02 / 05 / 2024

Kooperatif ortaklığı ne zaman sona erer?

 Kooperatif ortaklığı ne zaman sona erer?

Kooperatifin sona erdirilebilmesi için belirli hususların olması gerekiyor.Peki kooperatif ortaklığı ne zaman sona erer?Kooperatifte yer alan herkesin kooperatiften ayrılma hakkı bulunuyor mu?



Kooperatif ortaklığı ne zaman sona erer?

Kooperatif Ortaklığının sona ermesinin nedenlerinde biri ortalıktan çıkma serbesti-tazminatıdır. 

Her ortağın kooperatiften çıkma hakkı vardır. Çıkma keyfiyetinin kooperatifin mevcudiyetini tehlikeye düşürmesi halinde ayrılmak isteyen ortağın, muhik bir tazminat ödenmesine dahi hüküm ana sözleşmeye konulabiliyor.


Kooperatiften çıkma hakkının kullanılması, anasözleşme ile en çok 5 yıl için sınırlandırılabiliyor. Haklı ve önemli sebeplerle bu süreden evvel çıkabileceği hususunda Anasözleşmeye hüküm konulabiliyor.Bir ortağın hiçbir suretle kooperatiften çıkamıyacağına dair bağlamalar hükümsüz oluyor.


Koopetiften çıkmak, sadece bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılıyor. Anasözleşmede daha kısa bir süre belirtilip hesap senesi içinde çıkışa müsaade edilebiliyor.


Yönetim kurulu, anasözleşmeye uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, bir ortağın kooperatiften istifasını kabulden kaçınacak olursa, ortak çıkma dileğini noter aracılığı ile kooperatife bildiriyor. Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşiyor.


Ortağın ölümü ile kooperatif ortaklığı sıfatı sona eriyor.Anasözleşmede gösterilecek şartlarla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabiliyor ve  Ortaklık devredilebiliyor. Yönetim kurulu, ortaklığı devralan kişinin ortaklık niteliklerini taşıması halinde, bu kişiyi ortaklığa kabul ediyor.


Ortaklık sıfatı bir görev veya hizmetin yerine getirilmesine bağlı ise, bu görev veya hizmetin sona ermesi ile ortaklık sıfatı kalkıyr. Bu halde Anasözleşmeye hüküm konulmak suretiyle ortaklığın devamı sağlanabiliyor.


Ortaklık sıfatının kazanılması, Anasözleşme ile bir taşınmaz malın mülkiyetine bağlı hakların kullanılmasına veya bir teşebbüsün işletilmesine bağlanabiliyor. Bu gibi hallerde taşınmaz malın mülkiyetinin veya işletmenin üçüncü şahıslara devir veya temliki ile ortaklık sıfatının bir hak olarak yeni malike veya işletmeyi alana geçebileceğini anasözleşme hüküm altına alabilir. Taşınmaz mala ait bu şekil iktisabın üçüncü şahıslara karşı muteber olması tapu siciline bu yoldan meşruhat verilmesine bağlı oluyor.



Kooperatif ortaklığına giriş dilekçesi!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön