Sektörel

Konutta yüzde 85'e, arsalarda yüzde 300'lere varan fiyat artışları var! Emlak sektörü denetlenmeli!

Son zamanlarda gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışlar hız kesmiyor. Rekor fiyatların olduğu sektörde bir yandan da denetim konusu gündeme geldi. 

Konut ve inşaat sektöründe kontrolsüz bir seyir söz konusu. Özellikle emlak sektörü, yasalara uymadan, tapu ve harita okuma gibi temel yeteneklere sahip olmayan, Türkçe konuşmayan ve kaçak çalışan ya da vergi ödemeden faaliyet gösteren özellikle, ucuz ehil olmayan mülteci işçilerin çalıştırıldığı bir sektör haline gelmiş durumda. 

Denizli20Haber köşe yazarı Vahap Dabakan bugünkü köşesinde emlak sektöründeki denetimi kaleme aldı. Dabakan, sektördeki düzensizliklerin ve yasal boşlukların insanların mağduriyetine yol açabileceğini gösterdiğinin altını çizdi. 

Vahap Dabakan, emlak sektöründeki sorunların çözümü için,i devletin daha etkin bir şekilde denetim yapması, yasaların uygulanmasını sağlaması ve ilgili kurumların gereken hamleleri yapması gerektiğini dile getirdi ve "Bazı belediyelerde meydana gelen yolsuzluklar da bu denetimsizliği işaret etmiyor mu?" sorusunu yöneltti. 

Yazısında "Bazı Müteahhitlik yapan ehil olmaya kişilerin Mühendislerin karne ve diplomalarını kiralayarak iş yaptıkları da görülüyor. Ayrıca, devletin gözetiminden kaçarak, izinsiz ve kayıtsız şekilde iş yapmak gibi pek çok yasayı ihlal ediyorlar" bilgilerini veren Dabakan, bunun nedenin de ülkemizde sayıları her geçen gün çoğalan kaçak emlakçılık yapanla olduğunu söyledi. 

Hızla yükselen yabancılara konut satışları ile emlak enflasyonunun ekonomiye etkisinin konuşulmadığını dile getiren Dabakan, "Bir de vatandaşlar arasında en çok konuşulan konu son günlerde kara para aklayanların çoğalması ve bu sayede kara para sahiplerini aklamaya çalışanlarda mevcut olduğu söyleniyor" ifadelerini kullandı. 

Vahap Dabakan, resmi olmayan kaynakların verdiği bilgiye göre 2023'te 36 bin konutun yabancılara satıldığını dile getirdi ve "Diğer yandan, aynı dönemde İspanya'da 50 milyonluk nüfusa ve neredeyse Avrupa'nın en büyük yüzölçümüne sahip olmasına rağmen yabancılara satılan konut sayısının 22 bin olarak gerçekleşmiş" diye konuştu. 

Özellikle, yabancı talebin yüksek olması nedeniyle konut fiyatlarında yüzde 85, arsalarda ise bazı bölgelerde sadece bir yılda yüzde 100 – 200 -300’ler gibi büyük bir artış yaşandığını vurgulayan Dabakan, bu durumun yatırımcılar ve emlak sektörü için karlı bir fırsat olabileceğinin fakat, yerli vatandaşların konut edinme maliyetlerini artırması ve orantısız bir yabancı nüfus yapısı oluşturması gibi konuların da dikkate alınmasının gerektiğinin altını çizdi. 

Dabakan, bu durumda, yerel ekonominin vergi kayıpları yaşayabileceğine ve düzenlemenin etkilerinin azalabileceğine dikkat çekti. Düzgün ve sertifikalı emlakçıların ise rekabet ortamında avantajlı ya da dezavantajlı duruma gelebileceğinin ve sektördeki dengeyi etkileyebileceğinin altını çizdi. 

Vahap Dabakan, yazısını "Ancak, bu konunun daha kapsamlı bir şekilde araştırılması ve ilgili kurumlar tarafından incelenmesi önem arz ediyor. Bu sayede, ekonomiye etkisi ve olası problemler daha iyi anlaşılabilir. Bu emlak konusu ve ehil olmayan müteahhitler konusu da oldukça önemli. Yetkililerin bu konun üzerine gitmesinde fayda vardır…" diyerek tamamladı. 

Depremler konut sektörünü kökten değiştirdi! Kentsel dönüşüm hız kazandı!

Kanada, yabancıya konut satışı yasağını 2027'ye kadar uzattı!

Deprem bölgesinde tarım arazileri yapılaşmaya açıldı!