10 / 01 / 2025

Kooperatif ana sözleşme değişikliği!

 Kooperatif ana sözleşme değişikliği!

Kooperatif ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi ile ilgili esaslara Kooperatifler Kanunu'nda yer veriliyor. Kooperatif üyeleri arasında öncelikli olarak bir ana sözleşme imzalanıyor. Kooperatif ana sözleşme değişikliği mümkün mü?



 Kooperatif ana sözleşme değişikliği!

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşkilatlara kooperatif deniyor.


Kooperatif ortaklarının imzalayıp, noterde  onaylattırdıkları, birbirleri için bağlayıcı olan sözleşmeye kooperatif ana sözleşmesi deniyor. Bir kooperatifin kurulabilmesi için, istenen koşulların başında en az 7 ortağın bulunması ve bir ana sözleşme imzalamaları gerekiyor.


Ana sözleşmelerinde unvan, süre, merkez ve sermaye gibi değişikliklerin olması halinde Kooperatifler Kanunu hükmü gereğince  kooperatif ana sözleşmesinde değişiklikler söz konusu olabiliyor. 


Kooperatifler Kanunu'nda belirtilen “Ana Sözleşme değişiklikleri de kuruluştaki usullere bağlıdır” hükmü kapsamında  Yapı Kooperatiflerinin ana sözleşmelerinde unvan, süre, merkez ve sermaye değişikliğine ilişkin işlemler için bazı belgeler gerekli oluyor. Gerekli bilgi ve belgeler aşağıda yer alıyor;


* Dilekçe

* Değiştirilmek istenen madde metninin eski ve yeni şeklinin karşılıklı olarak yazılmış ve yönetim kurulunca imzalanmış şekli (10 nüsha).

* Anasözleşme değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğuna dair gerekçeli yönetim kurulu kararının Noter onaylı bir örneği.

* Kooperatifin kuruluş ilanının yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin aslı veya fotokopisi (dosyasında bulunmaması halinde).

* Kooperatifin en son durumunu gösterir Kooperatif ve Üst Kuruluşları Genel Durum Bildirim Formu


Ana Sözleşmede gösterilen faaliyet süresinin değiştirilmesine ilişkin taleplerin değerlendirilmesi ile ilgili olarak kooperatifin süresinin dolmamış olması gerekiyor.  Kooperatifin süresinin dolmuş olması durumunda mahkemeden alınacak kooperatifin faaliyette olduğuna dair tespit kararının sunulması gerekiyor.   


Kooperatif ortaklık mevzuatı!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön