Konya'da talep çok, arsa yok!
Konya'da yeni bina yapılacak yer kalmadı. Yeni ve kaliteli binalarda yaşamak isteyen halktan büyük bir talep varken müteahhitler de arsa bulmakta zorluk çekiyor. Sektör temsilcileri, belediyelerin yeni arsalar üretmesini istiyor.
Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hareketlilikle birlikte Konya'da arsa konusu da büyük sorun olmaya başladı. Sektör temsilcileri, proje üretecek arsa bulmakta sıkıntı yaşıyor. Sektör temsilcileri, arsaların tekelcilerin elinde tutulmasının sektöre darbe vurduğunu belirtiyor. Halkın yeni ev talebinin karşılanamadığını belirten müteahhitler ve emlakçılar, belediyelerin yeni imar alanları açmasını ve daha yüksek kat yapımına izin verilmesini istiyor. Müteahhitler halkın yeni ev alma taleplerine yetişemiyor. Sektör temsilcileri, varolan az sayıda arsanın sorunlu, çok pahalı ve arsa paylarının da çok yüksek olduğunu söylüyor. Selçuklu'da bazı dairelerin arsa payları 100 bin TL'yi geçti.
Konya'ya dışardan gelen göçler, öğrenciler ve tayin yolu ile gelen insan akını kiralık ev bulmayı zorlaştırırken arsaların bazı çevrelerin eline geçmesi de büyük sorun olmaya başladı. Tekelcilerin eline geçen arsalar daha da değerlenmesi için bekletiliyor. Bu nedenle yatırımcılar, arsa bulmakta, tüketiciler de ev bulmakta zorlanıyor.
YATIRIMCI ARSA BULAMIYOR
Konuyla ilgili konuşan ve kapsamlı bir imar planının olmamasından dolayı çok ciddi arsa sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Ali Çınar, "Bu durum, arsa fiyatlarının, dolayısıyla da daire fiyatlarının gereğinden yüksek olmasına yol açmaktadır. Yatırımcı, yatırım yapacak yer bulamıyor" ifadelerini kullandı. Çınar, arsa fiyatlarının her geçen gün yükseldiğini, bunun da sektörün daha da büyümesini engellediğini açıkladı. Çınar, "Sektörün kanayan yaralarından bir tanesi de arsa sıkıntısı. Belediyeler arsa üretmeli. Yeni imar sahaları açılmalı. Yerel yöneticiler sektör temsilcilerinin önünü açmalı. Şu an da sıkışmış durumdayız. Arsa fiyatları dudak uçuklatıyor. Bazı müteahitler arsa bulamıyor ya da alamıyor. Bazıları da yüzbinlerce liraya arsa satın alıyor.
Alternatif arsalar yok. Art niyetli arsa sahipleri de var. Arsa payları çok yüksek" açıklamasında bulundu.
TÜKETİCİ MAĞDUR EDİLİYOR
Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay da, "Sektördeki hareketlilikle birlikte yoğun bir rekabet söz konusu. Bu rekabette en karlı çıkan şu anda arsaları ellerinde bulunduranlar. Mağdur olanlar ise tüketiciler. Sektörde artık ciddi bir tekelleşme var. Eski karlılıklar yok. Yatırımcı, şehir merkezinde arsa bulmakta zorlanıyor. Yerel yönetimler insiyatif almalı ve bu sıkıntıyı kökten çözmek için politikalar üretmeli" ifadelerini kullandı. Son yıllarda müteahhit sayısının arttığını ve kısa sürede arsaların binalarla dolduğunu ifade eden Altınay, arsa sorununun çözümü için belediyelerin yeni imar alanları açmaları, kentsel dönüşüm ve uydu kent projeleri uygulamaları gerektiğini söyledi.
Altınay, yerleşim yerlerindeki alanların kentsel dönüşüm projeleri içine alınıp yeniden yapılanmasının da şehre nefes aldıracağını vurgulayarak, "Bazı mahalleler, insanların kendi imkanlarıyla yaptıkları 2 katlı binalardan oluşuyor.
Bu mahalleler kentsel dönüşüm Sedat Altınay projeleri kapmasında yeni, modern, yüksek binalarla düzenlenebilir. Hak sahipleri de mağdur edilmeden Konya hem görüntü olarak hem de yerleşim olarak daha iyi bir hale gelir.
Konya'nın en güzel bölgelerinden biri olan bazı mahalleler kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınsa, yüksek, modern, kaliteli binalar yapılsa şehir merkezi çok güzel bir yaşam alanına kavuşur. Konya'ya arsa sorununu uzun süre ortadan kaldırır" diye konuştu.
Merhaba / KERİM ATICI