15 / 05 / 2024

Konutta yüzde 2.12'lik ortalama zam tespit edildi!

Konutta yüzde 2.12'lik ortalama zam tespit edildi!

Kamu zammı ve gıda yüzünden % 4'lük enflasyon ıskalandı



Ekim ayında enflasyon kamu zamları ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle tüm beklentilerin üzerinde çıktı. Tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) aylık artış yüzde 2.41'le son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Açıklanan sürpriz veri nedeniyle Türkiye ekonomisi yüzde 5'in altında yıllık enflasyon oranına inmeyi kıl payı ıskaladı. Son 12 aylık enflasyon yüzde 5.08 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu piyasaların yüzde 1.8 olarak tahmin ettiği ekim ayı enflasyonunu dün açıkladı. TÜFE yüzde 2.41'le beklentilerin çok üzerinde çıktı. Buna karşın geçen yılın aynı ayında görülen yüzde 2.6'lık enflasyon nedeniyle yıllık fiyat artışları yüzde 5.27'den yüzde 5.08'e indi. Üretici fiyatları (ÜFE) ise yüzde 0.9'luk beklentiye göre çok düşük bir seviyede, 0.28 oldu. ÜFE'deki yıllık artış yüzde 0.19 oldu.

ELETRİK ZAMMI ETKİLEDİ

Tüketici fiyatlarının geçen ay beklentileri aşmasında başlıca etkenler, gıda fiyatlarındaki öngörülmeyen artış, elektrik fiyatlarına gelen yüzde 10'luk zam, oto, beyazeşya ve mobilyadaki vergi indirimlerinin bitmesi nedeniyle yaşanan fiyat yükselişleri oldu. Ana sektörler itibariyle enflasyonda en yüksek ağırlığa sahip gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış yüzde 2.96'la ortalamanın üzerinde yaşandı. Ayrıca ev eşyasında yüzde 2.51, ulaştırmada yüzde 2.11, konutta ise yüzde 2.12'lik ortalama zam tespit edildi. Alt sektörler itibariyle en yüksek artış yüzde 8.39'la giyim ve ayakkabıda gerçekleşirken, bu sektördeki yıllık artış sadece yüzde 0.32 olduğu için yıllık enflasyon üzerinde çok etki yapmadı.

DOLAR 1.5150'YE ÇIKTI

Enflasyonun piyasalara etkisi hemen hissedildi. Dolar yurt dışında yapılan işlemlerde 1.5 kuruş artışla 1.5150 liraya kadar yükseldi. Dün açılışta yüzde 8.88 olan bileşik faizinin bugün yüzde 9'un üzerinde açılması bekleniyor. Dün yüzde 2.36 düşüşle 46.335'ten kapanan İMKB'de ise düşüşün sürmesi bekleniyor.

Merkez faizi çeyrek puan daha indirir

Fortis Bank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: Gerçekleşen artışta vergi indirimlerinin kalkması, elektrik zammı ve mevsimsel olarak artışların gözlendiği giyim ve işlenmemiş gıda fiyatları etkili oldu. Çekirdek enflasyonda da bu nedenle önceki aya göre 0.7 puanlık artış var. Yüzde 2 civarındaki TÜFE'nin fiyatlanmış olduğunu ve Merkez Bankası'nın beklentilerine yakın olduğunu düşünüyorum. Dolayısı ile politika uygulamasını etkileyeceğini zannetmiyorum. 25 baz puanlık indirimlere en az iki ay daha devam edilir.

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren: Enflasyon verilerine bakınca İTO'nun sinyalinin yanlış olduğunu görüyoruz, çünkü İstanbul'da gıda fiyatlarında olumlu sürpriz sinyali vardı. Bunun Türkiye'ye yayılmadığını gördük. Veriler, yakın dönem için risk işareti olarak görünüyor. Kısa vadede enflasyon beklendiği kadar düşük olmayabilir. Sürpriz niteliği çok yüksek değil. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin sonuna geldiği, büyük ölçüde piyasa beklentilerine yansımıştı, son verilerin bunu teyit eder nitelikte olduğunu düşünüyorum. Büyümeye dayalı bir Merkez Bankası duruşu görüyoruz. Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişe hazırlıklı. Enflasyon cephesinde TCMB'yi kısa vadede çok fazla etkileyen bir şey olduğunu düşünmüyorum. Merkez Bankası'nın kasım ayı için 25 baz puanlık yılın son indirimini gerçekleştireceğini düşünüyorduk, bu veri beklentimizi destekliyor ancak yine de özellikle büyüme verilerine bağlı olarak aralıkta da indirimi olasılık dışı görmüyoruz.
Star

 


Geri Dön