Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin kanun teklifi genel kurulda yasalaştı! Yasada 100 gün detayı!
Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bir kerede 100 günden fazla süreli gerçekleşen kiralamalar kapsam dışında tutuldu.
TBMM Genel Kurulu'nda, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.
Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi düzenlenmeden önce izin belgesi alınması gerekecek. Aynı zamanda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama gerçekleşen konutun girişine asılacak.
Söz konusu yasayla konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına yönelik usul ve esaslar belirlendi. Bir kerede 100 günden fazla süreli gerçekleşen kiralamalar kapsam dışında tutuldu.
İzin belgesi vermeye, Bakanlık yetkili olacak. Ayrıca, bu yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabilecek. Belge ve plaket ücretleri, Bakanlık tarafından belirlenecek.
OY BİRLİĞİ ZORUNLU OLACAK
İzin belgesi müracaatlarında, turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne yönelik izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat maliklerince oy birliğiyle verilen kararın ibrazı zorunlu olacak.
Birden fazla bağımsız bölümün olduğu binalardan oluşan konut sitelerinde yalnızca turizm amaçlı kiralama gerçekleşen konutun yer aldığı bina için bu fıkra hükümleri aranacak. İzin belgesi örneği site yönetimine iletilecek.
Üçten fazla bağımsız bölümden meydana gelen binalarda en fazla yüzde 25'i için, aynı kiraya veren adına izin belgesi oluşturulabilecek. Aynı kiraya veren adına aynı binada belge oluşturulmasına konu bağımsız bölüm sayısının 5’i geçmesi halinde, müracaatda iş yeri açma ve çalışma ruhsatının, müracaata konu binanın, birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan meydana gelen konut sitelerinde yer alması halinde tüm kat maliklerince oy birliğiyle verilen kararın ibrazı gerekecek.
İzin belgesini alma yükümlülüğü, kiraya veren kişiye ait olacak. Kiraya veren dışında turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi durumunda bu kiralamalar, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu gereğince belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları vasıtasıyla yapılabilecek.
90 GÜN DETAYI
İzin belgesi sahibi, gerçek kişi ise ölüm tarihinden itibaren 90 gün içinde mirasçılarca müracaatta bulunulmaması veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğinin sona ermesi halinde izin belgesi geçersiz hale gelecek. Fakat kullanıcıların hakları sözleşme süresi sonuna kadar sürecek.
İzin belgesi sahibinden kiralanan evin kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına 3’ncü bireylere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak için kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak 3’ncü bireylere kiralanması yasak olacak. Fakat kullanıcı tüzel kişilerin turizm amaçlı kiraladıkları evi kendi personeline kullandırması, bu kapsam haricinde tutulacak.
Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen evlere ilişkin Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak. Bildirim yükümlülüğü hususunda izin belgesi sahibi sorumlu birey kabul edilecek. İzin belgesi sahibi ile kullanıcı arasında gerçekleşen sözleşme, sözleşmede belirtilen süre sonunda sona erecek.
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince düzenlenen yönetim planında, kısa zamanlı kiralama faaliyetine izin verildiğine ilişkin hüküm bulunan, resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekanlarının yer aldığı, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile bunun yanı sıra, spor salonu, yüzme havuzu gibi hizmetlerin verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü ihtiva eden yüksek nitelikli evler için "izin belgesine konu bağımsız bölümün yer aldığı binanın tüm kat maliklerince oy birliğiyle karar verilmesi" ve "üçten fazla bağımsız bölümden meydana gelen binalarda en fazla yüzde 25'i için aynı kiraya veren kişi adına izin belgesi düzenlenmesine" ilişkin koşullar aranmadan izin belgesi düzenlenebilecek.
Yüksek nitelikli evlerin kiralama faaliyetleri, konut işletmesi eliyle de gerçekleşebilecek. Bu kapsamda, izin belgesi, konut işletmesini gerçekleştiren şirket adına düzenlenecek.
18’inci GYODER Gayrimenkul Zirvesi start aldı! Gayrimenkul sektörü ve konuşuldu!
Konutta talep resmen çakıldı! Önceki aylara göre yüzde 50'lik sert düşüş!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan kentsel dönüşüm ve afet rehabilitasyonu açıklaması!