27 / 04 / 2024

Konutların yüzde 40'ını yabancı yatırımcılar alıyor!

Konutların yüzde 40'ını yabancı yatırımcılar alıyor!

Yabancı yatırımcıya konut satışı inşaat sektöründe önemli bir yer tutuyor. Türkiye'de satılan konutların yüzde 40'ını yabancı yatırımcı alıyor. Ayla Dumankaya Pirinççi, dolardaki artış nedeniyle yatırımın gayrimenkule yapıldığına dikkat çekti.



Yabancı yatırımcıya konut satışı inşaat sektöründe önemli bir yer tutuyor. Türkiye'de satılan konutların yüzde 40'ını yabancı yatırımcı alıyor. Her kesimden müşteriyi ev sahibi yaptıklarını belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ayla Dumankaya Pirinççi, yakın zamanda akıllı evlerin vazgeçilmez olacağını kaydetti.


İnşaat sektöründe yabancı yatırımcıya konut satışı her sene artıyor. Mart-nisan verilerine bakıldığında bu oranın yüzde 40 olduğunu söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ayla Dumankaya Pirinççi, dolardaki artış nedeniyle yatırımın gayrimenkule yapıldığına dikkat çekti. Satışların yüzde 30'unu yabancılara yaptıklarını söyleyen Dumankaya, “Her 3 satıştan bir tanesini yabancıya yapmışız. Çok ciddi potansiyel var. Avrupa yakasıyla çok ilgileniyorlardı ama son dönemde Araplar, Bağdat Caddesi'ne ve Anadolu yakasına doğru da kayıyor.” dedi. Genelde Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden talep gördüklerini belirtti.


Bugün TV'de yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan Dumankaya, ev modasına özen gösterdiklerini ifade etti. Kârdan ziyade konsepte önem verdiklerini kaydeden Dumankaya, kente kimlik katan ve yaşam alanı oluşturan evleri müşteriye sunduklarını belirtti. Artık akıllı evlerin söz sahibi olacağını söyleyen Dumankaya, “İnsanların ihtiyaçlarını insanlar fark etmeden hayata geçirmek için bu mantıkta ilerliyoruz. Sektörde buna bizim harcadığımız mesaiyi kimse harcamıyordur. Çok yakın zamanda müşterimizin vazgeçilmezi akıllı evler olacak. Sitede bir havuzun olması artık hijyen faktörü. Akıllı evlerde kısa bir süre sonra bu şekilde olacak. Müşteri evine gelmeden kapısının açılmasını isteyecek. Asansördeyken düğmeye basıp kapım açılsın istiyorum gibi. Buna hazırlık yapan firmalar ilerleyen zamanlarda çok rahat edecek ayakta kalacak.” ifadelerini kullandı.


Ayla Dumankaya Pirinççi, çocuklu aileler için yatay konseptlerin daha çok tercih edildiğine değindi. D segmentte dar ve orta gelirli ailelere hitap eden konutları olduğunu ifade eden Dumankaya, bu segment sayesinde birçok dar gelirli müşteriyi ev sahibi yaptıklarını dile getirdi. D segmentinde 1000 daire sattıklarını kaydeden Dumankaya, 100 metrekarelik dairenin ortalama 150 bin TL olduğu bilgisini vererek 30 metrekare daire alıp daha sonra 70 metrekareye çıkan müşterilerinin olduğunu kaydetti. Dumankaya, “Bunlar bizi mutlu ediyor. Çok cüzi rakamlarla piyasaya sürülüyor. Bölgenin değişmesiyle beraber değer kazanıyor. Projenin yaşayabilmesi için arkada çok dev bir ekip var. Hiçbir kâr gözetmeden siteyi kendine kimlik katmanın misyonuyla o ruhu yansıtabilmek için bazı şeylerden fedakârlık etmek lazım. Bizde uçuk rakamlar olmuyor, çok profesyonel kişilerle çalışıyoruz.” dedi.


Zaman


Geri Dön