28 / 04 / 2024

Konya Alaeddin Camii restore ediliyor!

Konya Alaeddin Camii restore ediliyor!

Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından 1220 yılında Alâeddin Tepesi üzerinde inşa ettirilen Alaeddin Camii, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ediliyor.



Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından 1220 yılında Alâeddin Tepesi üzerinde inşa ettirilen Alaeddin Camii, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Bölge Müdür’ü İbrahim Genç, Selçuklu döneminde inşa edilen caminin 1980-1994 yılları arasında geniş kapsamlı bir restorasyon gördüğünü dile getirdi. Genç, “1220 yılında inşa edilen cami, günümüze gelinceye kadar farklı dönemlerde değişik onarım ihtiyaçları duymuştur. Bu onarımların en kapsamlısı ise 1980-1994 yılları arasında yapılanıdır. Alaeddin Camii, bu 14 yıllık sürede ibadete kapatılmıştır. Bu dönemdeki onarımın sebebi ise, şuan tuvalet olarak kullanılan alan o dönemde su deposu olarak kullanılmış ve bu deponun su kaçırması sonucu Alaeddin Tepesi’nin zemininde kaymalar olmuştur. Bu da caminin yapısına büyük bir zarar vermiştir. Bu zararı onarmak da 14 yıl sürmüştür. 1994 yılından sonra ise yine küçük kapsamlı restorasyon çalışmaları olmuştur” diye konuştu.


1980-1994 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmasından sonra en kapsamlı çalışmanın geçtiğimiz yılın Ekim ayında başlatıldığını dile getiren İbrahim Genç, “Alaeddin Camii’nde şuan geniş kapsamlı bir restorasyon yapılmakta. Bu restorasyon çalışması 1980-1994 yılları arasında yapılan restorasyondan sonra en geniş kapsamlı çalışmadır. Caminin inşasından günümüze kadar yapılan onarımlarda mimari özellik değişmemiş ancak malzeme bütünlüğü bozulmuştur. Onarım esnasında şuan da gördüğümüz kadarıyla çok farklı malzemeler kullanılmış. Bizim şuan ki restore çalışmamız; yapının içindeki ve dışındaki ihtiyaçlar, dış etkiler ve görsellikle ilgili devam etmektedir. Özellikle caminin kuzey cephesindeki taş kapının üzerindeki mermer taşlarda ayrılma ve açılmalar var. Onları numaralandırıp sökeceğiz. Ardından da onarımını yapıp tekrar yerine monte edeceğiz. Caminin tamamında restorasyon, özellikle konservasyon yapmayı düşünüyoruz. Şuan yapılan çalışmalar mümkün olduğunca orjinaline ilişkin yapılmaya çalışılıyor. Ancak tüm çalışmalarımızda orjinali yakalamak mümkün değil. Orjinali yakalamak için duvarları tekrardan yıkıp sil baştan yenilemek gerekir bu da pek mantıklı değil. Ayrıca çalışmalarımızı dış etkileri de(yağmur, kar, sıcaklık, rüzgar vb..) göz önünde bulundurup gerçekleştiriyoruz. Caminin dış yapısı hem dış etkenlere dayanıklı olacak hem de görsellik ön planda olacak” şeklinde konuştu.


Hakimiyet Konya


Geri Dön