23 / 12 / 2024

Konya, sağlık merkezi olmaya hazırlanıyor!

Konya, sağlık merkezi olmaya hazırlanıyor!

Mevlana'nın kenti Konya, sağlık merkezi olmaya hazırlanıyor. Termal turizm tesisi, sağlık vadisi ve 3'üncü tıp fakültesine yer açan şehir, turizm gelirlerini katlayacak....



Mevlana şehri, şžeb-i Aruz törenleriyle ses getiren, Sufilik diyarı Konya bu kimliğine şimdi de sağlık turizmini eklemek için düğmeye bastı. Gittikçe genişleyen ve gelişen şehirde 17 Aralık'ta düzenlenecek şžeb-i Aruz törenleri için otel rezervasyonları çoktan dolmuş. Yılda 250 bin kişi sadece bu törenleri izlemeye geliyor. Yıl genelinde şehre gelen turist sayısı ise 2 milyonu geçmiş durumda. Bu potansiyelin farkına varan otel zincirleri de şehre yatırıma geliyor. Dedeman, Hilton Garden, Rixos çoktan pozisyonlarını almışlar. Sırada Sheraton ve Anemon var. Konya'nın hedefi bu rakamı 2023'te 10 milyona çıkarmak. Turizmde işler yolunda ama Konya kabına sığmıyor. Metrekare klasmanında Türkiye'nin en büyük şehri Konya şimdi de sağlık turizminden pay almak için merkezler kurmaya başlamış. Karatay'a bir bölge hastanesi planlanmış. Konya'da ise 'Bey Hekim' sağlık kompleksi için start verilmiş. Aslında bu merkez yeni değil ama asıl kimliğini bu yıl kazanacağa benziyor. 6-7 ayrı hastaneden oluşan büyük bir kompleks yapmak istediklerini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 3 hastanenin açıldığını geri kalan bölümlerin 2 yılda bitirileceğini belirtiyor.

TAKKELİDAĞ'A TERMAL TESİS
Sağlık merkezi olma yolunda ilerleyen bölgeyi destekleyen en önemli etkenlerin başında da tıp fakülteleri geliyor. Selçuk ve Meram Üniversiteleri'nde tıp fakültesi olduğunu ve üçüncü bir tıp fakültesi için de Mevlana Üniversitesi'nde inşaatın başladığını ifade eden Akyürek, 'Öncel Grubu Türkiye'nin en büyük ilaç fabrikalarından birini Konya'ya açıyor. Aynı zamanda sağlık gereçleri üreten fabrikalar var burada. Yakında sondaj ihalesi yapıyoruz. Takkelidağ mevkiinde termal alan keşfettik. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü ile çalışıyoruz. Bölgeyi termal turizm için açacağız' dedi. şžehirde dört üniversite var. Akyürek, 'Üniversite sayısı yetmiyor. 5-6 üniversite kurulması için başvurduk' diyor. çatalhöyük müzesi için çalışmalara başladıklarını ifade eden Akyürek, erken Hristiyanlık dönemi eserlerini müzede teşhir edeceklerini ifade etti.

100 milyon liralık Bilim Üssü yolda
KONYA bir yandan da Türkiye'nin en kapsamlı bilim merkezini kurmak için düğmeye basmış. 100 milyon lira yatırımla 100 bin metrekarelik bir alan üzerine bir Bilim Merkezi kuruluyor. Arazi sanayi odasından bina ve işletmesi belediyeden. Ortaöğretim çağındaki çocukların dokunarak, görerek, deney yaparak öğrenmelerine imkan yaratılacak. İspanya'dan alınan modeli yılda 400 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

500 adet şehir bisikleti geliyor
KONYA büyük bir şehir olduğu için caddeler araçlara dar geliyor. Öyle ki 2003'te 160 bin olan tescilli araç sayısı 300 bini geçmiş. Yeni cadde sayısı 40'ı bulmuş ama sorun hala çözülememiş. Başkan Tahir Akyürek, 'şžehirdeki sıkışıklık için yollar ve raylı sistem dışında farklı enstrümanlara da başvurduk. 500 bisiklet getirtiyoruz. Bu bisikletler uyduyla takip edilecek' dedi.

Lojistik köy kurulacak
KONYA aynı zamanda un fabrikası üretiminde dünyanın ikincisi. Türkiye'nin tarım makineleri üretiminin ise yüzde 60'ı Konya'da üretiliyor. Otomotiv yan sanayi, döküm, kundura, gıda önde gelen diğer sektörler. şžehirde 80 değişik sektörde üretim yapıldığını dile getiren Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Tahir şžahin, 'Bu şehir 1 milyar dolar ihracat yapıyor. şžehirde en büyük sorunların başında taşıma maliyetleri geliyor. Konya OSB'nin karşısına büyük bir arazi ayarlandı. Lojistik köy kurulacak' dedi. şžehirde ayrıca Karapınar bölgesine kömürden enerji üreten bir kompleks kurulması planlanıyor.

Sabah/Pınar çelik


Geri Dön