28 / 04 / 2024

Konutunu getiren KOBİ'ye 5 yıl vade!

Konutunu getiren KOBİ'ye 5 yıl vade!

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, konutu sermaye yapan krediyi çıkardıklarını ve vadeyi 5 yıla uzattıklarını söyledi



Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, sözde değil, özde KOBİ bankacılığı yapmak istediklerini belirterek, KOBİ'lerin en önemli sorunlarından biri olan vade problemini çözmek için konutu sermaye yapan krediyi çıkardıklarını ve vadeyi 5 yıla uzattıklarını söyledi

Anadolubank işletme sermayesi ihtiyacı olan KOBİ'ler için kredi vadesini uzattı. Banka konutunu teminat gösteren KOBİ'ye aylık eşit taksitli, 3 ay geri ödemesiz dönemli, aylık yüzde 1-1.20 faizli 5 yıl vadeli kredi veriyor. Anadolubank Perakende Bankacılığı ve Hazine'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, KOBİ'lerin en büyük sıkıntısının işletme sermayesi ve uzun vade bulmak olduğunu belirterek "Türkiye'e bireylerin vade sorunu yok. Mortgage kredilerinde 10 yıl, 20 yıl borçlanabiliyor. Sorun KOBİ'lerde. Sözde değil özde KOBİ bankacılığı yapalım dedik. Uğurlu KOBİ ile firmalara uzun vade getirdik" dedi.

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, bankanın yeni segmentasyonu Uğurlu KOBİ'yi DÜNYA'ya anlatırken firmalara uzun vadeli kaynak sağlayarak kısa vadeli yükümlülüklerini uzun vadeye çevirme imkanı getirdiklerini anlattı. Atakan, bankanın aktifinde kredilerin payının 2010 başında yüzde 65 seviyesine ulaştığını bu rakamın yüzde 80'inin de KOBİ tanımına giren şirketler tarafından kullanıldığı bilgisini verdi. Atakan, banka olarak, Türkiye'nin düşük faiz, düşük enflasyon modeliyle yol alacağı bir yapıya girdiğini benimsediklerini ve gerek pasif tarafta gerek aktif tarafta vadelerin uzamasının doğal bir sonuç olarak önümüzdeki dönemde görmeyi öngördüklerini kaydetti.

Atakan, KOBİ bankacılığı alanında farklı neler yapabileceklerinin arayışına girdiklerini ve bu amaçla yaptıkları analizler sonucunda KOBİ'lerle ilgili oluşturdukları büyük resmi şöyle anlattı: "Türkiye'de vade boyunun uzadığı birinci sektör mortgage oldu. Mortgage yasası sonrası 20 yıla çıkan vadeler vardı ama şu an da sektörde 5-10 yıl vade arasında ve her birey mali şartları uygun olduğunda rahat rahat borçlanabiliyor. Firmalar tarafına geçtiğimizde ise genelde bankaların sevdiği uzun vade yapısı açıkçası yatırım kredilerindeydi. Proje finansmanı ve yatırım kredileri de tüm bankaların ürünü değü. Bu anlamda özellikle küçük bir firmaysanız yatırım kredisi dediğinizde her bankadan uzun vade yakalama şansınız yok. KOBİ'lerin en temel eksikliklerinden bir tanesinin finansman yapılarındaki düzenli ödemelerini bilememeleri daha düşük taksitleri yönetebilecekleri bir borçlanma yapısına sahip olamamaları. Hepsi için geçerli değil ama önemli sorun tespitlerinden biri de firmalar kazanıyor, cirolar artıyor ama farklı sebeplerden dolayı para sermaye olarak şirkette kalamıyor. Çünkü ihtiyaç güdüsü ile bu paralarla ev alıyor, yazlık alıyor, işyeri yatınmı yapıyor ya da arsa alıyor. Bilançolara baktığımızda kısa vadeli borçlarla varlıklar arasında genelde sıkıntı burada oluşuyor. Vade istiyor ama vadeyi almak için de bilançonun çok düzgün olması gerekiyor."

Konut sermaye yapan kredi
Bu tespitlerin ardından KOBİ kredilerinin tümünü 'Hayırlı, uğurlu olsun' diyebilmek ve o samimiyeti verebilmek maksadı ile Uğurlu KOBİ markası altında bir segmentasyona tabii tuttuklarını da aktaran Atakan, "Örneğin bir spot mal çekmeniz gerekti. Ya da öyle bir sipariş aldınız ki bu siparişi yerine getirmek için belki de bir yıllık büyümeye ihtiyacınız'' Makine, işçi ya da hamma alımı gibi sizi anlık fırsai değerlendirecek noktalarda man zaman o sermaye açı rının 'ah keşke sermayen saydı' ya da 'biraz sermayey kit tutabilseydik' diyorsu Ev var, varlık var, sorun ama oturduğunuz evi sa lirmisiniz. Genelde ilk akl len evi ipotek vermek an lançonuzun o evi ipotek ve düzgünlükte üretiyor ol lazım. Bu 5 yıl vadeli kc sermaye yapan krediyi bı yaçlara çözüm olabilmes sayımı ile çıkartmak istedi. 5 yıllık bir yatınm kredisi Biz iş fırsatlarını değeri mek isteyen kenarda i; sermayesi bulunsun diy maları hedefledik. Anı bank üreten, karlılığı, konusunda sıkıntısı ol: fakat sermayesini bir ı şirketinde tutmamış ga kule yatırmış firmalara ipotek lerini Anadolubank'a vermeleri halinde 5 yıla kadar sabit eşit taksitli bir finansman modeli sunuyor" diye konuştu. Banka, gayrimenkul ipoteği karşılığı ekspertiz değerinin yüzde 85'ine kadar kredilendirme oranı sunuyor.

Kredi büyümesinin önemli kısmı bu üründen gelir

Bu üründe adetsel bir hedefleme koymadıklarını ama yılbaşında bütçeledikleri bilanço büyüme hedeflerinde aktiflerini kredi ağırlıklı olarak yüzde 20 büyütmek gibi bir öngörüleri olduğunu kaydeden Atakan, "Bu bizim 1 aylığına 2 aylığına pazarlayacağımız bir ürün değil. Uzun vadeyi yakaladığımız dönemde ağırlıklı hitap ettiğimiz kesime verdiğimiz kalıcı bir hizmet olacak. Ürünü de ulaşılması çok pratik olmayan sektörde fazla karşılaşılan bir ürün olmadığı için temelde bu sene ticari bankacılık daha doğrusu aktifimizdeki kredi büyümesinin bir kısmını bu uzun vadeli eşit taksitli kredilerle sağlamayı düşünüyoruz. Bu seneki aktif büyüme hedefimiz yüzde 20 dediğimizde yaklaşık 4 milyarlık bilançoda 2-2.5'luk bir nakit kredi hacmini düşündüğümüzde bunun 300 ila 500 milyon arası bir rakama tekabül eder. 500 milyon liralık kredi büyümesinin önemli bir kısmını buradan sağlamayı planlıyoruz. Ama hedefimizi aşarsak da kaynak derdimiz yok bunu da yapabiliriz yeter ki doğru kesime hitap edelim" değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ'ler bankacılık sektörü kaynaklarım 3-6 aylık spot krediler ya da çek boylarına göre açılan kredilere sağlarken her üç ayda bir faiz ödemesi yapılan totatif kredi de kullanabiliyor.Rotatif kredide banka 15 defa 3 ay krediyi temdit edebiliyor ama bu kredi tipinde vade garantisi yok.
Dünya-Ece Ceyhun


Geri Dön