Koronavirüs gayrimenkul satışlarını nasıl etkileyecek?
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., özet yorumlarla gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli konu başlıklarını, koronavirüsün sektöre etkisini ve Şubat ayı konut satışlarını inceledi...
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., özet yorumlarla gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli konu başlıklarını, konut satışlarını analiz etti.
Türkiye genelinde şubat ayında 118 bin 753 adet konut satışı gerçekleştirildi ve en yüksek Şubat ayı konut satış sayısı yaşandı. Şubat ayının Ocak ayına göre 2 iş günü daha az olmasına rağmen, aylık yüzde 4,52, yıllık ise yüzde 51,37 oranında artış yaşandı.
Toplam satışlara kıyasla, ipotekli satışlardaki artışın aylık bazda yaklaşık 1 puan daha düşük gerçekleştiği tespit edildi.
Dünyada hızlıca yayılan COVID-19 virüsünün 11 Mart'ta pandemi ilan edilmesinin ardından 17 Mart tarihinde Merkez Bankası tarafından politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 9,75'e geriletilmiş ve dün açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile birlikte 500 bin liraya kadar olan ipotekli konut alımlarında peşinat oranı yüzde 10'a indirildi.
İpotekli satışların toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 37 seviyesinde seyrederken, gelecek aylarda alınan önlemlerin ipotekli satışlara ve konut talebine etkisi takip edilecek.
Yabancılara şubat ayında 4 bin 5 adet konut satışı yapıldı. Son 12 aylık dönemde yabancılara satılan konut sayısı 53 bin 395’e ulaştı. Ayrıca, Şubat ayı itibarıyla ilk defa İran uyruklu vatandaşların konut alımı, Irak uyruklu vatandaşlarınkinden fazla yaşandı ve 1. sırada İran oldu.
Kur seviyesinde ve konut fiyatlarındaki artışın sürmesine rağmen COVID -19 virüsü sebebiyle yabancılara satışın yavaşlayabileceği öngörülüyor.
Konut fiyatlarında ise, 2020 yılı ocak ayında aylık değişim yüzde 1,79, yıllık değişim ise yüzde 12,39 olarak belirlendi. Böylece 29 ay sonra konut fiyatları reelde artıya geçti ve yıllık reel değişim yüzde 0,21 olarak yaşandı. Bununla birlikte, konut fiyat endeksinde ve yeni konut fiyat endeksinde 2010'dan beri en yüksek aylık artış oranlarının yaşandığı tespit edildi. Şubat ayında talepteki artışın devam etmesi sebebiyle gelecek aydaki verilerde de artışın devam etmesi beklenmektedir. Ancak, COVID- 19 virüsü nedeniyle sosyal ve ticari hareketliliğinin yavaşlamasının konut talebini düşürebileceği tahmin ediliyor.