Kısacası, bu hafta 'metreküp metrekare maçı'nı masaya yatırdık...
 
► İnşaatta kullanılan demirler standart 12 metre uzunluğunda ve her bir demir dörde bölündüğünde sıfır fireyle inşaat tamamlanıyor. Ama brüt 3 metrenin üzerine çıkıldığında demir mahyetierinin yükselmesi kaçınılmaz oluyor. Demir dışındaki diğer bir takım 'kaba inşaat' giderleri de yükseklikle birlikte artıyor. (Özellikle satış fiyatlarının düşük olması beklenen toplu konutlarda bu konu önemli. Tavan yükseldikçe beton, demir, boyadan başlayarak tüm maliyetleri ve fiyatı artırıyor.)
â–º Daha hesaplı konutların satılması daha kolay oluyor.
â–º Konutta alan deÄŸil hacim ısıtıldığı için, aynı m2'deki iki konuttan tavan yüksekliÄŸi düşük olanın ısıtma (ve soÄŸutma) gideri daha düşük olur.
 
Yüksek tavanın avantajları neler?

â–º Tavanı yüksek daire olduÄŸundan daha geniÅŸ yani büyük metrekareli gözüküyor. Böylece içinde yaÅŸayanlara daha bir ferahlık duygusu veriyor.
â–º Mimari açıdan konut insanlara daha estetik gözüküyor.
â–º Yükseklik artmca manzara olarak da insanlarm görüş açısı geniÅŸliyor.
â–º Bütün bunlar bir araya gelince, metrekaresi aynı olan iki daireden hacmi daha büyük olan, daha çok talep görüyor, daha kolay satılıyor.
 
İNŞAATÇILAR, MİMARLAR İME DİYOR?

Metrekare alanlarının daralması nedeniyle, metreküp hesaplan özellikle şehirlerin merkezi yerlerinde yapılan inşaatlarda müşteriye daha ferah, daha özgür alanlar sunabilmek için konutta yeni trend olarak yükselişe geçti. Metreküp hesaplamalan, artık lüks konutlann belirleyici unsurlarından biri haline geldi.
Müteahhit firma için yüksek tavan elbetteki beraberinde yük sek maliyetleri de beraberinde getiriyor. Ama bizim amacımız, şehrin en merkezi yerlerinde daireler ve tavan yükseklileri'ni söylerler. Han İnşaat by Orhan Saraç olarak müşteri talep ve isteklerini göz önüne aldığımızda gördük ki, ferah daire yüksek tavan müşteri için olmazsa olmazlardan biri haline gelmiş. Biz de projelerimizde yüksek tavan ferah daire mantığıyla hareket edeceğiz. Ve lüksün bir tanımı olarak gördüğümüz tavan yüksekliklerinden ödün vermeyeceğiz. Tüketici gerçekten konsepti ile örtüşen marka projeleri seçiyor. Tüketicinin lüksü tercih etmesindeki bir neden de, işte metreküp hesaplarının devreye girmesidir.

İNŞAATÇILAR, MİMARLAR İME DİYOR?

Orhan Saraç (Han İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı)

Hacim yoksa metrekarenin anlamı yok

Yapmış olduğumuz bu kaliteli binalan, aynı zamanda müşterimize daha ferah ve daha özgür alanlar olarak sunmak. Dairenin metrekaresi ne kadar geniş olursa olsun, eğer ki tavan yüksekliğiniz o daireye ferahlığı sunamıyorsa, daireleri¬nizin metrekere büyüklüğünün hiçbir anlamı olmuyor.

Bizim dairelerimize gelen müşterilerimizin yüzde 80, yüzde 90 çoğunluğu daha ilk daireye girdiği andan itibaren, en bariz göze çarpan daire özelliği nedir diye sorulduğunda, 'ferah daireler ve tavan yükseklileri'ni söylerler. Han İnşaat by Orhan Saraç olarak müşteri talep ve isteklerini göz önüne aldığımızda gördük ki, ferah daire yüksek tavan müşteri için olmazsa olmazlardan biri haline gelmiş. Biz de projelerimizde yüksek tavan ferah daire mantığıyla hareket edeceğiz. Ve lüksün bir tanımı olarak gördüğümüz tavan yüksekliklerinden ödün vermeyeceğiz. Tüketici gerçekten konsepti ile örtüşen marka projeleri seçiyor. Tüketicinin lüksü tercih etmesindeki bir neden de, işte metreküp hesaplarının devreye girmesidir.

Mimar Can Özgür (Caddebostan Konutları)
Ferah daire kolay alıcı bulur

Tavanın yüksek olması mimari açıdan büyük bir artıdır. Çünkü yaptığımz alan ne kadar ferah olursa uyguladığınız mimari de o kadar kendini göstermektedir.
Tavan yüksekliği, mimari tasarımın ortaya çıkması açısmdan gerçekten büyük bir artıdır. Ayrıca pazarlama açısmdan büyük artılar kazandırdığını unutmamak
gerekir. Çünkü daireniz ne kadar ferah olursa, o kadar kolay aha buluyor. Daire' yükseldiği ferah olunca, içine koyduğunuz salon, mutfak, banyo ve odalar olduğundan çok çok daha büyük gözükür. Bu da hem mimari olarak hem de pazarlama açısmdan iyi sonuçlar verir.
tamdık bir uygulama.

Mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu (İstanbul Sapphire)
Geleneksel İstanbul evlerinde vardır

Aslında yatınmcı için inşaat maliyetini arttıran bir faktör olmasma rağmen, sağladığı genişlik ve dolayısıyla ferahlık algılamasıyla tercih ettiğimiz bir mekan yaklaşımı. Bizim, nesillerdir içinde olduğumuz eski İstanbul evleri için oldukça tanıdık bir uygulama.

Yani İstanbul evlerinde geleneksel olarak varolan, alanı yalnızca büyüklükle değil ferahlık hissi ile de tanımlayan, tavan yükseldikçe yükselen ve genişleyen pencerelerle optimum gün ışığı kazanan bu mekanlarinsanın duygusal olarak da huzurlu ve mutlu olmasına imkan tanıyor, evlerde olduğu kadar iş yerlerinde de verimliliği arttıran bir unsur bu. Kıstırılmış, kapanmış olma etkisini iç mekanlarda bertaraf eden, nefes almanız için açılmış bir ikinci kat kazanıyorsunuz tavanınızı yükselttikçe.

Gökşin Durusoy
(Akis Gayrimenkul Yatırımı AŞ Genel Müdürü)
Yüksek tavan demek konfor demek

Bizim için tavan yüksekliği yüksek konfor ve lüks demektir. Özellikle Akasya gibi prestijli bir projede buna çok önem verdik. Tavanların yüksek olması size vereceği ferahlık açısmdan çok önemli mimari bir faktördür benim kanımca. Aynı zamanda da uzaktan aynı görünen projelerin birbirinden ayrışmasına sebep olabilecek bir özelliktir.

Ä°stanbul Sapphire

26l metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek binası olan projede tavan yükseklikleri brüt 4, net 3.10 metre. Konutların alanları 120 ile 750 metrekare arasmda, metreküpleri ise 372 ile 2 bin 325 arasında değişiyor. 1 Mart 2006 yılında yapımına başlanan İstanbul Sapphire Ağustos 2010'da tamamlanacak. İstanbul Sapphire'de 163 metre yükseklikte Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahası bulunuyor.

Akasya Acıbadem

Yapsmcı firma: Saf Gayrimenkul Lokasyon: Acıbadem 182 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa edilen Akasya Acıbadem projesi 630 bin metrekare inşaat alanına sahip. 83 bin metrekarelik ticari alam bulunan Akasya Acıbadem'de 58 bin metrekarelik de yeşil alan var. Akasya Acıbadem'de 70 metrekare ile 333 metrekare arasmda değişen toplam 1.600 konut bulunuyor. Yatay katlı bloklarda bulunan evlerin tavan yükseklikleri 3 metre, kulelerde bulunan dairelerin tavan yükseklikleri ise 3.20 metre.

Nef Levent Flats 163

Yapımcı firma: Timur Gayrimenkul
Lokasyon: Kağıthane Nef Levent Flats 163 projesinde brüt 4 ile 6 metre net ise 3.60 ve 5.60 metre yükseklikte konutlar bulunuyor. Alanları ise 59 ile 112 metrekare arasmda değişiyor. 1 Ocak 2010 tarihinde inşaatına başlanan projenin tamamlanış tarihi 1 Mayıs 2012 olarak duyuruldu. Autoban Mimarlık imzalı proje Atatürk Hava Limanı'na 20 kilometre, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 40 kilometre uzaklıkta inşa ediliyor.

Levent Loft Bahçe

Yapımcı firma: Akfen Holding ve Yıldız Holding Lokasyon: Maslak-Levent aksı Levent Loft Bahçe'de net tavan yükseklikleri 3 metre. Konutların alanlan ise 100 ile 210 metrekare arasmda değişiyor. Kasım 2007'de inşaatına başlanan proje 2009 Aralık'ta tamamlandı. 22 kattan oluşan Levent Loft Bahçe'de 16 farklı daire tipinde inşa edilen 82 Loft bulunuyor. 'Loft' konseptinin Türkiye'deki ilk ve tek örneği Levent Loft'un devamı olan Levent Loft Bahçe 'soft Loft' kon-septi ve iç bahçeleriyle şeffaf bir konut bloğu olarak inşa. edildi.

Akbatı Residence

Yapımcı firma: Akis Gayrimenkul Lokasyon: Bahçeşehir 3 metre tavan yükseldiğine sahip olan evlerden oluşan projede dairelerin alanlan ise 77 ile 571 metrekare arasmda değişiyor. 21 katlı mavi kule ve 11 katlı yeşil kulede toplam 348 rezidansın bulunduğu projede yaşam 2011 yılı sonunda başlayacak. Toplam 50 bin 838 metrekare alana kurulan Akbatı'nın inşaat alam ise 242 bin metrekare. Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde 300'e yakın mağaza, 9 sinema salonu, restorantlar, çocuk oyun ve eğitim alanları hizmette olacak.
Hürriyet-Seda Tabak


Geri Dön