27 / 04 / 2024

Konyaaltı'nda daha önce bataklık olan yerlere 6 katlı binalar mı yapılıyor?

Konyaaltı'nda daha önce bataklık olan yerlere 6 katlı binalar mı yapılıyor?

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya'nın Kaş’tan, Gazipaşa’ya kadar deprem bölgesi olduğunu belirtti. Bayram Ali Çeltik, "Antalya olası bir depreme hazır değil" dedi...  



Türkiye, son altı ayda İstanbul, Manisa, Elazığ'da peş peşe meydana gelen depremlerin tedirginliğini yaşıyor. Elazığ’ı ve Malatya‘yı vuran 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından tüm yurtta olduğu gibi Antalya‘da ‘Depreme hazırlıklı mıyız?’ sorusu akıllara geldi. Antalya'da deprem riskini yaşayan kentlerden biri olarak görülüyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, zemini bataklık olan yerlerde çok katlı binalarinşa edildiğini belirtti.

Sözcü gazetesinden İsmail Akın'ın haberine göre, Türkiye’nin birçok bölgesi gibi Antalya’nın da deprem tehdidi altında bulunduğunu söyleyen Bayram Ali Çeltik, “Antalya depreme kesinlikle hazır değil. Bunu buradan net olarak söylüyoruz. Bugün mega kent olan İstanbul’da, Elazığ’da, Van ve Manisa’da yaşanan örnekler var. Antalya geniş anlamda baktığımızda, Kaş’tan, Gazipaşa’ya kadar deprem bölgesidir” diye konuştu.

Konyaaltı nda daha önce bataklık olan yerlere 6 katlı binalar mı yapılıyor?

Antalya’nın batısının deprem tehdidi altında olduğunu belirten Çeltik, şunları aktardı:

“KONYAALTI’NIN ZEMİNİ SAĞLAM DEĞİL”

"Bugün ne kadar kaliteli binalar yaparsanız yapın, bina zemin ilişkisi kurmazsanız bu da ciddi bir sıkıntı yaratır. Yani binayı ne kadar sağlam yapılırsa yapılsın. Zemin sağlam olmazsa o bina kutu gibi yatar. Konyaaltı ilçesi bu konuda ciddi bir örnektir. Daha önce bataklık olan yerlere şu anda 5-6 katlı binalar yapılıyor. Fakat üzülerek söylüyorum ki yerinde kontrol eden yetkin bir insan yok."

“ALANYA, KONYAALTI VE MURATPAŞA'DA DEPREM OLMASA DA BİNALAR YAN YATIYOR”

-Kemer, Kumluca ve Demre zemin büyütme etkisi çok fazla sahip olan genç çepeller üzerine kurulduğu, yer altı sularının yüksek olduğu için deprem olduğu zaman çok fazla etkilenecektir. Buralarda da zemin etütleri kontrol edilmiyor.

-Manavgat ve Serik için de aynı şeyleri söylüyoruz. Bugün kentin birçok yerinde, Alanya, Konyaaltı, Muratpaşa‘da bile deprem olmadan yatan binalar var. Deprem olduğunda ne olacağını dahi düşünemiyoruz. Bunun sebebi denetimsizliktir. Zemin kontrolü yapılan yerlerde, kazı kontrolü yapılmıyor.

Antalya'da 1999 öncesi yapılan 40 bin bina risk altında!

Depreme hazır mıyız?

 


Geri Dön