02 / 05 / 2024

Konutta rayiç bedel sorunu için uzman görüşü sistemi önerisi geldi! Sistem nasıl çalışmalı? 

Konutta rayiç bedel sorunu için uzman görüşü sistemi önerisi geldi! Sistem nasıl çalışmalı? 

Konutta rayiç bedel sorunu nasıl çözülecek? Sektör temsilcileri her alım-satıma ekspertiz raporu yerine, uzman görüşü sistemi önerisinde bulundu. Sistem nasıl çalışmalı?  İşte ayrıntılar...



Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; İstanbul Değerleme Yönetici Ortağı ve İTÜ Gayrimenkul Geliştirme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Büyükduman, düzenleme ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve "Seçim olmasaydı hükümetin bir numaralı konusu bu olurdu. Çünkü hem vergi gelirleri açısından hem de belediye gelirlerinin artması açısından önemli. Ama şimdi gündemde olmayacak" ifadelerini kullandı. 

Ahmet Büyükduman, seçimden sonra bu gündemin düşeceğini, çok daha önemli konuların gündeme geleceğini belirtti. 

Konutta rayiç bedel sorunu için uzman görüşü sistemi önerisi geldi! Sistem nasıl çalışmalı? 

Halihazırda sektörde konuşulan her alım satımda ekspertiz raporu istenmesinin de son derece maliyetli olacağına dikkat çeken Ahmet Büyükduman, konuya ilişkin açıklamasında "Aynı zamanda süreci uzatacağı için gayrimenkul piyasasının işleyişini de yavaşlatabilir. O açıdan böyle bir yöntem çok tercih edilmemeli. Ekspertiz raporu yerine uzman görüşüne başvurma sistemi getirilebilir" şeklinde konuştu ve uzmanın tecrübesine dayanarak gayrimenkul için belirleyeceği bedel ile tapuda alıcı ve satıcının bildirdiği tutar arasında dikkat çeken bir farkın oluşması halinde ekspertiz raporu istenebileceğini dile getirdi. 

Türkiye’de senede 3 milyon 230 bin gayrimenkulün el değiştirdiğine vurgu yapan Büyükduman, "Bir ekspertiz raporu minimum 3 bin TL, bunu kimse göze almaz, bunu 1000 TL’ye uzman görüşü ile yapabiliriz" dedi ve uygulamanın hemen başlaması halinde buna yetişecek kadar değerleme uzmanı olmadığının da altını çizdi. 

Konutta rayiç bedel sorunu için uzman görüşü sistemi önerisi geldi! Sistem nasıl çalışmalı? 

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan da Türkiye’de toplam 80 milyon kadar taşınmaz parsel kaydı olduğunu dile getirdi ve "Bu mülklerin tek-tek değer tespiti mümkün değil. Ancak toptancı yaklaşımlar da bugünkünden çok farklı sonuç vermeyecek" açıklamasında bulundu. 

Mükellefe serbest beyan imkanı sağlanması gerektiğine dikkat çeken Özcan, açıklamasında "Düşük beyanda bulunduğu düşünülen vergi mükellefine karşı önalım hakkı (şuf’a hakkı) kullanılmalı. Bu kontrol sisteminde Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin (TDUB) değer haritaları kullanılmalı" ifadelerini kullandı ve ortalamanın altında kalan mükelleflere karşı bir SPK lisanslı uzmanı raporundan sonra devletin önalım hakkını kullanması gerektiğini belirtti. 

Özcan aynı zamanda, bu konunun doğru bir şekilde PR’ı da yapılırsa, ciddi bir caydırıcılık ve rayiç haritası oluşturulabileceğine vurgu yaptı. 

Konutta rayiç bedel sorunu için uzman görüşü sistemi önerisi geldi! Sistem nasıl çalışmalı? 

Tahsilat ve vergi adaleti açısından güncel rayiç bedel düzenlemesinin gerekli olduğuna vurgu yapan  Dr. Ahmet Büyükduman Türkiye’de konutlar için beyan edilen değerin gerçekleşen değerin üçte biri seviyesinde olduğunun altını çizdi. 

Konu ile ilgili "Dolayısıyla sadece tapu harcı gelirleri 3 kat artacaktır. Ayrıca müteahhitlerin daha fazla KDV ve gelir vergisi ödemesini de sağlayacak. Menkul değer artışıyla birlikte emlak vergisi artacağı için 4-5 kalemi birden çözmüş oluyorsunuz" açıklamasında bulunan Büyükduman, bu şekilde gayrimenkulden elde edilen toplam gelirde en az 10 kata ulaşan artış olacağını aktardı. 

Vergi borçları silinecek mi? Cezalara af geldi mi? Tek tek açıklandı, duyanların aklı başından gitti! Hemen bakın!

Kentsel dönüşümde faiz oranları 1'in altına inecek!

Yeni Evim kampanyasında 85'inci taksit detayı! Geri ödeme zamanı belli oldu! Ev alacaklar detaylara bakın!

Yeni Evim kampanyasıyla konut alacaklara 18 milyar TL’lik hazine katkısı!


Geri Dön