29 / 04 / 2024

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de! 1 Ocak'ta başlıyor!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de! 1 Ocak'ta başlıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.



Konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, konutların turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi alınması şartı getirildi. Kiralanacak konutun girişine "Turizm amaçlı konut" ibaresinin yer aldığı plaket asılacak.

Konutların tek seferde 100 gün ya da 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına dair usul ve esasların belirlendiği yönetmelik, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yönetmelikte, konutların yabancı ya da yerli kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanması, izin belgesi başvurularında uygulanacak işlemler, konutların nitelikleri, izin belgesi sahiplerinin uymak zorunda oldukları hükümler ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler yer aldı.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair yönetmelik Resmi Gazete de! 1 Ocak ta başlıyor!

BAŞVURULAR E-DEVLET'TEN YAPILACAK!

Bu noktada, izin belgesine dair tüm başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak.

İzin belgesi için başvurularda, kiraya veren gerçek kişi ise Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi ile yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ibrazı zorunlu olacak.

Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler vergi kimlik numarası ile ticaret sicil numarası veya MERSİS numarası, ticaret siciline kayıtlı olmayan tüzel kişiler ise vergi kimlik numarasını gösterecek.

İzin belgesinde, ticaret unvanı veya belge sahibinin adı, konutun adresi, izin belgesi tarihiyle konutun yer aldığı kentin plaka koduyla başlayan belge numarası ve konutta konaklayabilecek azami kişi sayısı bilgileri yer alacak.

Bakanlık tarafından hazırlanacak, "turizm amaçlı konut" ibaresinin ve konutun bakanlığın denetimine tabi olduğuna ilişkin bilginin bulunduğu soğuk damgayla işaretli plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına dair yönetmelik Resmi Gazete de! 1 Ocak ta başlıyor!

AYKIRILIK DURUMUNA PARA CEZASI

İzin belgesi için başvurulan konutların, bazı nitelikleri taşıması gerekiyor.

Bu nitelikler arasında en az bir yatak, yaşam alanıyla mutfak, tuvalet-banyo, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim şartlarına göre yorgan veya pike , banyoda kişi başı yüz ve banyo havlusu, duman dedektörü, soğuk ve sıcak su, kapı arkalarında kaçış merpeninin yerini gösteren kroki, donanım ve cihazların standartlara uygun, konutta kullanılan tefriş, dekorasyon, temiz, bakımlı ve çalışır durumda olması gibi hususlar yer alıyor.

Öte yandan her yatak odası iki kişilik olacak şekilde hesaplanacak, yatak odası sayıları haricinde en fazla iki kişilik kapasite ilave edilecek.

Bu koşulları sağlayan oda sayısı daha çok olsa dahi, aynı evde konaklayabilecek kişi sayısı, 3 yaşından küçük çocuklar hariç en fazla 12 kişi olacak.

Evin bu şartlara aykırı olarak kiralanması durumunda, izin belgesi sahibi hakkında idari para cezası uygulanacak.

İzin belgesi sahibi, asgari olarak, her kullanıcı değişiminde konutun temizlik ve bakımını düzenli olarak yapmak/yaptırmak, haşere ile düzenli olarak mücadele etmek ve buna ilişkin kayıtları muhafaza etmek zorunda olacak.

Bina ya da site yönetimi tarafından alınan kurallar, yazılı olarak veya çevrim içi ortamda kullanıcılara bildirilecek.

Her emekliye 5 bin TL ikramiye Resmi Gazete'de yayımlandı! Ödemeler 2 gün içinde hesaplara yatırılacak! 

Tebernüş Kireçci: GYO'lara bir operasyon şart!


Geri Dön