27 / 04 / 2024

Konutta balon patladı patlayacak! Ev fiyatları düşüyor mu? 

Konutta balon patladı patlayacak! Ev fiyatları düşüyor mu? 

Birçok gayrimenkul danışmanı emlak fiyatlarının yükseleceğini savunuyor. Öte yandan konutta balonun bu kadar şiştiği bir dönem de hiç görülmezken balon neredeyse patlama durumuna geldi. Peki ev fiyatları düşecek mi?



Dünya Gazetesi Yazarı Ömer Ekinci konut fiyatlarını ele aldı. Uzun zamandır konut fiyatlarının düşeceğini söyleyen Ekinci, ilan sitelerinde günde onlarca fiyat düşüşü bildirimi geldiğini söyledi.

Ekinci konut fiyatları ile ilgili: ''Karşı tezde gayrimenkul bileşenlerinin maliyetlerinin artmış olması ve yeni üretilen konutların azlığı. Haklılar. Ancak yeni gayrimenkul üretmenin maliyetinin artması farklı bir şey, halihazırda var olan, 3 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık binaların hatta daha eskilerinin fiyatlarının çok kısa sürede aşırı şişmiş olması farklı. İkinci dayanağım kredi musluklarının kapanmış olması.'' ifadelerini kullandı.

Konutta balon patladı patlayacak! Ev fiyatları düşüyor mu? 

Keza otomotiv şirketlerinin sahiplerine mikrofon uzatıp da “Otomotiv fiyatları artacak mı?” diye sormanın kendi iç ironisi gibi. Şu ana kadar “Bekleyin, düşecek” diyen oldu mu? Zannetmiyorum. Gayrimenkul sektörünün çok eski isimlerinden birisine “konut fiyatları düşecek diyenlere inanmayın” yazdığında sebebini sordum, “çünkü hiç düşmedi” diye bir cevap verdi. Evet, 100 yıldır hiç pandemi de olmamıştı, ama biz yaşadık.'' diyen Ekinci konut fiyatlarının düşüşe geçeceğini nedneleri ile birlikte açıkladı. 

İnsanlar artık konuta yatırım yapmak istemediğini belirten Ekinci, konut alıp konutunu kiraya vermek isteryenlerin sayısının azalmaya başladığını söyledi ve Bu durumun da konutu yatırım aracı olarak görenlerin azalacağına işaret ettiğini belirtti. 

Konutta balon patladı patlayacak! Ev fiyatları düşüyor mu? 

KONUTTA ENFLASYON ETKİSİ!

Döviz kurlarının yükselişe geçmesi tüm piyasaları etkiledi.  Eskiden büyük rekabet içinde olan pazar yerlerinde satış yapan işletmeler özellikle de dövize bağlı ürünlerin bir ay ila 40 gün arasında ödeme yapması nedeniyle kur tahminini oldukça yüksekten hesaplıyor. Bu da fiyatlar gerçekten uzaklaştırıyor.

Öte yandan “Ben güncel kurdan ödeme yapmam, vadeli ve fatura tarihindeki kurdan ödeme yaparım” diyen işletmeler farkında olmadan katlanmış kur ve vade farkı ödüyor.
 

Yatırımda rota değişti: Ev alamayan arsaya yöneldi!

Ev fiyatları yüzde 110, kira fiyatları yüzde 138 arttı! Evlerin ortalama metrekare fiyatı 19 bin 536 TL oldu

Geri Dön