27 / 12 / 2024

Konutta yabancı talebi artıyor, stoklar eriyor!

Konutta yabancı talebi artıyor, stoklar eriyor!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, İstanbul'da satılık ve kiralık konutlara ilişkin fiyat artışı uyarısında bulundu. Kireçci'ye göre, kiralık konut bulmak İstanbul'un en büyük sıkıntılardan biri olacak.



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de eylül ayında 146.903 konut satışı gerçekleşti. Satış verilerine göre bir önceki yılın aynı dönemi kapsamında yüzde 15.4 oranında bir artış yaşandı. Söz konusu dönemde ilk defa satışı yapılan konutlarda azalırken, ikinci el konut satışları yükseldi. Satışlarda İstanbul yüzde 15.8 ile en yüksek paya sahip kent. Satış sayılarında İstanbul'u,  Ankara  ve  İzmir  takip etti. Yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.6 düşerek 4.177'e geriledi. En fazla konut satın alınan kentler sırasıyla İstanbul, Antalya, Ankara, Bursa ve Yalova. Ülke uyruklarına bakıldığında ise Irak, İran, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları oldu.

Sputniknews'tan Derya Yaşar'ın haberine göre; Emlak analisti Tebernüş Kireçci, ''İnşaat/konut sektöründe zor günler geride kaldı mı? 2019'da işler nasıl gitti, 2020'de sektörü neler bekliyor?'' sorularına yanıt verdi.

Konutta yabancı talebi artıyor, stoklar eriyor!

'YABANCI TALEBİNİN OLDUĞU LOKASYONLARDA TALEP FAZLASI KALMADI'

İstanbul'da geçtiğimiz yıl yaklaşık 121 milyar liralık konut satışı gerçekleşti. Tebernüş Kireçci, sektörü 'arz fazlası olan şehirler ve arz açığı olan şehirler' olarak ikiye ayırmak gerektiğini ifade ederken, bu kapsamda İstanbul, Ankara gibi şehirlerin inşaat sektöründe kurumsallaşma fazla olduğu için daha fazla ticari krediyle arz fazlası oluşan yerler olduğunu kaydetti.

Kireçci'ye göre yoğun nüfus ve ekonomik katkısının İstanbul'u da kendi içerisinde ikiye ayırmak gerekiyor: yabancı talebinin olduğu lokasyonlar ve yabancı talebinin olmadığı lokasyonlar:

"Yabancı talebinin olduğu lokasyonlar Basın Ekspres Yolu, Güneşli, Halkalı, Kayaşehir, Başakşehir ile Esenyurt ve merkezi lokasyonlardan da Kağıthane. Özellikle Basın Ekspres Yolu çevresinde, binaların boş olduğuna ya da  inşaatların ilerlediğine bakmayın, ciddi bir arz kalmadı. Bütün İstanbul genelinde ise en çok arz fazlasının olduğu yerler Anadolu Yakası ve civarı."

'MALİYETLER DE EKLENİNCE FİYATLARDA CİDDİ BİR YÜKSELİŞ YAŞANACAK'

Son 2-3 yılda özellikle İstanbul'da konutların maliyetin altına, zararına satıldığını söyleyen Emlak analisti Tebernüş Kireçci, yeni maliyetlerin fiyatlarda yer almadığını kaydetti. 

Kireçci, önümüzdeki süreçte konut stoklarının düşmesiyle beraber fiyatların ciddi oranda yükseleceğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu. 

"Zaten İstanbul değer bazında son beş yıldır biraz geride kalmıştı. 2-3 yıl içerisinde İstanbul, minimum TL bazında ikiyle çarpılır. Bunun iki nedeni var: birincisi son 1-1.5 yılda yüksek enflasyon sonucu maliyetlerdeki artış fiyatlara yansıtılmadı, ikincisi de talep yıldan yıla güçlenerek artıyor."

'FAİZLERDEKİ DÜŞÜŞLE BİR KESİM ALIMA GEÇTİ'

Yabancıya konut satışı yılın ilk yarısında 20 bine ulaştı. Peki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temmuzda başladığı faiz indirimlerinin ardından banka kredisi faizlerini düşürmesiyle ve kamu bankalarının yüzde 0.99 faizli, uzun vadeli konut kredisi kampanyası sektörü canlandırdı mı?

Tebernüş Kireçci, son üç ayda kredisi faizlerinin düşmesiyle özellikle konutu yatırım değil de oturmak için alan kesimin alıma geçtiğini kaydederken bu durumda 'dolar 7, 8, 12 lira olacak' gibi bir beklentide olan ve alıma geçmeyen ciddi bir kitle olduğunu söyledi. 

'KONUT KİRALARINDA CİDDİ BİR ARTIŞ BİZİ BEKLİYOR'

Emlak analisti Tebernüş Kireçci, konut fiyatlarının yanı sıra kiralık konutlar hakkında de tespitler yaptı. 

İstanbul genelinde kiralık ev bulmanın zorluğuna değinen ve "Önümüzdeki dönem en büyük sıkıntılardan biri bu olacak" diyen Kireçci, konut kiralarında ciddi yükselişler olacağını öngördü.

Sektörde bulunan batık krediler ya da zor durumda yer alan şirketlerle ilgili konuşan Tebernüş Kireçci, "Kurtarmayla bu işler olmaz. Bu yük bankaların üzerine biner ve uzun vadede çokta sağlıklı sonuçlar getirmez. Batan şirketler batacak, ondan sonra ayakta kalanlarla daha sağlıklı bir yapı kurulacak. Dünyada bu işi çok başarılı uygulayan ülkeler var. Bundan sonraki süreçte, bizim onları baz alıp yeni bir 'konut edinme sistemi', yeni bir 'inşaat sistemi' kurmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Merkez Bankası'nın indirimi konut kredisi faizlerini düşürecek mi?

Yabancıya konut satışında 5 ilde tarihi rekor!


Geri Dön