06 / 11 / 2024

Konya Şehir Hastanesi arazisinde su riski!

Konya Şehir Hastanesi arazisinde su riski!

Konya Şehir Hastanesi' nin yapılacağı arazide taban suyunun yüksek olduğu öne sürüldü. Milletvekili Mustafa Kabakçı, " Geliştirilen inşaat teknikleri ile su tahliye edilir " dedi...




Konya Şehir Hastanesi'nin yapılacağı arazide taban suyunun yüksek olduğu öne sürüldü. Milletvekili Mustafa Kabakçı, " Geliştirilen inşaat teknikleri ile su tahliye edilir" dedi.


 Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nc ait arazi üzerine yapılması planlanan Konya Şehir Hastanesi'nin yeni durumu ile ilgili açıklama yapan Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, "Şehir Hastanesi'nin ihalesi yapıldı. Yüzeydeki toprak tarıma uygun olduğu için başka bir yere taşınacak. O bölgede yeraltı suyu yüksek olabilir. Hastane 840 yataklı olacak. Tahsis edilen 965 bin metrekare alan var. 840 yatak için 300 bin metrekare alan yeterli olacak. Geriye kalan alanda ise, hastanenin gelecekte 2 bin 500 yatak kapasitesine çıkarılması düşünülüyor. 

Şu an firmaya 300 bin metrekare alanın kullanımı verilecek. Diğer bir nokta ise, kapıya yakın bölümde hüyük kalıntısı bulundu. Bu hüyük kalıntısı da korunacak. 


Şu an yer teslimi henüz yapılmadı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ndc işlemler devam ediyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nde işlemler tamamlandıktan sonra yer teslimi yapılacak. Konya genelinde yeraltı suları zaten çekiliyor. Ancak yine de o bölgede böyle bir şey var ise, yeni geliştirilen pek çok inşaat teknikleri var. Bu teknikler ile su tahliye edilir. İnşaata uygun hale getirilir. Hastanenin çevresinin imara açılması gibi bir durum olmaz. Orası tarım arazisi. Ancak 2 bin 500 yatak kapasiteli bu alanda yapılacak hastaneye nereden bakarsanız bakın günlük 10 bin kişi gelecektir. Gerekli olan sosyal tesisler elbette yapılacaktır" dedi. 


"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI"


Taban suyu ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığı halde büyük risklerin oluşabileceğini aktaran Jeoloji Mühendisi Salih Kurt ise, bölge yer iti suyunun yüksek olduğu bir bölge. O bölgede yer altı suyunun seviyesi 7-8 metrede bulunuyor. 

Bölgeye yapılacak hastane inşaatında kesinlikle gerekli önlemler alınmalı. Drenaj önlemleri muhakkak alınmalı. Suyun kimyasal yapısına bakılmalı. Suyun kimyasal yapısına göre betona katkı maddeleri konulmalı. Zeminin üzerine gelecek yapı yükü çok önemli. Bu denge iyi kurulmalı. 


Temeli zemin kaldırmazsa kazıklı temel yöntemi kullanılmalı. Hastane gibi önemli bir yapı için o bölgede muhakkak önlemler alınmalı. Önlemler alınmazsa hastane kısa sürede yıkılabilir. Depremlere karşı dayanıksız olur. Gerekli önlemler alınmadan yapılacak bir inşaatın sonuçları kötü olur" şeklinde konuştu.


Yeni Meryam 


Geri Dön