23 / 11 / 2024
fuzul

Kooperatif dairesi müteahhitin borcundan dolayı riske girer mi? 

Kooperatif dairesi müteahhitin borcundan dolayı riske girer mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müteahhitten inşaat halindeyken bir bina aldım.Şartları kağıda yazdık.Ödemeleri yaptım ve kat irtifakı yazılı tapu aldım. Bazı muafiyetler olduğu için inşaatı kooperatif olarak yaptığını söyledi. Zararım olur mu?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  '2014’te müteahhitten inşa halindeki bir binada daire satın aldık. Şartları düz beyaz kağıda yazdık. Ödemelerini yaptım, kat irtifakı yazılı tapu aldım. Tapuda “... kooperatif adına kayıtlı iken 1/1 payı ferdileşmeden” dolayı tescil kaydı var. Müteahhide bunun manasını sordum. O da bana bazı muafiyetler olduğu için inşaatı kooperatif olarak yaptığını söyledi. Şimdi bu konu bir ihtilaf konusu olursa zararım olur mu? Örneğin müteahhidin borcu varsa benim evim riske girer mi? ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kooperatif dairesi müteahhitin borcundan dolayı riske girer mi? 

Müteahhidin sözünü ettiği ‘bazı tasarruf nedenleri’ gerçekten vardır. Kooperatiflerin ortakları adına tescil ettikleri dairelerde devir sırasında harç alınmaz. Müteahhit de bundan istifade etmek için kooperatif kurmuş. Sizin de düz beyaz kağıda yazıp imzaladığınız ve satış belgesi dediğiniz şey de muhtemelen kooperatife ortaklık talebini içeren bir dilekçe. Yani siz farkında olmadan bir kooperatife ortak olmuşsunuz.

Şayet bu kooperatifin kuruluşunda hukuki bir noksanlık yoksa yeterli kurucu sayısı varsa, yasalara uygun olarak tescili yapılmışsa bir kooperatif ortağı olarak daireye sahip olmanızda mahzur yok. Bu bir. İkincisi, şayet bu daire üzerinde bir ipotek veya tesis edilmiş bir haciz varsa tapuda tescil sırasında bunun size tapu müdürlüğü tarafından açıklanmış olması gerekirdi. Böyle bir açıklama yapılmadıysa daire üzerinde bir borç görülmüyor demektir. Daire açısından endişeye gerek yok.

★ ★ ★ ★ ★

Geleyim müteahhidin borcuna. Kooperatifler hükmi şahsiyet dediğimiz sözleşme ile kurulup kayıt altına alınan ve bu hali ile bir şahısmış gibi bazı haklara sahip kuruluşlardır. Borçlanabilirler, alacaklı olabilirler... Borçlarından kooperatif hükmi şahsiyeti sorumludur. Müteahhit ise hakiki şahıs olarak kendi hesabına borçlanabilir veya alacaklı olabilir. Onun borcunu bir başkasının ödemesi istenemez. Buna göre de müteahhidin varsa şahsi borçları kooperatif için risk teşkil etmez. Bu nedenle de dairenizi güle güle kullanın derim.

 


Geri Dön