28 / 04 / 2024

Konutta balon sönüyor mu?

Konutta balon sönüyor mu?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektöründeki balon sönüyor mu? Konut fiyatları neden balon yaptı? İşte merak edilen soruların cevapları...



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektöründeki balonun sönüp sönmeyeceği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Yeniçağ Yazarı Esfender Korkmaz bugünkü köşesinde konut sektörünü kaleme aldı. 

Esfender Korkmaz, yazısında 2022'de İstanbul Ticaret Odası geçinme endeksinde senelik artışın yüzde 92,97 olduğunu belirterek, Merkez Bankası konut fiyat endeksine göre konut fiyatlarındaki artışın da yüzde 267 olduğunu belirtti.

Yazısında Merkez Bankası 2023 yılı konut fiyat endeksini, Kasım 2023 tarihine kadar açıkladığını kaydeden Esfender Korkmaz, 2023 yılının ilk on bir ayında İstanbul Ticaret Odası geçinme endeksinin yüzde 68,93, aynı on bir ayda konut fiyatlarının yüzde 173,59 oranında arttığını belirtti.

Esfender Korkmaz'ın yazısı şu şekilde...


1.Konut fiyatları neden balon yaptı?

2008-2009 yılları arasında ABD’de de konut fiyatları balon yapmıştı. Fakat bu sonuç bu on yılların getirdiği bir sonuç idi. Ülkemizde ise konut fiyatları iki senede balon yaptı. Bunun sebebi arz-talep dengesizliği olamaz. Çünkü konutlarda arz-talep bozukluğu fiyatları bir senede patlatmaz.

Demir-çimento gibi inşaat maliyetlerinin yükselmesi de konut fiyat artışına sebep değildir. Yukarıdaki tabloya ve grafiğe bakıldığında konut fiyat artışı demir fiyatlarındaki artışların çok üstüne çıkmıştır.

Konut fiyatlarının artmasının iki temel sebebi var;

Birincisi; 2022 senesi kara para aklama senesidir. Döviz gelsin diye önlemler gevşemiştir. Bunun içindir ki Merkez Bankası net hata ve noksan kaleminde 26,2 milyar dolar nereden geldiği belli olmayan döviz girişi olmuştur.

Konutta balon sönüyor mu?

Çevremden dinlediğim kadarıyla da son senelerde Kuveyt ve Katar’a gidip gelenler de artış gösterdi. Bu ülkeler ve diğer Arap ülkeleri spekülatif faaliyetlere açık ülkeler.

İkincisi; tüm dünyayı etkisi altına alan pandemide başlayan güvenli bölge seçimi; deprem sebebiyle de devam sürmüştür.

2. Konut balonu satışları düşürdü.

Ülkemizde konut satışı 2024 yılının Ocak ayında, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 17,8 oranında azalış gösterdi.

Yabancılara konut satışı ise;

-2023 yılının Ocak ayında 4 bin 161 şeklinde iken;

-2024 yılının Ocak ayında yüzde 50,47 oranında azalış göstererek, 2061’e düştü.

2024 yılının Ocak ayında yabancıya satılan 2 bin 61 konutun içerisinde sadece yüzde 8,3’ü yani 172 konut Batılı ülkelere satıldı.

3. Konut balonu sönüyor mu?

- 2023 yılının ortasından itibaren, uyuşturucu çeteleri yakalanmaya başlandı. Kara para daha sıkı kontrol ediliyor.

- Kamuda ve siyasette haksız kazançlara karşı çok daha sıkı önlemler alınıyor. 

- Deprem nedeniyle yer değiştirenler de zaten değiştirdi.

- Konut satışlarının azalması da konut balonunun artık sönmeye başladığını gösteriyor.

 

1942 yılında kaloriferli evde oturanlar için yeni karar: Apartmanların sıcaklık dereceleri düşürülecek!

1942'de alınan karar: Karayolları ve köprüler için her sene 5 milyon lira harcanacak!

Şu an en ucuz otomobilin aylık masrafı 7 bin TL! Artık araç almak da kullanmak da pahalı!


Geri Dön