28 / 04 / 2024

Ahi Elvan Camii restore ediliyor!

Ahi Elvan Camii restore ediliyor!

Ankara Kalesi eteklerinde bulunan 8 asırlık Ahi Elvan Camii restore edilecek. Önümüzdeki hafta başlayacak çalışmalar 2016 yılında tamamlanacak.Dikdörtgen planlı cami, ahşap minberi ve direkleri ile Ankara’nın en önemli tarihi camilerinden birisi.



Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Arslanhane Camii’nin ardından Ahi Elvan Camii’ni de restore ettirecek. İhalenin ardından restorasyon işini üstlenen firmanın önümüzdeki hafta çalışmalarına başlayacağı öğrenildi. Restorasyonun 2016 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.


Dikdörtgen planlı cami, ahşap minberi ve direkleri ile Ankara’nın en önemli tarihi camilerinden birisi. Yakın zamanlarda yapılan onarımlarda duvarları tuğla örgü ile kuvvetlendirilen camiinin çatısı kiremitli. Caminin müzede korunan ahşap pencere kanatları Selçuklu ağaç işçiliği geleneğinde oyma tekniğiyle yapılmış nadide parçalar arasında. Mevcut dört çift pencere kanatlarından bir kısmı kündekâri tekniğinde. Oniki kollu bir yıldız merkez olmak üzere çıtalarla meydana getirilen çokgen ve yıldızlardan oluşan geometrik alanlar oyma tekniği ile yapılmış çeşitli rumi motifleri işlenmiş parçalarla doldurulmuş. Minberin köşk kısmının altında da aynı teknikte çokgenlerden oluşan bir süsleme mevcut.


Arapça yenilenme kitabesi minber kapısının üstüne işlenmiş. Minberde ayrıca usta kitabesi var. Kitabeye göre, cami Miladi 1413 yılında Hacı Elvan tarafından yenilenmiş ve içine Harputlu Mehmed bin Beyazid'in yaptığı ceviz minber konmuş. Camiyi ilk yaptıran Ahi Elvan, Miladi 1386 yılında vefat etmiş. Buna göre caminin 1250-1300 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor. Cami 1952 -1956, 1962, 1985 yıllarında onarım görmüş.


TOKİ Haber


Geri Dön