23 / 12 / 2024

Konya Meram'da kentsel dönüşüm için çalışmalar başlıyor!

Konya Meram'da kentsel dönüşüm için çalışmalar başlıyor!

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ilçenin temel sorunu olan imar ve kentsel dönüşüm ile alakalı çalışmalara başlandığını ifade etti...



Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ilçenin temel sorunu olan imar ve kentsel dönüşüm ile alakalı çalışmalara başlandığını ifade etti. İlk olarak Hacıfettah, Çaybaşı ve Aksinne mahallelerinde planlamanın yapıldığını belirten Başkan Toru, “Meram için artık dönüşüm ve gelişim başlamıştır” dedi.


Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, yıllardır vatandaşların beklediği kentsel dönüşüm çalışmalarını müjdeledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilk olarak Hacıfettah, Çaybaşı ve Aksinne Mahallelerinden başlandığını ifade eden Başkan Toru, ilçenin temel sorunlarına neşter vurmak için çalıştıklarını belirtti.


‘KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FIRSATTIR’

Demokrasi kavramının özünü oluşturan yerel yönetimlerin,  katılımın en etkin, verimli ve sağlıklı olduğu alanlar olduğunu belirten Başkan Toru, “Yerel yönetimlerin görevleri ve işlevleri ulaşım, su, çöp toplama, bordür, parke gibi teknik belediyecilik hizmetlerinin ötesinde, şehir yapılanması ve kültürünü  oluşturması boyutunda da önem arz etmektedir. Şehir planlaması, yapılanması, yatırımlar neticesinde oluşan rantın ve hizmetlerin adaletli bir şekilde dağıtılmasının sorumluluğunu taşır. Bu süreçte, şehrin silüetini oluşturan binalar, oraya ait kültürel kimliğin kodlarını da ele verdiği için hassasiyet gerektirmektedir. Kentsel dönüşüm ve yenileme, daha sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarının inşası için bir fırsattır. Bugüne kadar ertelenmiş ulaşım, teknik altyapı ve toplumsal sorunların çözümü için bir fırsattır. Sadece barınacak alanlar değil, yaşanabilecek alanları da sunma gayretindeyiz. İnsanları ötekileştirmeden, ayrıştırmadan birleştiren mekanlar sunma derdindeyiz” dedi.

 

‘DÖNÜŞÜMLERİ ÇOK BOYUTLU DÜŞÜNÜYORUZ’

Başkan Toru, dünü, bugünü ve geleceği bu yaşam alanlarından harmanlayarak sevgi, saygı, hoşgörü çerçevesinde bir şehircilik anlayışını geliştirecek dönüşümler için kolları sıvadıklarını ifade etti.  Toru, “Dönüşümlerimiz ve planlamalarımızda herkes için erişebilirlik, kültürel ve tarihi mirasımızın yaşatılmasına özen gösteriyoruz. Geleneksel kimliği kaybetmeden, evrensel kültürde yerimizi almak üzere çalışmalarımız devam edecek. Dönüşümlerimizde çok boyutlu düşünüyoruz. Toplumsal sorunların çözümünden, istihdam sorununun çözümüne, mekansal sorunların çözümüne kadar geniş yelpazede değerlendirme yapılıyor” dedi.

 

‘TEMEL SORUN İMAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM’

30 Mart yerel seçimlerinde Meram’ın imar sorununa çözüm bulmak için çalışacaklarının sözünü verdiğini ifade eden Başkan Fatma Toru, Meram’ın temel sorununun başında imar ve kentsel dönüşümün geldiğini söyledi.  Çaybaşı, Hacıfettah ve Aksinne  mahallelerinde çalışmaların tamamlandığını belirten Başkan Toru, “İnşallah Meram Belediyesi olarak ekibimizle birlikte verdiğimiz sözlerin üzerinde durarak, yerine getirerek çalışmalarımız devam edecek. Dönüşüm çerçevesinde Konya’nın en eski yerleşim birimi olan Çaybaşı ve Hacıfettah Mahallesi’ni tekrar canlandırma arzusundayız.  Planlama ve projelendirme çalışmalarını tamamen bunun üzerine odakladık. Bu çalışmalar çerçevesinde en eski yerleşim birimimiz olan bu mahallelerde Selçuklu dönemindeki tarihi dokuyu tekrar buraya birebir minyatür bir şekilde oluşturmak üzere gerekli çalışmaları şu anda yapıyoruz. Bu kısım özellikle kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapıldığı, diğer taraftan yereldeki el sanatlarımızın yaşatıldığı, öğretildiği ve aynı zamanda üretilen ürünlerin satıldığı bir alan olarak, butik Konya evleri tarzında bir yapılanmayla bölgemize hizmet verecek. Aksinne Mahallesi de aynı şekilde bugüne kadar çok katlı yapılaşma talebi olan, ancak çok hisseli parsellerden, küçük mülkiyetlerden dolayı  özel sektör tarafından çözülememiş  bir mahallemiz. Bu mahallede de aynı tarzda çalışmamız olacak. Vatandaşımızın istediği şekilde, onlarla da toplumsal konsensüs içerisinde, şehrimize, Meram’a katkı sağlayacak, tarihi ve kültürel mirası da Konya ölçeğinde gün yüzüne çıkaracak şekilde çalışmalarımıza bir şekil verdik. İnşallah bir ay içinde sahada da vatandaşlarımızla görüşmeye, onlara projelerimizi anlatmaya başlayacağız. Verdiğimiz sözleri bir bir gerçekleştirmeye başlıyoruz”  şeklinde konuştu. 

Aksinne Mahallesi'nde 1257 kişiye ait olan 21 hektarlık alanda, 419 parselde bulunan 694 bina, 5 cami, 1 hastane kentsel dönüşüm programına alınacak.

Çaybaşı ve Hacıfettah mahallelerinde ise 20 hektarlık alanda 1300 kişiye ait 615 parselde bulunan 450 bina, 6 cami kentsel dönüşüme dahil olacak.


Meram Belediyesi


Geri Dön