22 / 11 / 2024
fuzul

Konya'daki 'Sonsuz Şükran Köyü'nün inşası devam ediyor!

Konya'daki 'Sonsuz Şükran Köyü'nün inşası devam ediyor!

İl Özel İdaresi desteğiyle başlanan Sonsuz Şükran Köyünün inşası devam ediyor




Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde, "Sonsuz Şükran Köyü" projesi kapsamında kurulacak kültür sanat köyünde sanatçıların konaklayacağı kerpiç evlerin yapımında, ağırlıklı olarak bölgede yaşayan kadınlar görev alıyor.

Müzisyen, sinema yönetmenleri, ressam, modacı, arkeolog, gazeteci, heykeltıraş, sinema ve dizi oyuncularından oluşan çok sayıda yerli ve yabancı sanat insanının ücretsiz dersler vermesi için İl Özel İdaresi desteğiyle başlanan kültür sanat köyünün inşası devam ediyor.

Aktepe ve Koru adı verilen tepelerin yamacında 150 bin metre karelik alanda oluşturulacak kültür ve sanat köyünde, bir kültür merkezi ile kültür ve sanat adamlarının konaklayacağı 160 ev, inşaat alanında çamur ve saman karıştırılarak kesilen kerpiçten yapılıyor.

Şuana kadar iki örnek kerpiç ev bitirilme aşamasına gelirken, kerpiç evlerin yapımında, ağırlıklı olarak bölgede yaşayan kadınlar görev alıyor.

Evlerin yapımı için gerekli kerpicin kalıplara dökülmesinde Mutlu beldesinden gelen kerpiç ustası 22 kadın, son derece yorucu olan bu işte erkeklerle birlikte güneşin altında omuz omuza ter döküyor.

Yevmiyeli olarak çalışan kadınlar, kardıkları çamur harcı kıvama gelince, malzemeyi el arabasıyla taşıyarak kalıpların içen döküp sıkıştırarak şekil veriyor. Daha sonra kalıplardan çıkarılan kerpiçler, kuruması için güneş altına bırakılıyor. Güneş altında en az 8 gün boyunca kuruyan kerpiçler, evlerin yapımında kullanılmaya hazır hale geliyor.

Çavuş Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 kerpiç evin önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Bu çalışmalarda en önemli unsurun kerpiçlerin hazırlanması olduğunu ve bunun için bölgede geleneksel kerpiç yapımını iyi bilen kadın ustaların değerlendirildiğini anlatan Çiğdem, şunları kaydetti:
"Çok zor bir işin üstesinden geliyorlar. Bu işin tekniği çok farklı, diğer inşaat işlerine benzemiyor. 6-7 kilo ağırlığına ulaşan kerpiçlerin imali, taşınması zahmetli bir iş... Kadın ustalarımız hünerli elleriyle bu zor işin altından kalkmasını biliyor. Birbirlerini dinlendirerek çalışıyorlar. Örneğin biri kalıp basarken, diğeri arabayla taşıyor, arabacı sonra kalıp basma bölümünde çalışıyor, kalıpçı küreğe geçiyor. Yani sırayla görev bölümü yaparak, iş değişikliği yaparak evler için gerekli malzeme olan kerpici imal ediyorlar. "

Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, kerpiç evler tamamlandıktan sonra bölgeye sanat dünyasının önemli ve tanınmış isimlerinin konaklayıp, sanat ve kültür çalışmalarını burada icra etmeye başlayacaklarını ifade etti.

Çiğdem, Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek verdiği projenin toplam 4,5 milyon liraya mal olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön