29 / 04 / 2024

Konya’da konut fiyatları artacak!

Konya’da konut fiyatları artacak!

Karatay Yapı Denetim'in firma ortaklarından Sibel Dursun ve Mehmet Aktaş ile yapı denetim sektörünü ve Konya'ya kattığı değerleri konuşuldu.



Karatay Yapı Denetim Sibel Dursun ve Mehmet Aktaş yönetiminde önemli işlere imza atıyor. Her geçen gün yapı denetim firmaların önemi artarken, Karatay Yapı Denetim de, yenilikleri ve önemli gelişmeleri takip ederek, firmasının gücüne güç katıyor. Firma ortaklarından Sibel Dursun ve Mehmet Aktaş ile yapı denetim sektörünü ve şehre kattığı değerleri konuştuk.


Yapı denetim Konya’da ne zamandan beri faaliyet gösteriyor ve fayda noktasında neler söylersiniz?


Yapı denetim şirketleri Konya’da 2011 yılından beri hizmet veriyor. 2011 yılından sonra inşaat ruhsatı alınmış binalar sağlamlığı şüphe götürmez. Yapı denetimden önce inşaatların kontrolünü belediye mühendisleri yapıyordu. Eğer yetiştirebilirlerse sadece su basman kalıbını ve donatısını kontrol edebiliyordu ama şu anda inşaatın her aşamasında kontroller yapılıyor. Yapı denetim gün geçtikçe daha önemli bir hale geliyor. Eğer sisteme dahil olan insanlar ve yasalar yapı denetim firmalarına yardımcı olursa depremler de hiçbir binamız hasar görmez. Van depreminde 63 bina yapı denetimli idi, deprem olduğunda o binalarda sıfır hasar oluştu. Ama diğer binalarda yani yapı denetim öncesi binalarda %85 hasar oluşmuştur.


Yapı Denetim firmalarının ne gibi görevleri var?


Yapı denetim firmaları toplumsal bir görev yapıyor. Türkiye’de 18 milyon civarında bina var. Bunların yaklaşık 7 milyonu kentsel dönüşümde. Yani önümüzdeki yıllarda bu 7 milyon bina yıkılacak yerine yeni binalar yapılacak. Bu rakamlar yapı denetimin nasıl hayati önem taşıdığını gösteriyor. Eğer ülkemiz daha önceden yapı denetime geçmiş olsaydı, şuan da kentsel dönüşüm diye bir şey olmazdı. En azından maliyeti bu kadar fazla olmazdı. Yapı denetim işi doktorluktan daha hayati bir öneme sahiptir. Çünkü doktorların işi hasta insanlarla, onların hatası birer birer zarar verir. Ama yapı denetim hatası binlerce insana hem mal hem can kaybı yaşatır. Ailemizden birisi hasta olunca hangi doktor iyi, hangi hastane iyi diye araştırırız ucuz pahalıya bakmayız.

 

İnşaat konusunda müşteriler nelere dikkat etmeli?


İnşaat çok önemli bir alan, sağlamlığı ve kontrolü dikkat edilmesi gereken bir unsurlardır. Bu nedenle, işini iyi yapan denetim firmalarının tercih edilmesi gerekir. Yapı denetimde kim daha ucuz ona koşuyoruz. Kim yapı denetimi iyi yapıyorsa işi ona yaptırmak lazım. İnsanlar konut alırken, müteahhidine dikkat ediyor ama yapı denetimi kim yapıyor ona bakmıyor. Asıl yapı denetimini kim yapmış o binanın, ona bakması lazım. Bazı ustalar ve müteahhitler yapı denetimi formalite görüyor. Onların dediklerini yapmıyor, sadece para yatırmak zorunda oldukları yarı resmi bir kurum gibi görüyorlar. Biz bizim dediklerimizi yapmayan, yani kontrollerde proje uygunluğuna rastladığımız o hatayı onlara düzelttiremiyorsak onların işinden istifa ediyoruz. Bunu bütün yapı denetimler yapmalı.


Yapı denetim vatandaşlar tarafından ekstra bir maliyet olarak görülüyor genellikle, bu konu hakkında neler söylersiniz?


Yapı denetimlerden sonra inşaat maliyetlerinin arttığına dair bir algı oluşturuldu. Kesinlikle böyle bir şey yok. Eskiden fenni mesuliyeti için ödenen para şimdi yapı denetim için ödeniyor. İnşaat maliyetinin sadece %1,5 karşılığı biz binaları kontrol ediyoruz. Ama şu var yapı denetimden sonra kaliteli malzeme ve iyi işçilik yapılmak zorunda olunca maliyetler arttı. O zaten olmak zorunda. Yapı denetim olmasa da binalar sağlam yapılmak zorunda o yüzden bizden dolayı bir maliyet artışı yok. Bir de  TOKİ  ve Belediye gibi resmi kurumların yapı denetim hizmeti olmamaktadır. Kendi işlerini kendileri kontrol ediyor. Bu yanlış. Belediye hem ihale yapılıyor, hem mal sahibi hem de kontroller. Bunların da yapı denetim şirketleri tarafından denetlenmesi gerekir


Konya’da inşaat sektörünü nasıl görüyorsunuz?


Dışarıdan gelen inşaat firmalarının projelendirmesi Konya’da yaptırması iş akışında ve kontrolünde kolaylık sağlayacaktır. Konya’da konut fiyatlarının yükseleceğini tahmin etmiyorum. Konuttaki fiyat yükselişleri sürdürebilir değildir. Son zamanlarda Konya’ya dışarıdan büyük inşaat firmaları geldi. Onlar projelerini bulundukları şehirdeki proje müelliflerine yaptırıyorlar. Bu bizim için sıkıntı oluşturuyor. Çünkü onlarla istediğimiz zaman istişare edemiyoruz. Dışarıdan gelen müteahhitler projelerini kesinlikle Konya’da ikametgâhı olan mühendislere yaptırmalı. Öbür türlü sıkıntılar oluşuyor. Hem belediye, hem biz istenilen hizmeti veremeyebiliyoruz. Bazı müteahhitler paket fiyat alıyorlar. Yapı denetimde proje dahil bu tür işler kanunsuzdur. Çünkü yapı denetim firmalarının proje yapması yasaktır. Müteahhit zaten paket fiyatla verdikleri işlerden yeterli hizmeti alamamaktadır. Çünkü hem proje hem yapı denetim hizmeti yapan firmalar işleri yetiştirememektedir. Yapı denetimlerde paket fiyat vermekten proje müelliflerinin ekmeğiyle oynanmaktadır. Proje müelliflerine haksızlık yapılmış oluyor ve bu yüzden projelerin kalitesi düşüyor. Durum böyle olunca da proje yapan yapı denetim firmaları kontrolleri yeterince yapamamaktadır.



Konya Pusula Gazetesi


Geri Dön