18 / 11 / 2024

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Kooperatiften ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''kooperatiften ev alma'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 




1996’da bir kooperatife ortak oldum. Bu kooperatif bir şirketin yan kuruluşu. Şirket maddi yönden sıkıntıya düştü, sahibi ortadan kayboldu. Kooperatif işleri aksadı. Ancak ben kooperatife borcumu ödemeye devam ettim. Kooperatifin kurduğu sitede 11 daire hariç diğerleri tapularını aldı. Ben daireyi teslim aldım ama tapumu alamadım. Bu daireler de site yönetimine borçlu idi, ancak ben kendime düşen dairenin borcunu da ödedim. Şimdi tapumu nasıl alırım? ● S.F. 

 

Okuyucumun anlattığı durum ne yazık ki memleketimizdeki kooperatif sorununun bir örneği. Zamanında inşaatı tamamlayan, ortaklarına problemsiz teslim eden çok az kooperatif var.

 

Düşünün ki okuyucum kooperatife 1996’da girmiş. Bir daire sahibi olmak için 21 yıldır bekliyor, hâlâ sahip olamamış kendisini ayrıca bir hukuki mücadele bekliyor. Kooperatifler ortaklarına yarar sağlamak için kurulur, peki bunun yarar neresinde?

 

Bu nedenle ben yıllardır Kooperatifler Kanunu’nda değişiklikler yapılmasını, yönetim kurullarına geniş sorumluluklar getirilmesini savunuyorum.

BIRAKMAK İSTEMİYORLAR

Bugünkü mevzuatımızda yönetim kurulları adeta korunur haldedir. Bu nedenle de ortaklar böyle mağdur olmaktadır. Yönetim kurulları bu işi gelir getiren bir meslek haline getirmişler, vatandaşı mağdur etmektedirler. Yönetim kurulları bu işi öyle benimser ki binalar bitirilip tapuları vatandaşa teslim edilse bile bu defa yönetim kurulu olarak işe devam etmek için çeşitli bahaneler bulurlar. Yani bir nevi geçim kaynağıdır, artık bu iş bitmeli, vatandaşın mağduriyeti önlenmelidir.

 

Okuyucumu bir hukuki mücadelenin beklediğini söyledim çünkü sahip olması gerektiği halde sahip olamadığı dairesinin tapusunu alabilmek için bir dava açması gerekecek.

 

Tapu iptali ve tescil talebi ile dava açacak ve mahkeme kararı ile dairesinin tapusunu alacak. Kendisi avukat tutamayacağını da yazmış ama bence mesele önemli, biraz da teknik. Dava açmadan önce incelenmesi gereken hususlar var, bence bir avukata da ihtiyacı var.


Geri Dön