27 / 04 / 2024

Konutta sahte ilan tedbirleri resmen devrede: 2 günde binlerce ilan sitelerden silindi! 

Konutta sahte ilan tedbirleri resmen devrede: 2 günde binlerce ilan sitelerden silindi! 

Gayrimenkul ve ikinci el araç satışında uygulanacak sahte ilan tedbirleri 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe alınmıştı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ve İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, düzenlemenin ilk sonuçlarını açıkladı. 



Gayrimenkul ve ikinci el araç ilanlarıyla ilgili yapılan düzenleme kapsamında, kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe alındı. 

Düzenlemeye göre, ilan sitelerinde satış yapmak isteyen kişiler ve emlak ofisleri, e-devlet üzerinden kimlik ya da yetki belgesi doğrulaması yapmak zorunda. Uygulamaya alınan düzenleme ile beraber mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar para cezası verilecek. 

Konutta sahte ilan tedbirleri resmen devrede: 2 günde binlerce ilan sitelerden silindi! 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Uzun süredir piyasada sahte ilan, kayıt dışı ilan, yanıltıcı ve dolandırıcılık amaçlı ilanlar, hatta bir bölgenin fiyatlarını yükseltmek için yapılan manipülatif ilanlarının tümü, sahibi sıfatı ile ilan veren kişiler sebebiyle ortaya çııkıyordu" ifadelerine yer verdi. 

Kimlik ve mülkiyet belgesi ibraz etme koşulu olması icabet ettiğini biz uzun zamanlardan beri gündeme getiriyorduk" açıklamasında bulunan Nizameddin Aşa, kişinin T.C.'si ya da mülk sahibi olan kişinin T.C.'si, elefon numarası, kimlik bilgilerini devlete bildirmekle mükellef tutulduğunu belirtti. 

Konutta sahte ilan tedbirleri resmen devrede: 2 günde binlerce ilan sitelerden silindi! 

"Henüz sistem tam anlaşılamadı. Yani neyi kapsadığı tam anlamıyla bilinmiyor. Bu işin 2 tane maddesi bulunuyor" ifadelerini kullanan Aşa, bunlardan ilkinin bireysel ilanlarda kişi mutlaka mülkiyet sahibi olduğunu kimlik doğrulama sistemi ile ispat etmesi olduğuna, ikincisinin de yetkisi belgesiz ilan verilemeyeceği olduğuna dikkat çekti. 

Düzenlemenin bu şekilde bilinmesinin ve eksik varsa tamamlanmasının gerektiğini aktaran Aşa, "Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin ‘sahibiyim’ diye verdiği ilanlar silinmeye başlandı" dedi ve son 2 günde binlerce ilanın sitelerden kaldırıldığını belirtti. 

Konutta sahte ilan tedbirleri resmen devrede: 2 günde binlerce ilan sitelerden silindi! 

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel de tüketicilerin  internet üzerinden araç alırken; pert araç, kaparo dolandırıcılığı gibi pek çok dolandırıcılıkla karşı karşıya kaldığını anımsattı ve "Bu kimlik doğrulama sistemiyle artık bunun önüne geçildi diyebiliriz" diye konuştu. 

"İnternette önüne gelen herkes birinci derece akrabası olmadığı sürece bu araçları burada teşhir etme imkanını bulamayacak" ifadelerine yer veren Ertemel, pandemi sürecinde araç fiyatlarının speküle edilmesiyle ilgili olarak en çok kullanılan mecranın internet olduğunu belirtti ve "Kişiler istedikleri rakamlara istedikleri şekilde eşinin, dostunun, kendinin olmayan araçları teşhir ediyordu. Bu artık bir nevi sona erdi diyebiliriz" açıklamasında bulundu. 

Bakan Tunç duyurdu! 20 bin ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kira uyuşmazlığında 10 bin 46 dosyada anlaşmaya varıldı

TOKİ'den bu ile yeni konut ve dükkanlar geliyor! İhalesi 14 Kasım'da!

Otomobilde 'en'ler belli oldu! En çok satış yapan ilk üçte Fiat, Renault ve Toyota var!


Geri Dön