27 / 04 / 2024

Kooperatifler nasıl kurulur?

Kooperatifler nasıl kurulur?

Kooperatiflerden ev almak isteyip de kafanızda soru işareti varsa, kooperatifler nasıl kurulur? Kooperatifler nasıl çalışır? Gibi sorularınızın yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kooperatifler nasıl kurulur?

Kooperatif nedir, kooperatifler nasıl kurulur, kooperatifler nasıl çalışır gibi soruların yanıtı ve kooperatifçiliğe dair tüm hususlar Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunda yer alan bilgiler ışığında kooperatifçilik ile ilgili sorularınızın yanıtları aşağıda bulunuyor.


En az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulan kooperatifler, tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıkları ifade ediyor.


Ortaklar tarafından imzalanan ana sözleşmenin noter tarafından onaylattırılması gerekiyor. Söz konusu ana sözleşme, Ticaret Bakanlığına verilip, Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunuyor.


Kooperatifler, ana sözleşmelerinde de belirtildiği üzere kuruldukları amaçlara göre çeşitlilik gösteriyor. Örneğin, kredi kooperatifleri, tarım kooperatifleri ve herkesin daha çok duyduğu mesken kooperatifleri..


Mesken kooperatifleri, bir mesken yaptıracakların hisseleri ile meydana gelen kooperatif şeklini ifade ediyor.


Kooperatif hakkında diğer detaylar ve kanun hükümleri için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz...



http://www.emlakkulisi.com/kooperatifler-kanunu/175359




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön