28 / 04 / 2024

Konutta yeni trend: Yeşil binalar!

Konutta yeni trend: Yeşil binalar!

Dünyada pek çok ülkede yaygın olan yeşil binalar Türkiye’de de gün geçtikçe önem kazanmaya başladı. Konutta yeni trend olarak karşımıza çıkan ekolojik binalar sadece çevreye değil cebe de dost…



Küresel ısınmayla birlikte hayatımıza girmeye başlayan “çevre dostu”  kavramı tüm sektörde olduğu gibi konut sektöründe de kendini göstermeye başladı. Dünyada pek çok örneğine rastlanan enerji tasarruflu binalar, Türkiye’de de gün geçtikçe önem kazanıyor. Konut üreticileri yeni projelerinde çevreci ve ekolojik özelliklerle ön plana çıkıyor. Standart yollarla inşa edilen binalara göre çevreye olan etkileri minimuma indirilmiş yeşil bina konsepti, binanın inşa edildiği alanda sürdürülebilirlikten başlayarak; doğal ışıktan maksimum faydalanma, efektif iklimlendirme, artırılmış iç ortam kalitesi,  çevre dostu malzeme kullanımına özen gösterme gibi pek çok etkinliği içine alıyor. Çevreye olduğu kadar cebe de dost olan yeşil binalar, sudan, enerjiye kadar birçok konuda enereji tasarrufu sağlıyor. İşte çevresine ve sakinlerine değer katarak yükselen konut projeleri…


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


Kendi elektriğini kendi üretiyor

Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece gölü kıyısında inşası süren Gölmahal Villaları’n dadoğalgaz kullanılmıyor. Dolayısıyla çevreye karbon salımı yapılmıyor ve çevre kirliliği yaratılmıyor. Gölmahal’de hem ısınma hem de soğutma merkezi olarak hava kaynaklı ısı pompaları ile sağlanıyor. Sistem hem soğutmada hem de ısıtmada yerden ve fancoillerden sağlanıyor. Gölmahal Villaları, 92 bin 470 metrekarelik bir alanda sadece 38 özellikli villadan oluşuyor. Dört mevsim yaşanılabilen Villalar, büyük bahçeleri ve her eve ait müstakil havuzları ile sakinlerine konforlu bir yaşam sunarken, göl manzaralı muhteşem konumları ve farklı mimarileriyle de dikkat çekiyor. Türkiye’nin ödüllü mimarları Dara Kırmızıtoprak ve Gökhan Avcıoğlu tarafından titizlikle tasarlanan Gölmahal Villaları, doğaya saygılı duruşu ile de fark yaratıyor. Sitede kurulan rüzgar türbini ile Gölmahal kendi elektriğini kendisi üretiyor. Bu elektrik sosyal tesislerde ve ortak alanlarda kullanılarak aidatları önemli oranda minimize edecek. Sıcak su her villada bulunan güneş enerjisi panelleri ile elde ediliyor. Atık su arıtma tesisi ile özel tasarımlı çatılardan gelen yağmur suları biyolojik arıtmaya tabi tutuluyor. Arıtılarak geri dönüşümü sağlanan sular yeniden kullanıma veriliyor.  Her villanın çatısında bulunan güneş kolektörleri ile herhangi bir maliyet olmaksınız sıcak su sağlanıyor. Projede fiyatlar 1 milyon 295.000 dolardan başlıyor.


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


Türkiye’nin ilk büyük ekolojik karma projesi

TOKİ, Varyap ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Ataşehir’de hayata geçirilen Varyap Meridian, Türkiye’nin ilk yeşil projesi olma özelliğini taşıyor. Tasarım aşamasından inşaatın sonuna kadar ki süreçte LEED kriterlerine uygun olarak yükselen projede, Bin 500 konut, 5 yıldızlı otel ve iş merkezinden oluşuyor. Tasarım aşamasında alınan önlemler, çevreci malzeme seçimi, atık yönetimi ve elektriğin bir kısmının rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanılarak üretilmesiyle projede yüzde 40’a varan enerji ve su tasarrufu sağlanıyor. Atık maliyetlerin yüzde 50-90 arasında azaltıldığı Varyap Meridian’da yağmur ve gri sular toplanarak yeşil alanların sulanmasında kullanılıyor. Ortak alanların bir kısmının güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle üretilen enerji ile aydınlatılan projede, daha pek çok yeşil bine özellikleri taşıyor. Projenin satışta olan Varyap Meridian Grand Tower bloğunda fiyatlar 396 bin TL’den başlıyor, 2 milyon 100 bin TL’ye kadar yükseliyor. 


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


Gücünü güneşten alıyor

Çevreye dost çözümler ile Göktürk'te yükselen "Doğa Teras Evleri", enerji tüketiminde güneş enerjisinden yararlanılarak hem elektrik tasarrufu sağlıyor hem de karbon kirliliğini önlüyor. Doğa Gayrimenkul ve Ena Gayrimenkul'ün ortak girişimi ile hayata geçirilen "Doğa Teras Evleri"nde tüm ortak alanların elektrik tüketiminde güneşten yararlanıyor. Tüm uygulamalarda çevre bilincinin ön plana çıktığı projede, güneş enerjisi otopark, havuz, fitness, sauna, asansör gibi ortak alanların tümünde kullanılıyor. Toplam 62 konuttan oluşan projede 1+1’den 4+1’e kadar farklı daire seçenekleri sunuluyor. Mart 2012’de teslim edilmesi planlanan projede fiyatlar 170 bin TL’den başlıyor. Projede, oyun odası, fitness, pilates, sauna, açık-kapalı çocuk oyun parkı, yoga salonu, bay-bayan soyunma odaları, cafe-bar ve açık havuz yer alıyor. 


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


Aidatları önemli ölçüde azaltıyor

Soyak Yapı tarafından Zincirlikuyu’da hayata geçirilen Soyak Soho projesi yeşil bina konsepti ile tasarlanıyor. Yağmur sularının toplanarak bahçe sulamasında kullanılacağı projede bu sayede hem su tasarrufu sağlanacak hem de aidatlar önemli ölçüde azaltılacak. Elektrikli araçların şarj edilebilmesi için şarj ünitelerine yer verildiği Soyak Soho’da düşük emisyonlu araçlar için öncelikli park yerleri yapılıyor. İç ve dış tüm malzemelerin enerji verimliliği sağlayacak modellerin kullanıldığı proje, 78 katlı tek bloktan oluşuyor. 1+1, 1+1 dubleks, 2+1 ve 3+1 dubleks konut tiplerinin yer aldığı Soyah Soho’da fiyatlar 348 bin avrodan başlıyor 1 milyon 998 bin avroya kadar çıkıyor. Projenin Aralık 2013’te teslim edilmesi planlanıyor. 


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


Yüzde 30 enerji tasarrufu sağlıyor

Zincirlikuyu’daki Leed Gold Sertifikası’na sahip sayılı projelerden biri olan Istanbloom, Esin Yapı güvencesiyle hayata geçiriliyor. Yeşili ve doğayı koruyarak yükselen projede, tüm ısıtma, soğutma, klima, aydınlatma gibi konularda ve aidatlarda önemli tassarruf sağlanıyor. Konut sakinlerine su giderlerinde yüzde 30, enerjide yüzde 20, elektrikte ise yüzde 15 tasarruf imkanı sunan proje, konut, ofis ve yaşam merkezi olarak inşa ediliyor. 14 bin 760 metrekare alan üzerinde yükselen Istanbloom’da toplam 165 konut yer alıyor. 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 2,5+1 dubleks, 3,5+1 dubleks ve 4,5+1 dubleks seçeneklerinin sunulduğu projede metrekare birim fiyatları 7 bin dolardan başlıyor 9 bin 500 dolara kadar çıkıyor. 


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


Leed sertifikalı

Bayraktar Grup tarafından Kurtköy’de hayata geçirilen Viaport Houses/Suites çevreci özellikleri ile dikkat çekiyor. LEED Sertifikası için gerekli tüm özellikleri barındıran VIA/PORT Houses&Suites, enerji verimliliğini artıran, atmosfere salınan CO2 gazını ise azaltan teknik sistemlerle inşa ediliyor. Projede, anahtar kaynaklar geleneksel binalara göre daha verimli kullanılırken daha sağlıklı yaşam koşullarının sunulması öncelikli değer olarak baz alınıyor. 26 bin metrekare alan üzerinde yükselen projede toplam 617 konut yer alıyor. 1+1’den 3+1’e kadar farklı konut seçeneklerinin sunulduğu Viaport Houses/Suites’te fiyatlar 212 bin TL’den başlıyor. Eylül 2013’te teslim edilmesi planlanan projede, açık-kapalı yüzme havuzu, spa merkezi, fitness center, restaurantlar bulunuyor. 


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


Enerjinin tamamı yenilenebilir

Ağaoğlu tarafından Ataşehir'de hayata geçirilen My Towerland, tümüyle tüketici ihtiyaçlarını gözeten yenilikçi mimari tasarımı ve yenilenebilir enerji kullanımını öngören çevreci yaklaşımı ile dikkat çekiyor. Mimar Tuncay Çavdar imzasını taşıyan projedeki tüm konutların yıllık 36 milyon kilovat saate ulaşan enerji ihtiyacının tamamı yenilenebilir enerji ile karşılanıyor. Yüzde 100 yenilenebilir enerjinin kullanıldığı projede konut sakinleri enerji kullanımın maliyetlerinde yüzde 20 oranında tasarruf sağlama fırsatı yakalıyor. Teslimlerin hemen gerçekleştiği Ağaoğlu My Towerland projesinde dairelerin fiyatları 586 bin TL'den başlangıç gösteriyor. Maksimum daire fiyatının 1 milyon 938 bin TL olduğu projede son 150 konutun satışı devam ediyor.


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


LEED’e altın seviyesinde sahip 

Türkiye’de yeni inşaat alanında konut kullanımı olarak LEED sertifikasına başvuran ilk projeler arasında yer alan Bomonti Apartmanları, Tekfen tarafından hayata geçiriliyor. Sunduğu çevre dostu çözümlerle dikkat çeken proje, U şeklinde ve az katlı mimari yapısı sayesinde ısıtma ve soğutma yüklerinin mevsimlere göre azalmasına yardımcı oluyor. Binalardaki ıslak hacimler ve mutfaklarda seçilen yüksek verimli armatürler sayesinde yüzde 30 su tasarrufunun sağlandığı Bomonti Apartmanları’nda tüm mekanlarda doğal havalandırma kullanılıyor.  Hiçbir soğutma sistemlerinde ozana zarar verecek gaza yer verilmeyen projede, motorlu araç kullanımını ve dolayısı ile karbon salınımını azaltmak için bisiklet park yerleri de yer alıyor. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen Leed Sertifikası’na altın seviyesinde sahip olan projede yağmur suyunun toplanıp tekrar kullanılması sayesinde yüzde 100 su tasarrufu sağlanıyor.  Tekfen Bomonti Apartmanları’nda sınırlı sayıda satışı devam eden konutların fiyatları 653 bin dolar ile 950 bin dolar arasında değişiyor. 


Konutta yeni trend: Yeşil binalar!


BREEAM sertifikalı ilk konut projesi

Akşan Yapı'nın İzmir'de hayata geçirdiği 35. Sokak, çevreci yaklaşımı ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojisi ile Türkiye'nin uluslararası platformun en önemli sertifikalarından biri olan Çevre Dostu Yeşil Bina BREEAM sertifikasını alan ilk ve tek konut projesi olma özelliği taşıyor. Çevreci yaklaşımı, enerji verimliliği ve güvenli yapı malzemeleriyle alanında inovatif bir yapı modeli oluşturan 35. Sokak, konutların çevre dostu olarak inşa edilip, yaşam alanlarının çevresel izlerini azaltması, iç mekan hava kalitesini doğal ışık ve doğal havalandırmayla sağlaması, konut sakinlerine daha sağlıklı, konforlu ve ekonomik yaşam koşulları sunmasıyla dikkat çekiyor. Yapımında kullanılan çeliğin yüzde 90'nı geri dönüşebilir özellikte olan projede, Türkiye'de ilk defa kullanılan solar elektrik enerjisi sistemiyle yılda 400 bin kWh elektrik üreterek 290 ton daha az karbon salımı gerçekleştirmesi ve ayrıca proje evlerinde kullanılacak yüksek verimli ısıtma ve soğutma sistemi (hava kaynaklı ısı pompası) sayesinde de her yıl 376 bin kWh  elektrik tasarrufu sağlanarak 272 ağaç kurtarılması hedefleniyor. Toplam 555 konuttan meydana gelen projede, fiyatlar 200 bin TL’den başlıyor.

 

Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön