23 / 12 / 2024

Kooperatiflerde sermaye!

Kooperatiflerde sermaye!

Kooperatifler, gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı değişir sermayeli ortaklıklar ile kuruluyor. Kooperatifler Kanununa göre sermaye miktarı sınırlandırılarak kooperatif kurulamıyor. İşte kooperatiflerde sermaye esasları...



Kooperatiflerde sermaye!

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif deniyor. 


Yukarıda belirtilen tanımdan da anlaşılacağı üzere kooperatifler, değişir sermayeli olarak kuruluyor. Sermaye miktarı sınırlandırılarak kooperatif kurulamaz. Kooperatif adını ancak bu kanuna göre kurulmuş teşekküller kullanabilir. 



Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi kısmına karşılık olarak ödenen en az miktar ve her ortaklık payının değeri, tescil ve ilan olunacak hususlar arasında yer alıyor.


Ayni sermaye: 

Madde 20 – Ayn nevinden sermaye konması veya kooperatifin mevcut bir işletmeyi veya aynları devralması sözleşme ile kabul edilebilir. 



Kooperatif, sermaye yüklemlerinde borçlu veya sair ödemelerle yükümlü bulunan ortaklarından elden yazılı olarak veya taahhütlü mektupla, bu husus mümkün olmazsa ilanla ve münasip bir süre belirterek yükümlerini yerine getirmelerini ister.


Gelir-gider farkının en az % 50'si ortaklara dağıtıldıktan sonra, ortakların sermaye paylarına genel kurul kararı ile Devlet Tahvillerine verilen en yüksek faiz haddini geçmemek üzere faiz ödenebileceği anasözleşme ile hükme bağlanabilir. 



Bir yıllık faaliyet neticeleri menfi olduğu takdirde açık, yedek akçelerden ve bunların kafi gelmemesi halinde ek ödemelerle veya ortak sermaye payları ile karşılanır. 



Kooperatiflerde genel kurul!


Geri Dön