29 / 04 / 2024

Konuttaki göstergeler piyasanın hareketleneceği yönünde!

Konuttaki göstergeler piyasanın hareketleneceği yönünde!

ING Mortgage Barometre’nin Temmuz 2010 dönemi sonuçları piyasanın hareketleneceğini işaret ediyor



ING Bank, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile her ay gerçekleştirilen ING Mortgage Barometre’nin Temmuz 2010 sonuçlarına göre ay boyunca 14 ilde toplam 1038 kişiyle gerçekleştirilen görüşmelerde tüketicilerin konut satın alma eğilim ve tercihleri, konut tercihlerini etkileyen dinamikler ve tüketicinin ekonomi ile ilgili sorularına cevap arandı.
Raporda Haziran 2010 dönemine göre yarım puanlık bir artış görülmesi tüketicilerin daha kısa bir süre içinde konut almayı planlamalarından kaynaklanması olarak değerlendirildi.

Konut alında rehavet zamanı

Temmuz 2010 döneminde, her ne kadar gayrimenkul yatırımları hala cazibesini korusa da, tüketicilerin gayrimenkul ve başka yatırım araçlarına şu aşamada yatırım yapmak yerine beklemeyi tercih ettikleri görüldü. Yapılar araştırmada konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar arasında birikimler ve kredi imkanı ilk sırada yer alırken ev alırken konut kredisi kullanacakların oranı ise yüzde 55 olarak ölçüldü. Kredi kullananlar bu oranı evin değerinin yarısından fazlası için planlarken alınması düşünülen konutların ortalanma değeri 96 bin TL, aylık ödeme ortalaması da yaklaşık 900 TL oldu.

Konut talebi canlanıyor

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren:
ING Mortgage Barometre’nin araştırması önceki üç ayda görülen düşüşün sona erdi. Şu anda satışlarda görülen yavaşlama konjonktür ve mevsimle birlikte ele alındığında yaşanan gelişmeler konut talebi açısından bir canlanma döneminin işareti olarak görülebilir. Katılımcıların ortalama ev almayı planlandıkları sürenin kısmen azalması(19 aydan 18 aya geriledi) endeksi iyileştirdi. Mevcut koşulların konut satışına daha uygun olduğunu düşünenlerin oranı azalmaya devam etti (yüzde 6’ya geriledi). Ancak konut alımı için uygun olduğunu belirtenlerin oranında da gerileme sürdü (yüzde 40 ile en düşük seviyesinde). Dolayısıyla belirsizliklerin tamamen ortadan kalktığını söyleyemeyiz.

Yatırımcılar beklemede

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem:
Araştırmaya göre üç aydır süren düşüşün nihayet frenlemiş olduğunu görüyoruz. Haziran 2010 döneminde 74.5’e kadar gerileyen endeks, Temmuz 2010 döneminde 75’e yükseldi. Bu yükselişte özellikle 30–45 yaş arası yüksek gelir grubuna ait genç ve erkek nüfusun etkili.
Her ne kadar yatırım tercihleri arasında gayrimenkul hala cazibesini korusa da, yatırım yapmayı düşünmeyen insanların oranında önemli bir artış gözlemleniyor. Bununla birlikte hem ‘konut satın almak için uygun zaman’ hem de ‘konut satmak için uygun zaman’ olduğunu düşünen insanların oranında bir düşüş var. ‘Beklemek için uygun zaman’ diyenlerin sayında ise ciddi bir artış gözlemleniyor.
Emlakkulisi


Geri Dön