Sektörel

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yeni düzenleme apartları vurdu! 250 apart kapısına kilit vuruyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yeni düzenlemeler apart ve günübirlik konaklamaları kapsayan düzenlemeler birçok işletmenin kapanmasına neden olacak.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, apart ve günübirlik işletmeler için zorunlu tutulan Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesi’ni almanın şartlarına değindi. Bahsedilen belgeyi almak için sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaklaşık 500 bin TL ödendiğini ifade eden Akçam, bina sahibine de sadece yüzde 25 irtifa verme hakkı tanındığını belirtti. Akçam, Ankara’da bu şekilde 250 işletmenin olduğunu söyleyerek, getirilen kriterleri sağlayacak işletme sayısının çok az olduğunu belirtti.

İŞLETME SAHİPLERİNİN ŞARTLARI KARŞILAMASI ÇOK ZOR

Günübirlik evlerde 100 gün altında kiralamalarda 1 Temmuz 2024 itibarıyla izin alınmasının zorunlu olduğunu ifade eden Akçam, işletme sahiplerinin getirilen ağır şartları yerine getirmekte güçlük yaşayacağını söyledi.


Kiralanan konutun kullanıcı tarafından hangi amaçla (eğitim, sağlık, iş, gezi, spor, vb.) kullanılacağına bakılmaksızın, konutların yüz gün ve daha kısa süreli kiralanabilmesi için “Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesi” alınmasının zorunlu tutulduğunu ifade eden Akçam, tüm dünyada apart veya günübirlik konaklama evlerinin hizmet verdiğine değinerek, “Günübirlik evler bağımsız bölümden birkaç oda çıkartarak maliyeti düşürüp, ucuz konaklama sağlamaktadır.

Ankara’mız için; hastanelere il dışından gelen vatandaşlarımızın, üniversite eğitimi gören öğrencilerimizin, kursa gelen kursiyerlerimizin, memurlarımızın, inşaat sektöründe çalışan işçilerimizin, gezmeye gelen insanlarımızın, yalnız yaşayanlarımızın isterlerse yemeklerini de odalarında yapıp ucuzca konaklama sağladıkları hizmet işletmeleridir” dedi.

Günübirlik konaklama hizmeti veren yerlerin yüzde 20 KDV, yüzde 2 Konaklama Vergisi ödeyerek toplam yüzde 22 vergi ile ekonomiye katkı sağladıklarına dikkat çeken Akçam, “Personel çalıştırarak istihdama katkı sağlayan, kimlik bildirme sistemine konaklayanları girerek aranan şahısların yakalanmasında emniyet güçlerine destek olan işletmelerdir” diye konuştu.

BİNA SAHİBİNE SADECE YÜZDE 25 İRTİFA VERME HAKKI TANINDI

1 Temmuz 2024’te yapılan düzenleme ile işletme sahiplerine yapması gereken ağır şartlar eklendiğine vurgu yapan Akçam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut yasaya göre faaliyetlerine devam eden günübirlik evler hiçbir şekilde turizm amaçlı kiralama belgesi alamamaktadır.

Çünkü şartlardan biri, ‘Kiraya verenin mesken amaçlı olarak kullanımında olan belgesiz konutunun bir veya birkaç odasının kiralamaya konu edilmesi amacıyla izin belgesi düzenlenemeyecektir.’ şeklindedir.

Halbuki günübirlik faaliyet gösterilen bina kiralama yolu ile tutulmuş ise bina sahibine sadece yüzde 25’ine irtifa verme hakkı tanınmıştır. Bu da diyelim ki 8 adet bağımsız bölümünüz var.

Yüzde 25’i 2 bağımsız bölüme kiralama yetkisi veriyor ve bu 2 bağımsız bölüm için daire fiyatını 2 milyon gösterdiğinizde 4 milyon ve bunun yüzde 4’ten (mal sahibi karışmadığı için hepsini işetme sahibi ödüyor) 160 bin TL irtifa hakkı için masraf yapılmış olunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na belge için de yaklaşık 500 bin TL ödeniyor ve bu kadar masraf sadece 2 bağımsız bölüm için yapılıyor. Diğer 6 bağımsız bölümünüzde hiçbir şekilde ticari faaliyette bulunamıyorsunuz. Ayrıca bu 2 bağımsız bölümü hiçbir şekilde bölüp 2 veya 3 bağımsız bölüm yapamıyorsunuz.”

Apartların veya günübirlik evlerin mantığının bir bağımsız bölümden 2 veya 3 bağımsız bölüm oluşturarak maliyeti düşürüp ucuz konaklama hizmeti sunmak olduğunu söyleyen Akçam, “Günümüz ekonomik koşullarını düşünecek olursak bir bağımsız bölümde 1 kişinin tek başına yaşaması mı yoksa bir bağımsız bölümden 2 veya 3 bağımsız bölüm oluşturarak diğer insanlara da konaklama alanı çıkartmak mı mantıklıdır. Ayrıca ekonomiye ve emniyet güçlerine sağladığı yararlar da ortada iken” dedi.

BELGE ALAMAYAN İŞLETMELERİ AĞIR YAPTIRIMLAR BEKLİYOR

Mevcut işletme sahiplerinin emniyetten ve belediyelerden izni bulunduğunu söyleyen Akçam getirilen yaptırımlara ilişkin şunları söyledi: “Ankara’da bu şekilde 250 işletme bulunuyor. Eğer ruhsatı alamayan işletmeler olursa her bir bağımsız bölüme 100 bin, ikinci seferde 500 bin, 3. seferde ise 1 milyon ceza uygulanacaktır. Fakat Turizm Amaçlı Kiralama İzin Belgesi alma şartları da çok ağırlaştırıldığından ha deyince alınamayacaktır.

BAHSEDİLEN KRİTERLERİ SAĞLAYACAK İŞLETME SAYISI ÇOK AZ

Yapılan düzenleme ile Ankara’da faaliyette bulunan 250 işletmenin mağdur duruma düşeceğine vurgu yapan Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Bunca arz eksikliği olan bir ortamda daha farklı bir çözüm bulunmalı. Çünkü bunu yapacak kriterlere uygun sayı çok az. Eğer ki bundan geri adım atılmazsa Ankara’daki 250 günübirlik işletme kapanmakla yüz yüze kalacaktır.” dedi.

Kiracılar için tehlike çanları çalmaya başladı! O tarihte kiraya verilecek konut bulunamayacak!

Konut sahibi olmak için fırsat dönemi başladı!