03 / 05 / 2024

Konutta enflasyon uçtu!

Konutta enflasyon uçtu!

Kovid-19'la emtia fiyatlarındaki artış ev fiyatlarında ciddi yükselişleri getirdi. Geçen yılki maliyetlerle konut satan bir üretici bugün yeniden inşaat için harekete geçtiğinde artan fiyatlarla karşılaşıyor ve hesaplar altüst oluyor. Peki konut üreticisinin maliyet enflasyonu ne kadar?



Koronavirüs salgınıyla beraber emtia fiyatlarında gerçekleşen artış konut fiyatlarında ciddi yükselişleri getirdi. Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; maliyet yükselişinden şikayet eden müteahhitler çimento fiyatlarını protesto etmek amacıyla inşaatları durdurdu. Müteahhitlere çimentoculardan cevap da geldi. Sektör temsilcileri, dünyanın en ucuz çimentosunun Türkiye'de olduğuna, müteahhitlerin ev fiyatlarını yüzde 50 düşürmesi durumunda çimentoyu bedava vereceklerine dikkat çekti. Tartışmalar sürerken, tahminler ev fiyatlarının yüzde 100'e varan oranlarda yükseleceği yönünde.

Konutta enflasyon uçtu!

Geçtiğimiz yılki maliyetlerle konut satan bir üretici bugün yeniden inşaat için harekete geçtiğinde artan fiyatlarla karşılaşıyor ve hesaplar altüst oluyor. Hem yeni üretimin hızı kesiliyor hem de arsadan satılan inşaat daha tamamlanmadan zarar oluşuyor. Bu durum lüks konut üreticilerinden çok orta ve altı segmentte konut inşa eden üreticiyi etkiliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre inşaat maliyet endeksi Temmuz'da yüzde 44.76 yükseldi. Malzeme endeksindeki yükseliş yüzde 56.4 olarak kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi ise Temmuz 2021'de yüzde 31 yükseldi. Ancak piyasada iş yapanların muhasebe defterlerindeki oranlar bunları yansıtmıyor. Önde gelen üreticilerden alınan maliyet kalemlerindeki artışlara göre maliyetler yüzde 100'ü çoktan geçti. Üstelik arsa, işçilik pazarlama vs giderleri hiç hesaba katılmadan bu yükselişler doğrudan hammadde fiyatlarındaki tabloda.

Konutta enflasyon uçtu!

Peki konut üreticisinin maliyet enflasyonu ne kadar?

Konut maliyetini oluşturan ana kalemlerin birçoğunda senelik fiyat yükselişleri enflasyonun ve endeks artışından fazla. Konut maliyetini meydana getiren ana kalemler; arsa, işçilik, çimento, demir-çelik, seramik kaplama malzemeleri, mermer, boya, alçı, plastik doğrama, ahşap inşaat gereçleri ve cam olarak belirtiliyor. Bu maliyetler arasında özellikle büyükşehirlerde en büyük payın sahibi arsa oluyor. Türkiye’de arsa maliyetinin toplam konut maliyeti içindeki payı yüzde 40’ları, hatta bazı yerlerde yüzde 60’ları buluyor. Bina inşaat maliyetleri içinde arsa payını genel inşaat malzemeleri, işçilik ve tesisat malzemeleri takip ediyor.

İnşaat malzeme fiyatları, ev fiyatlarındaki yükselişi belirleyen en önemli durum. İnşaat malzemelerinin fiyatı artış gösterdikçe inşaat yapım maliyetleri de yükseliyor. Bu da ev fiyatlarını etkiliyor.

Konutta enflasyon uçtu!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından (DSÖ) 11 Mart 2020 tarihinde koronavirüsü pandemi olarak duyurmuştu.2020 Mayıs'ta emtia fiyatları yükseldi. Artışın başladığı 2020 Mayıs'tan Eylül 2021'e kadar dolar /TL yüzde 21.97 artarken, TL bazında inşaat demiri yüzde 102, hazır beton yüzde 69, çimento yüzde 52 yükseldi. 

Dolar bazında ise inşaat demirindeki yükseliş yüzde 66, hazır betondaki yükseliş yüzde 38, çimentodaki artış yüzde 25 olarak gerçekleşti. 

Söz konusu dönemde PVC'deki yükseliş Türk Lirası bazında yüzde 258 olurken; dolar bazında yüzde 193 olarak kaydedildi. Alüminyumdaki yükseliş Türk Lirası bazında yüzde 126 dolar bazında yüzde 85, bakırdaki artış TL bazında yüzde 115, dolar bazında yüzde 76 oldu. Brent petroldeki yükseliş ise Türk Lirası bazında yüzde 171'e dolar bazında ise yüzde 122'ye ulaştı. 

Konutta enflasyon uçtu!

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ 1 YILDA YÜZDE 44.76 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre inşaat maliyet endeksi, Temuz 2021'de bir önceki aya göre yüzde 2.56, 2020'nin aynı ayına göre yüzde 44.76 yükseldi. 

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş, döviz kurundaki değişim sonucu inşaat malzemesi fiyatlarındaki yükselişten ve de özellikle inşaat demiri fiyatlarındaki yükselişten ortaya çıkıyor. 2020 Mayıs'tan Eylül 2021'e kadar dolar /TL yüzde 21.97 artarken, inşaat maliyeti yüzde 44.76 yükseliş kaydetti. Tam 2 kat arttı. 2020 Temmuz ayında ortalama dolar kuru 6.85 olarak hesaplandığında yükseliş yüzde 23.21 olarak belirleniyor.

Türkiye konut fiyat artışında 5 çeyrektir lider!

Türkiye'de konut fiyatları yüzde 30 yükseldi!

Ev fiyatlarındaki artış durmayacak!

Türkiye'de ev fiyatları neden yükseliyor?

 


Geri Dön