05 / 05 / 2024

Konutta rekor üstüne rekor! Satılık ev fiyatları yüzde 172, kiralar yüzde 152 arttı! İstanbul yine zirvede!

Konutta rekor üstüne rekor! Satılık ev fiyatları yüzde 172, kiralar yüzde 152 arttı! İstanbul yine zirvede!

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom tarafından Türkiye'deki konut fiyat artışları ve konut fiyatları değerlendirildi. Bu kapsamda satılık ev fiyatlarının yüzde 172, kiraların yüzde 152 arttığı belirlendi...



Satılık konut piyasasındaki trendle doğru orantılı şekilde ev kiraları da yükseliyor. Endeksa tarafından açıklanan rakamlara göre; Türkiye genelinde kiralar son 1 senede yüzde 152, son 4 yılda ise yüzde 233 yükseldi. Türkiye genelinde ortalama metrekare kira 46,72 Türk Lirası, ortalama kira 5 bin 139 Türk Lirası, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 sene olarak belirlendi. Mayıs 2022'de ev kiraları, bir önceki ayla kıyaslandığında yüzde 25 arttı. 

Konutta rekor üstüne rekor! Satılık ev fiyatları yüzde 172, kiralar yüzde 152 arttı! İstanbul yine zirvede!

Türkiye'de kira tutarı en yüksek olan şehirler sırasıyla sırasıyla Muğla, Antalya ve İstanbul olarak belirlendi. Endeksa'nı açıkladığı rakamlara göre, Muğla’da kiralarda senelik değer yükselişi yüzde 86 seviyesinde olurken, ortalama metrekare kira 138,27 Türk Lirası, ortalama kira ise 15 bin 763 Türk Lirası, geri dönüş süresi 18 sene olarak belirlendi. Antalya’da kiralar son 1 senede yüzde 334 arttı. Ortalama metrekare kira 93,56 Türk Lirası, ortalama kira ise 10 bin 292 Türk Lirası, geri dönüş süresi 16 sene oldu. 

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışında en çok satış yapılan il İstanbul oldu. Megakent İstanbul'da son 1 senede kira fiyatları yüzde 163 yükseldi. Ortalama metrekare kira bedeli 74,15 Türk Lirası, ortalama kira 7 bin 786 Türk Lirası, geri dönüş süresi 17 sene oldu. 

Konutta rekor üstüne rekor! Satılık ev fiyatları yüzde 172, kiralar yüzde 152 arttı! İstanbul yine zirvede!

YAZLIK KONUT PİYASASI HAREKETLENDİ 

Verilerle ilgil açıklamalarda bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Bakanlığın konut piyasasında düzenleme adımları devam ederken, satılık ve kiralık konut fiyatlarında yükselişlerin de sürdüğüne dikkat çekti. "Mayıs ayında özellikle yazlık konut piyasasındaki hareketliliğin yansımalarını görmeye başladık. Sahil şeridindeki illerde ay bazında artışlar dikkate değer oranda artıyor" ifadelerini kullanan Görkem Öğüt, megakent İstanbul'un hem kira hem de satılık konutta değer artışının en fazla olduğu şehirlerden olduğunu belirtti. 

"İstanbul’daki artış trendine baktığımızda gelecekte de konut piyasasının gündemin önemli başlıklarından olacağını söyleyebiliriz" diye konuşan Öğüt, "Konuttaki artış trendine rağmen ilan sitelerindeki sahte ilanların kaldırılmasına yönelik düzenlemenin olumlu bir gelişme olduğunu ve kısmi bir düşüş yaratabileceğini düşünüyorum" dedi ve spekülatif fiyat hareketlerine yönelik çzöüm olabileceğinin altını çizdi. 

Bakan Bozdağ'dan son dakika açıklaması! Kira artışına yüzde 25 sınırı geldi! 

Altın kahini açıkladı! Gram altında direnç seviyesi kırıldı, rekora koşuyor! İşte o seviye...

Hükümet düğmeye bastı, geri sayım başladı! 32 ilde 24 ay taksitle 385 Hazine arazisi satışa çıktı! 

Dünyada fahiş kira artışlarına karşı hangi önlemler alınıyor?


Geri Dön